Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kredyty hipoteczne na budowę domu lub zakup mieszkania (nieruchomość zamieszkana przez właściciela).

Re: Finansowanie przedsiębiorczości.

Napisany przez muffinman
Cześć ludzie,

chciałem tylko zapytać o najlepszy sposób postępowania.

Jestem studentem, a jednocześnie prowadzę małą spółkę z o.o. Zawsze szło mi całkiem nieźle, dzięki czemu mogłem wypłacić sobie wynagrodzenie jako dyrektor w wysokości 1000 EUR netto, co było dla mnie wystarczające, mieszkając z rodzicami.

Teraz chciałbym w końcu wynająć własne mieszkanie, znalazłem już coś naprawdę uroczego. Kosztuje razem z pośrednikiem, notariuszem i podatkiem od nabycia nieruchomości 120 tysięcy.

Oczywiście z dochodem netto 1000 EUR jest trochę trudno. Mam około 20 tysięcy gotówki prywatnie.

Jednak w ostatnich latach firma miała się bardzo dobrze, zarobiła dodatkowe 30 tysięcy zysku w 2012 roku i około 100 tysięcy zysku w 2013 roku, mimo mojego wynagrodzenia. Firma ma również 120 tysięcy gotówki, które nie są potrzebne.

Więc co teraz najlepiej zrobić? Chciałbym po prostu podnieść moje wynagrodzenie do 2500 netto i sfinansować mieszkanie w dużej mierze za pomocą kredytu i spłacić go w ciągu 5 lat. Jeśli wypłaciłbym pieniądze z firmy od razu, podatek byłby dość wysoki. Ponadto nikt nie wie, czy firma zawsze będzie dobrze prosperowała.

Oczywiście, mogę także dostać dodatkowo, na przykład 30 tysięcy kapitału własnego jako kredyt od mojej firmy.

Ale jak to wszystko wyjaśnić bankowi?

Pozdrowienia i dzięki!

Napisany przez 6Bankkaufmann
@Muffinman
Nie chcę cię osobiście atakować. Ale jeśli jesteś studentem w swojej własnej spółce z o.o., to brzmi tak, jakbyś tam także był udziałowcem.
A jeśli twoje przedsiębiorstwo osiąga zysk w wysokości 120 000 EUR, to oznacza, że masz model biznesowy, który na pewno powinien mieć przyszłość. Gratulacje z tego powodu.
Jednak jeśli chodzi o wynagrodzenie dyrektora zarządzającego, sprawa jest dość prosta.
Bank zawsze sprawdza pełne roczne sprawozdania finansowe z ostatnich trzech lat dla osób samozatrudnionych, które są także udziałowcami w spółce z o.o. (sam zatwierdzałem kredyty przez 17 lat, a w ciągu ostatnich 5 lat wyłącznie dla osób samozatrudnionych). Z tego powodu w twoim przypadku musiałbym uzyskać roczne sprawozdania finansowe oraz BWA z listą sald potwierdzoną przez ciebie i przez biuro rachunkowe.
Jeszcze raz, jeśli istnieje zysk, możesz zwiększyć wynagrodzenie dyrektora zarządzającego, aby pasowało do audytu bankowego.
Gorąco polecam skorzystanie z usług doradcy podatkowego lub osoby, która potwierdza twoje sprawozdania roczne. Student z 100 000 EUR zysku? Jakiego rodzaju działalność? Oprogramowanie?

Napisany przez muffinman
Cześć,

tak, oprogramowanie w szerokim znaczeniu, dobrze wpisane

Problem polega na tym, że zamknięcie roku 2012 jest oczywiście dopiero w trakcie tworzenia i minie jeszcze sporo czasu do zamknięcia roku 2013.

Moje wynagrodzenie jako wspólnika-dyrektora mogę oczywiście dostosować w najbliższym czasie.

Pozdrowienia

Jaka jest cena nieruchomości?
Ile kapitału własnego chciałby Pan/Pani zainwestować?

Napisany przez muffinman
Cześć,

cena wraz ze wszystkimi kosztami dodatkowymi wynosi 130 000 EUR.

Własny kapitał tyle, ile potrzeba, aby uzyskać dobrą stopę procentową. Czyli gdzieś między 20 a 60 procentami.

Być może najlepiej byłoby zaczekać jeszcze 3 miesiące i szybko zrealizować zakończenie roku 2013.
Obecnie mam po prostu problem z brakiem rocznego sprawozdania finansowego, które pokazałoby jak dobrze idzie.

Pozdrowienia

Cześć
Finansowanie jest również możliwe w 60% kredytu bankowego i 40% kapitału własnego bez konieczności przedstawiania dokumentów dochodowych.

Napisany przez Kawashimi
Gratulacje! Wydaje się, że w młodym wieku osiągnąłeś już pewne sukcesy! Budowanie czegoś obok studiów nie jest łatwe, nie wielu sobie z tym radzi, naprawdę szacunek!

Co do Twojego pytania: dobrze, że chcesz samodzielnie zarządzać swoimi finansami, ale wydaje się, że masz pełne ręce roboty (studia, własna firma, budowanie własnego życia). Być może byłoby rozsądne skorzystać z pomocy doradcy podatkowego. Czy już masz kogoś, kto doradza Ci w sprawach związanych z Twoją firmą? Niedawno znalazłem sobie jednego na stronie https://www.geprueft.de/steuerberater i skorzystałem z jego porady w sprawach finansowych. Naprawdę odciążyło mnie to od wielu obowiązków.

Tak trzymaj, wygląda na to, że masz przed sobą świetlaną przyszłość!

Miłego dnia!

@muffinman, czy masz jakieś opinie na temat przebiegu rozmowy z Twoim bankiem?

Napisany przez Jubi
Jeśli kapitał własny może być dowolnie zwiększany, istnieje wiele banków, które udzielą Ci kredytu również do 60 lub 54% wartości rynkowej bez konieczności udokumentowania zdolności kredytowej!

@Jubi, naprawdę nie ma tak wielu banków. Ale oczywiście kilka z nich się zgadza na zrzeczenie się dokumentów dochodowych przy 40% wkładu własnego.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata