Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Pytania dotyczące wszystkich innych tematów związanych z finansami.

Re: Jak obniżyć koszty ogrzewania?

Napisany przez Holger
Cześć,

Czy ktoś z was ma pomysł, jak mogę obniżyć koszty ogrzewania w mieszkaniu? Izolacja nie pomaga, a marzniemy!
Izolacja nic nie daje, ponieważ spółdzielnia mieszkaniowa nie pozwala na to. Znalazłem tutaj interesującą stronę, na której jest napisane, że istnieje coś takiego jak domowy elektrociepłownia, która przekształca gaz w przyjazne dla środowiska ciepło, produkuje przy tym energię elektryczną zgodną z zasadami ochrony środowiska. Czy ktoś z was słyszał o czymś takim? Byłbym wdzięczny za więcej informacji na ten temat, ponieważ mogłoby to być ROZWIĄZANIE właśnie dla mojego problemu.

Pozdrawiam!

Napisany przez verschaukelt
Bloki CHP istniejä¿ od dawna. Istnia³a lub istnieje nawet opcja, ¿e mo¿na je dostaæ za 5000 euro. Jednak te urz¹dzenia nie s¹ przeznaczone ani zbudowane do mieszkania na piêtrze, a raczej do wiêkszych kompleksów mieszkaniowych. Nawet dla zwyk³ego domu jednorodzinnego mo¿e byæ trudno albo wrêcz niemo¿liwe. Oszczêdzanie na ogrzewaniu polega na kontrolowaniu swojego zachowania w zakresie ogrzewania i wentylacji. Ale nie oczekuj zbyt wiele - oszczêdzasz gaz, a dostawca po prostu znów podnosi ceny. I czy naprawdê warto ci¹gle martwiæ siê o to, aby co miesi¹c p³aciæ 3,50 euro mniej dostawcy gazu? Izolacja jest obecnie powszechnie znana - koszty jej wykonania nigdy nie zwróc¹ siê przez oszczêdnoœæ w zu¿yciu. Wspania³e obliczenia s¹ wszystkie nieprawid³owe, poniewa¿ opieraj¹ siê na b³êdnych danych. Zak³adaj¹ one zu¿ycie ciep³a, którego nigdy nie by³o, a koszty s¹ zmniejszane o pozycjê tak czy inaczej koszty. SprawdŸ, czy mo¿esz ograniczyæ zu¿ycie pr¹du - to mo¿e przynieœæ pewne efekty. Oœwietlenie LED - wszystkie urz¹dzenia skutecznie wy³¹czone, a nie w trybie czuwania, ograniczenie korzystania z telewizora, komputera, PlayStationa. Nasz dostawca energii oferuje teraz us³ugê porównania rzeczywistych wartoœci zu¿ycia w porównaniu do rzeczywistego zu¿ycia wszystkich swoich klientów. Wysy³a to razem z rocznym rozliczeniem. Wed³ug tego zu¿ywam o 50% mniej ni¿ œrednia. Mój Dom ma okna z lat 90-tych, jest niewyizolowany i posiada proste ogrzewanie gazowe z ciep³¹ wod¹. Jedyn¹ rzecz¹, któr¹ kiedyœ zainwestowa³em, by³o ocieplenie dachu do 100 mm. By³bym g³upi, gdybym wyda³ 50 000 euro na izolacjê wed³ug najnowszych standardów i wymianê ogrzewania itp. Takiego zu¿ycia energii nie mam do¿æ do ¿ycia.

Napisany przez 2titan1981
Najlepiej byłoby zacząć od zrobienia listy wszystkiego, co generuje koszty związane z wodą, prądem i ogrzewaniem. Po prostu porównaj zużycie z ostatnich lat, aby sprawdzić, czy było ono stałe czy nie.

Następnie skup się na urządzeniach elektrycznych i zidentyfikuj te, które pobierają dużo prądu oraz swoje własne zachowanie podczas zużycia. Przy ogrzewaniu zazwyczaj warto również używać elektronicznych termostatów, jeśli jeszcze tego nie robisz.

Napisany przez speaker2013
uszczelnianie szczelin między oknami, uszczelnianie dolnych szczelin między drzwiami, aby wymienić tylko najprostsze

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata