Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Dyskusje na temat transakcji nieruchomościowych, takich jak rentowność (dom dochodowy), lokalizacja nieruchomości, rzeczoznawcy, pośrednicy nieruchomości, umowy kupna, ubezpieczenia nieruchomości i podatki. (Zakup nieruchomości w celu wynajmu)

Re: Zakup domu z mieszkaniem dla lokatora - jaki model.

Napisany przez 100183r
Dzień dobry,

wybraliśmy piękny, już odnowiony Dom, który posiada mieszkanie do wynajęcia, które chcielibyśmy wynająć.

Teraz szukamy odpowiedniego modelu finansowego, aby móc skorzystać ze zwolnienia podatkowego z tytułu wynajmu.

Według niektórych informacji, należy podzielić cenę zakupu (pytanie: podział według proporcji powierzchni mieszkalnej??). Preferowalibyśmy spłacić główne kredyt tak szybko, jak to możliwe, a także korzystać z dodatkowych spłat.

Kredyt na mieszkanie do wynajęcia powinien chyba być spłacany przez długi okres, aby zrównoważyć dochody z najmu.

Mogę podać następujące dane do oceny:

Dom: 199 000 EUR + 10% kosztów dodatkowych + około 25 000 EUR na remonty / odnowienia
Dochód: 4 350 EUR stałe (ja=pełny etat - Ty=pół etatu) w tym zasiłek rodzinny dla 1 dziecka
Kapitał własny: około 90 000 EUR / wkład wynosi 50% - Pozostała część powinna pozostać jako rezerwa
w tym: 13 000 EUR na koncie oszczędnościowym budowlanym o wartości 25k z oprocentowaniem nominalnym 2,50%
Powierzchnia mieszkania głównego - 130m²
Powierzchnia mieszkania do wynajęcia - 95m² - oczekiwane czynsze w wysokości około 480 EUR
Łączna miesięczna suma spłat, którą chcemy dokonać: 1 000 EUR

Będę wdzięczny za wskazówki i porady dotyczące modeli finansowych. Muszę jeszcze zbadać, w jakim stopniu mogą być stosowane KfW i Wohn-Riester.

Z góry dziękuję za wszelkie informacje.

Pozdrowienia,
René

Napisany przez Alex [CryptoMod]
Cześć,
powinieneś omówić to z doradcą podatkowym.

W zasadzie można postąpić tak, jak już napisałeś, czyli zaciągnąć 2 pożyczki, spłacać jak najwyższą kwotę kredytu na własne mieszkanie, starając się uwzględnić tu również kapitał własny.

Finansuj mieszkanie z opcją ELW bez kapitału własnego, ewentualnie uzgodnij zawieszenie spłaty i jednocześnie oszczędzaj pieniądze na późniejszą pełną spłatę poprzez ubezpieczenie na życie lub oszczędności budowlane.

W ten sposób będziesz mógł odliczyć od podatku pełne odsetki od pożyczki ELW.

To byłby ogólny zarys, ale musi być dopasowany do Waszej indywidualnej sytuacji.

Napisany przez 100183r
Mamy teraz kilka ofert, które zakładają klasyczny kredyt ratalny na 10 lat na główną rezydencję oraz kredyt TA z BSV na 30 lat z kosztami stałymi.

Alternatywny model obejmuje kredyt na główną rezydencję z ustalonym oprocentowaniem, spłatę odsetek i oszczędności w BSV z elastyczną stawką wpłaty, czyli dodatkowe spłaty, kiedy ktoś chce. Następnie, po alokacji (40% lub elastycznie), obowiązywać będą korzystne stawki kredytu BSV.

Czy istnieje jakaś wada tego ostatniego modelu, oprócz kosztów opłaty za BSV w wysokości 1%?

Jak dotąd nie zauważyłem żadnych innych wad w porównaniu do klasycznego kredytu ratalnego bez równoległego BSV.

Krótkie podsumowanie:
Dom kosztuje 199 000 EUR
Powierzchnia użytkowa 130 m² = 115 000 EUR
ELW 95 m² = 84 000 EUR

Wkład własny = 90 000 EUR - 10% NK przy zakupie = 70 000 EUR

Teraz musicie sprawdzić, jak zmieniają się warunki kredytowe w zależności od tego, jak wysoki jest wkład własny w przypadku nieruchomości przeznaczonej do własnego użytku. Być może warto zainwestować 30 000 EUR w mieszkanie własne, pokryć z własnych środków koszty remontu w wysokości 25 tys. EUR oraz od razu odliczyć część dotyczącą ELW.

Ale jak już wspomniałem, to powinien wyjaśnić doradca podatkowy, analizując waszą sytuację podatkową.

Czy BSV ma sens? Nie mam pojęcia, kiedyś tutaj brano ubezpieczenie na życie z kapitałem, ale obecnie odsetki gwarantowane również nie są już tak atrakcyjne...

Tutaj również doradca podatkowy musiałby sprawdzić, które formy inwestycji mogą mieć jeszcze sens pod względem podatkowym.

Napisany przez 100183r
Zapomniałem wspomnieć, że wizyta u doradcy podatkowego jest jeszcze niezałatwiona, myślę, że wtedy będziemy mieć pewność.

Klasyczna pożyczka ratalna ma nieco gorsze warunki niż pożyczka ratalna z Bausparvertrag. Dlatego pytam, czy w przypadku Bausparvertrag istnieją jakieś haczyki (oprócz kosztów związanych z zawarciem umowy)!

Problem polega na tym, że musisz bardzo dokładnie liczyć, uwzględniając wszystkie koszty itd. Opłata za zamknięcie, gorsze oprocentowanie salda w porównaniu z alternatywną inwestycją itd., itd....

Zazwyczaj Twój doradca bankowy tego nie robi.

Oto dobre narzędzie:
Kalkulator oszczędzania na cele mieszkaniowe pomaga porównać - Rechner - Stiftung Warentest

(aktywuj makra !!)

Napisany przez NaTwoim13
Cześć 100183r,

ponieważ można zakładać, że będziesz postępować zgodnie z zaleceniami doradcy podatkowego dotyczącymi podziału i kształtowania modułów, sensowne będzie opublikowanie tego, co poleca, aby następnie wydać zalecenia dotyczące ogólnej konfiguracji.

doradca podatkowy zna lepiej indywidualne stawki podatkowe i warunki ramowe, co stanowi pewną podstawę do skomponowania najlepszego modelu finansowania.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata