Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kredyty hipoteczne na budowę domu lub zakup mieszkania (nieruchomość zamieszkana przez właściciela).

Re: Czy możliwy jest zakup domu?

Napisany przez Kiki1985
Ja i mój mąż mieszkamy w bardzo ładnym wynajętym domu.
Teraz Dom jest na sprzedaż i dla nas jest jasne, że chcemy go kupić.
Problem polega na tym, że mój mąż zmienił miejsce pracy i teraz jest na okresie próbnym.
Czy mimo to możliwe jest uzyskanie kredytu, skoro ja pracuję na pełny etat i mam umowę o pracę?
Przechodząc do finansów.

Ja:
1700 zł brutto około 1300 zł netto
100 zł świadczenie pielęgnacyjne
184 zł zasiłek rodzinny
Wydatki:
190 zł kredyt samochodowy
50 zł na paliwo miesięcznie

Mój mąż:
1800 zł brutto około 1400 zł netto, od marca (po zakończeniu okresu próbnego) 2700 zł brutto
Wydatki:
430 zł czynsz
70 zł na prąd
100 zł na paliwo miesięcznie

Czy bank udzieliłby Wam kredytu w wysokości 165 000 euro? Na 25 / 30 lat?
Czy ryzyko związane z okresem próbnym jest dla nich zbyt wysokie?
Czy otrzymałabym kredyt mając męża jako zabezpieczenie, skoro on również zarabia?!!?

Być może to wszystko to marzenia, ale mieszkamy w tym domu i chcielibyśmy go zatrzymać.

Z góry dziękuję za odpowiedzi. Jeśli macie jakieś pytania, piszcie :-))

Napisany przez 6Bankkaufmann
Niektóre banki uznają okres próbny, jeśli istnieje płynne przejście między poprzednim pracodawcą a nowym pracodawcą.
Wtedy można mówić o dwóch dochodach.
Dzięki temu możesz już kupić nieruchomość za sumę przekraczającą 165.000 EUR.
Od marca sytuacja będzie dla Ciebie jeszcze lepsza.

Napisany przez Max Mustermann
Cześć,

naprawdę chciałbym wiedzieć, kto w tej sytuacji zdecydowałby się na zakup domu????

Jeśli ktoś przeczytał moje inne wpisy, zrozumie dlaczego to mnie interesuje.

Na pierwszy rzut oka i bez zbytniego głębszego rozmyślania powiedziałbym, że w takiej sytuacji będzie bardzo ciasno i praktycznie nie będzie można cieszyć się już swobodą finansową...

Kto podziela moje zdanie???

Napisany przez Kiki1985
Mój mąż właśnie rozpoczął nową pracę. Okres próbny to 1800 brutto, potem 2700 brutto, a po roku 3000 brutto. Wydaje mi się, że banki nie będą zbyt zainteresowane tymi szczegółami, liczy się tylko obecna sytuacja! Nie przewiduję, aby mieliśmy problemy finansowe, ponieważ przez pewien czas (związany z pracą) mieliśmy dwa mieszkania i płaciliśmy czynsz w wysokości 1200 euro przy niższych dochodach. Miałam tylko 800 euro netto!!!

Napisany przez Schlumpf
Czy Twój mąż wcześniej pracował poza domem, dlatego miały Państwo dwa mieszkania? Może zarabiał więcej wcześniej? Bank z pewnością zapyta dlaczego zmienił miejsce pracy.

No cóż, na początku może być trochę ciasno, ale jeśli od marca mąż będzie zarabiał znacznie więcej, sytuacja od razu będzie bardziej komfortowa.

Napisany przez Kiki1985
Mój mąż pracował w Cuxhaven, a ja w Unna. Dlatego mieliśmy 2 mieszkania.

Napisany przez Alex [CryptoMod]
Czy wnosisz swoje własne środki na finansowanie ??

Napisany przez 6Bankkaufmann
Jeśli między zakończeniem pierwszego zatrudnienia a rozpoczęciem nowego zatrudnienia odbywa się szkolenie - doskonalenie zawodowe - to moim zdaniem finansujący bank nie uznaje tego za bezszwowe i dlatego stosunek pracy nie jest ciągły. W rezultacie obowiązują zasady okresu próbnego, co może być utrudnieniem.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata