Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Prywatne zabezpieczenie emerytalne jest konieczne, ale jak to zrobić? Renta Rürup czy Riester, a może tradycyjne ubezpieczenie na życie?

Re: Czy agencja pracy płaci dalej emeryturę Riester w przypadku otrzymywania ALG I?

Napisany przez ADMCI4
Mój obecny kontrakt u pracodawcy kończy się pod koniec roku, a nowe stanowisko niestety nie jest jeszcze w zasięgu wzroku. Riester-umowa, którą mam od prawie dwóch lat, prawdopodobnie nie będę w stanie kontynuować opłacania z własnej kieszeni. Ponieważ nie mam pojęcia, jak długo będę bez pracy, muszę teraz pilnować każdego grosza i na razie nie mogę sobie pozwolić na te 35 euro każdego miesiąca. Ponieważ chodzi o fundusz emerytalny, mam mgliste nadzieje, że Agencja Pracy tymczasowo pokryje ten składkę. Czy w przypadku tego rodzaju umów w ogóle jest się uprawnionym do kontynuacji płatności przez Agencję Pracy, dopóki otrzymuje się zasiłek dla bezrobotnych?

Re: Czy agencja pracy płaci dalej emeryturę Riester w przypadku otrzymywania ALG I?

Napisany przez verschaukelt
Riester jest elastyczny, co oznacza, że możesz łatwo zmniejszyć kwotę oszczędności. Niestety, głupio, że minimalna suma oszczędności wymagana do uzyskania pełnej dopłaty zawsze jest obliczana na podstawie dochodu z poprzedniego roku. Oznacza to, że jeśli wpłacisz zbyt mało, otrzymasz mniejszą dopłatę. Jeśli znajdziesz nową pracę w trakcie roku, możesz dokonać jednorazowej wpłaty i ponownie otrzymać pełną dopłatę. Sprawdź również warunki u swojego dostawcy. W niektórych przypadkach istnieją minimalne wpłaty, zwłaszcza jeśli jesteś opłacany miesięcznie. W takim przypadku konieczna może być zmiana metody płatności.

W przypadku otrzymywania zasiłku dla bezrobotnych ALG 1 nie ma uwzględnienia programu Riester, a w przypadku zasiłku ALG 2 rocznie można uwzględnić 60 euro. Mam nadzieję, że nie dojdzie do tego.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata