Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Aktualne tematy do rozmów towarzyskich. Bez reklam.

Re: Ile zarabia przeciętny Niemiec?

Napisany przez Yakfreak
Cześć wszystkim,

czytam tutaj od jakiegoś czasu i zastanawiam się, ile zarabia zwykły Niemiec, gdy czytam o finansowaniu budowy. Często tutaj widzę informacje o dochodach między 2500 a 5000 euro netto. Gdy patrzę na swoją kartę płacową (po 3 latach nauki w porządnym zawodzie) mieszkając w bogatym Południu, zarabiam między 1400 a 1800 euro z wszystkimi dodatkami pracując na zmiany. Czy tutaj dużo osób przesadza, czy jest tak wielu dobrze zarabiających, czy też coś źle zrobiłem?

Pozdrowienia

Napisany przez trey
Na pewno zależy to także od tego, w jakiej firmie pracujesz i jakie dokładnie kwalifikacje osiągnąłeś. Często wynagrodzenie pracowników zależy głównie od samej firmy.

Napisany przez Benoice
To muszę przyznać Treyowi!

Ja także, po moim wykształceniu w porządnym zawodzie, musiałem walczyć o przetrwanie z 800€ netto miesięcznie przez pierwsze 3 lata. Do dzisiaj zastanawiam się, jak mi się udało to osiągnąć.

Po dwóch zmianach pracy teraz dobrze zarabiam i mam nadzieję, że będzie jeszcze lepiej.

To w dużej mierze zależy od firm i moim zdaniem nie ma to nic wspólnego z bogatym południem, z pewnością występują różnice regionalne, ale jeśli szef nie płaci wystarczająco dobrze, a sam zdobyłeś dobrą kwalifikację zawodową, warto rozejrzeć się za czymś innym. Nie ma magicznego przepisu na dobrą zarobek, trzeba samemu podjąć działania.

Pozdrowienia

Napisany przez trey
To w końcu zależy tylko od ciebie, czy poradzisz sobie z obecną pensją i czy będziesz z niej zadowolony, czy też chcesz poszukać pracy w innej branży, aby ewentualnie zagwarantować sobie wyższe wynagrodzenie. Pensja zależy od firmy, ale czy ją akceptujesz, to już twój własny wybór.

Napisany przez verschaukelt
Cześć Yakfreak,

obraz się zniekształca, ponieważ zazwyczaj tylko osoby o wyższych dochodach myślą o zakupie.

Przeciętny niemiecki pracownik - co to takiego?

To, co zarabiają urzędnicy i pracownicy sektora publicznego, jest jawne. Większość z nich zarabia od 5 do 9. Znany mi urzędnik Banku Pocztowego zarabia netto około 2000 euro po 30 latach służby. Ale tylko dlatego, że nadal otrzymuje dodatek rodzinny. Wkrótce ten dodatek ulegnie zmianie.
Pracownicy biurowi zarabiają zaledwie między 1800 a 2000 euro brutto!
Fryzjerzy, sprzedawcy i inni jeszcze mniej.
Gdybym dziś wrócił do mojego pierwotnie wyuczonego zawodu, zarabiałbym netto dokładnie tyle samo co w 1991 roku. Jednak koszty mieszkania i innych rzeczy podwoiły się w tym czasie.

Więc nie daj się zwieść. Nie wszyscy mogą pracować na stanowiskach kierowniczych czy w VW z dodatkową premią 8000 euro wiosną.

Napisany przez 2Escorpio
Uważam, że takie rzeczy nie da się obliczyć. Jak już wspomniał jemand, istnieją ludzie/urzędnicy, którzy zarabiają znacznie więcej niż np. fryzjer. Do tego dochodzi fakt, że pracownik w głębokiej Saksonii zazwyczaj zarabia mniej niż osoba wykonująca tę samą pracę w Monachium. Nawet jeśli obliczylibyśmy średnią, to się nie zgadza, ponieważ istnieje zakres wynagrodzenia. Poza tym w Niemczech istnieją zupełnie różne podstawowe koszty. Na przykład, osoba pracująca w głębokiej Saksonii, normalnie zarabiająca 1500 euro netto, będzie mogła lepiej żyć niż osoba otrzymująca 2000 euro netto w centrum Monachium. Dlatego trzeba już zupełnie inaczej oceniać wartość pieniądza.

Napisany przez netman
Podpisuję się pod głównym przekazem tutaj. Praca jest różnie wynagradzana, a dodatkowo zależy to również od miejsca zamieszkania i płci. W Niemczech często wynosi to aż 20% różnicy! Nie jestem zagorzałym zwolennikiem absolutnej równości płci, ale taka różnica jest już zaskakująca. Ponadto ważne jest, czy praca sprawia ci przyjemność - moim zdaniem wspaniała praca, która sprawia ci szczęście, rekompensuje nieco niższe wynagrodzenie.

Napisany przez Chaim Ofek
Większość pieniędzy pochodzi po prostu od bardzo niewielkiego odsetka ludzi, dlatego te liczby powstają.

Napisany przez Yakfreak
Czytam tutaj w forum i wydaje mi się, że średnia zarobków wynosi tutaj między 3000 a 4000, dlatego też mam pytanie, czy mogę konkurować tutaj ze swoją mizerną pensją w porządnym zawodzie

Napisany przez trey

Czytam tu na forum i wydaje mi się, że średnio zarabiają tutaj między 3000 a 4000, więc też pytanie, czy mogę konkurować z moją mizerną pensją w porządnym zawodzie.

Ale sądzę, że to także zależy od tematyki forum. Na forum o samochodach sportowych i jachtach napotkasz bogatsze osoby niż na normalnym forum. Ale twoja pensja na pewno nie jest mizerna, warto na przykład zobaczyć, ile jest płatna praca tymczasowa.

Napisany przez Pojo1983
Istnieje wiele powodów, które mogą prowadzić do takiego wrażenia. Z pewnością jednym z nich, jak już wspomniał trey, jest temat forum.

U mnie było podobnie z rozwojem wynagrodzeń. Normalnie ukończyłem praktykę zawodową i przez 8 lat pracowałem w tej branży. Zarabiałem podobnie i dla tego sektora płace były dobre. Teraz z powodu umów o dzieło, pracy tymczasowej i wypowiedzenia umowy zbiorowej mogę zarabiać nawet mniej.

Moje wynagrodzenie udało mi się zwiększyć poprzez dalsze kształcenie się i zmianę branży, lecz nie w takim stopniu.

Moim zdaniem wiele zależy od branży, zdolności negocjacyjnych, pracodawcy i kwalifikacji.

Pozdrowienia

Napisany przez 2titan1981
Pytanie brzmi raczej, jakie wykształcenie odebrała poszczególna osoba. Ludzie, którzy zaczęli pracować po ukończeniu szkoły podstawowej, pracowali już o wiele dłużej niż ci, którzy skończyli szkołę średnią, zdobyli maturę, ukończyli studia i obronili doktorat. Bywa, że były to ponad 15 lat pracy dla byłego ucznia szkoły podstawowej, kiedy zaczyna pracować jako absolwent studiów. Dlatego akademicy zazwyczaj zarabiają więcej, choć i tam istnieje sektor nisko płatnych stanowisk z pracą tymczasową, umowami zlecenia, umowami o pracę na czas określony. Dodatkowo, te dodatkowe 15 lat edukacji muszą finansowo zostać zrekompensowane, w przeciwnym razie bardzo szybko zabraknie akademików, których rzekomo tak bardzo potrzeba.
W czasie kryzysu gospodarczego zaproponowano mi posadę inżyniera z rocznym wynagrodzeniem w wysokości 28 000€…. Czas edukacji i koszty z tym związane z pewnością nie zostałyby wtedy zrekompensowane....

Napisany przez jjcash
Dokładnie tak, tytan. Mój przyjaciel miał już w wieku 25 lat własny Dom i pięknego BMW, bo zaczął pracować w wieku 15 lat. Prawda, z punktu widzenia wynagrodzenia, tylko jako rzeźnik, ale dziesięć lat pracy z wieloma nadgodzinami to umożliwia. Inny przyjaciel z kolei, absolwent informatyki ekonomicznej, ma 27 lat i pierwszą pracę, zarabia teraz prawie dwa razy więcej niż mój inny przyjaciel, ale do tej pory nie ma ani domu, ani samochodu. Więc to już w jakiś sposób uzasadnione.

Napisany przez trey
No to miejmy nadzieję, że rozwój pracy tymczasowej i umów zlecenia powoli się zmniejszy, bo w przeciwnym razie będzie trudno z budową domu w latach dwudziestych.

Napisany przez lolania
Osiem i pół netto!

Napisany przez Pojo1983

Wtedy mam nadzieję, że rozwój pracy tymczasowej i umów zlecenia powoli zwolni, w przeciwnym razie budowa domów w latach dwudziestych się skończy.

Mam nadzieję, ale wątpię, czy w najbliższym czasie temu się przeciwnią. Niestety

Napisany przez mia88

Achtnhalb Netto!

Jaki to ma być normalny Niemiec?

Napisany przez Yakfreak
Właściciel pufy

Napisany przez fufo
Trey ma rację. Mój kuzyn również ma ukończone wykształcenie, dobrą pracę, a mimo to niewiele zarabiają, nawet nie chcą mu podwyższyć pensji... Robi pracę dla trzech osób... chociaż sama firma ma być bardzo dobra... teraz postanowił iść na studia. To jest właściwe podejście.

Napisany przez mia88
To zależy od branży... Pracodawca nie może być aż tak dobry, jeśli pozwala sobie na taką nadmierną pracę, a nie jest to odpowiednio wynagradzane, prawda?!

Napisany przez gruberclaudia
Chodzi prawdopodobnie o średnią wartość wszystkich Niemców... Ale wtedy należałoby także wziąć pod uwagę przynajmniej dysproporcje między wschodem i zachodem, północą i południem, generalnie różnice między landami, dodatkowo oczywiście należałoby też rozróżniać między mężczyznami i kobietami. Co do sensu pytania, także nie do końca rozumiem, albo przynajmniej nie do końca rozumiem, do czego ma prowadzić.

Napisany przez trey

Chodzi prawdopodobnie o średnią wartość wszystkich Niemców...
Ale wtedy należałoby także uwzględnić chociażby różnice między Wschodem a Zachodem oraz północą a południem, ogólnie rozróżniając także między landami, poza tym oczywiście należałoby również rozróżniać między mężczyznami a kobietami.

Co do pytania, nie do końca rozumiem cel lub przynajmniej, czego się nim chce osiągnąć.

Dlaczego powinno się rozróżniać między mężczyznami a kobietami?

Odpowiedź już znasz, więc dlaczego nie odróżniać tego?
W kontekście tematu może to być może nie całkowicie istotne, ale mogą istnieć także samotni mężczyźni i kobiety... dlatego ma to pewne znaczenie

Napisany przez trey
Dlaczego znam odpowiedź?

To zagadnienie jest obecnie na ustach wszystkich... szczególnie teraz - myślę, że znasz odpowiedź, dlaczego zatem pytasz, dlaczego trzeba to rozróżniać - dlaczego nie rozróżniać, skoro istnieje podobne zróżnicowanie jak między północą i południem lub wschodem i zachodem.

Moim zdaniem, czy to pytanie początkowe ma sens czy nie, przeciętny Niemiec nie da się tak łatwo określić, ponieważ wartość, którą się wtedy otrzymuje, i tak jest pozbawiona znaczenia... Konieczne byłoby również pracować z różnymi rozróżnieniami, ale prawdopodobnie wykraczałyby one poza ramy, aby uzyskać coś istotnego...

W gruncie rzeczy była to jedynie sugestia, jak należy podejść do tego tematu, jeśli już o to pytasz i chcesz znaleźć liczby, które coś wyrażają.

Napisany przez trey
Oczywiście, wtedy trzeba by także rozróżniać między młody/stary oraz wyuczony/uczęszczał na studia/zmiana kariery i uwzględnić sezonowość.

Różnica między płciami wynosi tylko 2%, dlatego uważam inne kryteria za znaczące.

Napisany przez Dahut
Czytaliśmy różne statystyki? Różnica między płciami wynosi około 20%, nie 2.

Więc teraz nie mam pod ręką niemieckich liczb, ale w Austrii kobiety zarabiają średnio o 25% mniej niż mężczyźni - mówimy o Dniu Równego Wynagrodzenia. Co ciekawe, analiza tych liczb pokazuje, że znaczna część tej różnicy nie jest wytłumaczalna ze strony pracodawców, co sugeruje, że kobiety są tam po prostu gorzej wynagradzane niż mężczyźni w porównywalnych sytuacjach... Ale nie mam zamiaru Cię przekonywać, zawsze zależy od punktu widzenia, jak już wcześniej powiedziałem, trzeba uwzględnić wszystkie istotne kryteria, inaczej nic to nie da :-) cy

Napisany przez trey
Znam badanie dotyczące około 20% wszystkich pracowników, jednak odnosi się ono do wszystkich pracowników, niezależnie od tego, czy pracują na pełen etat/część etatu/zlecenie, a ponieważ kobiety częściej pracują w pracy dorywczej lub na część etatu, badanie to nie jest zbyt przejrzyste.

Napisany przez Ralle8
Czy nie było tam kiedyś dokumentacji w Galileo? Średni Niemiec?

Napisany przez trey
Tak, istniały.

Myślę, że średni Niemiec to kobieta w wieku około 30 lat mieszkająca w Kolonii lub gdzieś tam.

Napisany przez m.meyer
Również uważam, że jestem normalny, ale moim zdaniem zarabiam za mało

Napisany przez trey

Uważam siebie za normalną/normalnego, ale moim zdaniem zarabiam za mało

Zawsze można trochę więcej

Napisany przez Kawashimi
Po prostu spojrzyj na tabelę wynagrodzeń z Bild, oni przecież wszystko wiedzą

:-)

Znam badanie dotyczące około 20%, ale odnosi się ono do wszystkich pracowników, bez względu na to, czy są zatrudnieni na pełen etat, na część etatu czy na umowę śmieciową, a ponieważ kobiety częściej pracują w umowach na część etatu lub na minimalny etat, to badanie nie jest naprawdę miarodajne.

Jestem zdania, że należy uwzględnić to w statystykach, ponieważ rzeczywistość jest taka, że wiele kobiet jest zmuszanych do pracy na część etatu lub w umowach z minimalnym wynagrodzeniem... jeśli wybiorę tylko jedną część danych do statystyki, to otrzymam tylko fragment wyników, który może oczywiście odzwierciedlać jedynie fragment rzeczywistości. Ale to znowu prowadzi do innej dyskusji zasadniczej, której teraz nie chcę wywoływać, bo jest już irytująca, ponieważ zawsze pojawiają się te same argumenty za i przeciw, a praktycznie nic się nie zmienia...

Można zawsze interpretować dane tak, jak się nam podoba, zgodnie z własnymi poglądami lub punktem widzenia, to klasyczna natura statystyk... :-( :-)

pz

Napisany przez trey
Zatłoczenie - kobiety zgromadzają się głównie w kilku branżach, co pozwala pracodawcom płacić im mniej oraz narzucać im gorsze warunki umów (450€/20 godzin/30 godzin). To jednak nie jest strukturalny seksizm (tak jak sugerujesz).

Napisany przez Nick
Średni dochód wszystkich Niemców w 2013 roku wynosi 32 340,00 euro.

Napisany przez trey
To jest dość realistyczne

Napisany przez Dahut
Brutto czy netto?

Jeśli chodzi o różnicę między kobietami i mężczyznami, mogę powiedzieć z własnego doświadczenia, że kobiety często zarabiają mniej niż ich męscy koledzy, choć wykonują tę samą pracę. Istnieją również badania, które argumentują, że kobiety negocjują gorzej i że wielu przełożonych wciąż ma w głowach przekonanie, że kobiety nie muszą utrzymywać rodziny za swoje zarobki. Ale na pewno to nie jest sprawiedliwe.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata