Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kredyty hipoteczne na budowę domu lub zakup mieszkania (nieruchomość zamieszkana przez właściciela).

Re: Finansowanie domu pomimo dwóch zakończonych wpisów w bazie danych Schufa???

Napisany przez Naddel
Cześć,

pilnie potrzebuję pomocy. Oto sytuacja:

Mój ojciec pilnie chce sprzedać swój Dom. Zgodził się dać go nam w atrakcyjnej cenie poniżej wartości za 100 000 euro. Wartość wynosi około 130 000 euro.

Podczas rozmowy w banku rozmawialiśmy o finansowaniu w wysokości 125 000 euro. Koszty dodatkowe związane z zakupem oraz 50 000 euro na inne prace zostały zebrane i nie muszą być finansowane.

Wczoraj otrzymaliśmy telefoniczne potwierdzenie od banku. Zakup ma zostać sfinansowany za pomocą pożyczki Kfw (50 000 euro) oraz pożyczki budowlanej Riester (75 000 euro).

Teraz do sedna problemu:

Mój mąż jest głównym żywicielem rodziny, nie ma negatywnych wpisów w Biurze Informacji Kredytowej. Mamy dwoje małych dzieci.

Ja zamierzam pracować w przyszłości na podstawie umowy o pracę za 450 euro, obecnie jestem na urlopie rodzicielskim. Jednak mam dwa załatwione wpisy w Biurze Informacji Kredytowej (raz 60 euro, raz 150 euro).

Następnego tygodnia mają przyjść do banku i wszystko spisać na piśmie.

Jaka jest szansa na otrzymanie finansowania pomimo moich dwóch wpisów? Finansowanie ma zostać zrealizowane przez bank, w którym mój mąż ma konto.

Napisany przez 6Bankkaufmann
Zakończone negatywne kredyty mogą być decydującym kryterium w niektórych bankach. Najlepiej porozmawiać z bankiem, w którym mają Państwo konto. W przypadku zakończonych kredytów może się zdarzyć, że bank przejdzie nad tym dość pobłażliwie, zważając na to, że Pański mąż jest głównym źródłem dochodów.

W przeciwnym razie istnieje możliwość, że to Pański mąż zaciągnie pożyczkę, a nie Państwo obydwoje. To jest także możliwe bez rozdzielności majątkowej. Wówczas sprawdzana byłaby jedynie jego historia kredytowa, a nie Pańskiej.

Napisany przez Naddel
1. Składnik: pożyczka KfW w wysokości 50 000,00 euro, spłacona za pośrednictwem kasy oszczędnościowej.

Rata KfW wynosi przez 10 lat 192,88 euro. Następnie pozostałą kwotę pożyczki w wysokości 41 000,00 euro można spłacić poprzez plan oszczędnościowy Riester z N..... Okres spłaty wynosi wtedy około 7 lat i 7 miesięcy. Łączny okres dla 50 000,00 euro wynosi zatem 17 lat i 7 miesięcy. Stopa procentowa wynosi 2,90% przez 10 lat, a potem 2,50% przez 7 lat i 7 miesięcy.

Zalety: Brak ryzyka stopy procentowej. Dodatkowe wpłaty są możliwe po 10 latach w każdej chwili. Wykorzystanie wsparcia Riester w wysokości 154,00 euro dla N..... + dodatkowe zasiłki dla dzieci w wysokości 300,00 euro.

2. Składnik: pożyczka budowlana w wysokości 75 000,00 euro z wsparciem Riester.

Rata pożyczki wynosi 371,88 euro przez 12 lat i 10 miesięcy. Następnie spłata odbywa się w ramach umowy oszczędnościowej z dodatkowymi zasiłkami Riester E...... Pozostała kwota pożyczki wynosi około 44 400,00 euro. Okres spłaty wynosi wtedy około 10 lat i 8 miesięcy. Łączny okres spłaty wynosi zatem 23 lata i 6 miesięcy. Stopa procentowa wynosi 2,95% przez 12 lat i 10 miesięcy, a potem 2,50% przez 10 lat i 8 miesięcy.

Zalety: Brak ryzyka stopy procentowej. Dodatkowe wpłaty są możliwe po 12 latach i 10 miesiącach. Wykorzystanie zasiłku Riester w wysokości 154,00 euro od E......

Początkowa rata: 192,88 euro + 371,88 euro + 164,00 euro = 728,76 euro. Pomniejszone o dotychczasową ratę Riester w wysokości 100,00 euro = 628,76 euro.

To oferta na razie brzmi nieźle. I w zasadzie, jeśli dobrze to zrozumiałem, płacę na początku 164 euro miesięcznie na plan oszczędnościowy do czasu jego przydziału, dopiero wtedy wziąłbym pożyczkę (a do tego czasu moje dwa wpisy byłyby już usunięte) i spłaciłbym KfW. Mój mąż miałby wtedy plan oszczędnościowy na 75 000 euro.

Moje pytanie teraz brzmi: Czy powinienem zadzwonić wcześniej do doradcy bankowego czy poczekać do spotkania osobistego w związku z tymi dwoma wpisami? W zasadzie teraz każde z nas ma swoje, przy czym mój jest tylko oszczędzany (można oszczędzać pomimo wpisu w Biurze Informacji Gospodarczej). KfW rzekomo ratuje bez sprawdzania Biura Informacji Gospodarczej, czy to prawda? Czy teraz warto wywołać kogoś, kto śpi?

Przepraszam:
- KfW Wohneigentum als przykład jest sprawdzane przez bank pośredniczący - czyli finansujący bank. Zawsze występuje tutaj zapytanie do Schufa.
- W przypadku pożyczki pośredniej (z oszczędnościami w ramach umowy o Bausparvertrag) bausparkassen również przeprowadzają wstępne zapytanie do Schufa.
Dlatego ważne jest, aby od samego początku poinformować bank domowy o tym fakcie, a ten podejmie działania, lub też nie będzie brał udziału w transakcji. Twój mąż bierze pożyczkę samodzielnie. Nie wszystkie banki zgodzą się na taki układ.

Napisany przez Naddel
Dziekuję bardzo za to. Mam jeszcze jedno pytanie: Otrzymaliśmy już ustne potwierdzenie na podstawie naszych danych i dokumentów. Czy w takim razie nie jest sprawdzana wcześniej informacja kredytowa w Biurze Informacji Kredytowej (BIK)?

Byliśmy niedawno na spotkaniach doradczych w moim banku i zapytaliśmy wcześniej, a oni powiedzieli od razu, że nie współpracują z BIK, ale korzystają z innego rejestru informacyjnego. Nie podobała nam się tam tam stopa procentowa, ale w razie potrzeby możemy tam pójść.

Ale powtórzę jeszcze raz: Czy banki nie sprawdzają takich rzeczy wcześniej, zanim złożą ustne potwierdzenie?

Napisany przez Naddel
Porozmawiałem teraz z bankiem, powiedzieli mi, żebym przyniósł moje informacje z Biura Informacji Kredytowej z zaznaczonymi zakończonymi zaległościami na spotkanie w przyszłym tygodniu, a potem jeszcze raz to omówią.

Bezpośredniego nie nie było. Jestem ciekawy, co wyniknie z tego spotkania.

@Naddel, jeszcze raz odnośnie pytania o jeden akapit wyżej.
Bank generalnie sprawdza Twój wynik w Schufa dopiero wtedy, gdy podpiszesz oświadczenie dotyczące Schufy. Bank nie powinien przeprowadzać kontroli w Schufie bez uprzedniego zgody.

Napisany przez NaTwoim13
Zwłaszcza jeśli dopiero zaczynają teraz dodatkową pracę, o której mówią, dochód ten nie będzie do uwzględnienia w sposób trwały.

Ma sens, że twój mąż weźmie pożyczkę samodzielnie, o ile jego dochód będzie wystarczający.

Warto przeanalizować kwestię oszczędności w ramach programu Riester!

Napisany przez Alex [CryptoMod]
75.000 EUR przy 4% efektywnym na 15 lat...

Rata 550 EUR, spłacone po 15 latach..... Brak ryzyka stopy procentowej, trzeba tylko obliczyć, jakie będą całkowite koszty w przypadku BSV. W przypadku zwykłego kredytu ratalnego byłoby to około 25.000 EUR.

Napisany przez Naddel
Dziś otrzymaliśmy telefon od banku. Finansowanie jest załatwione i umowy są teraz przygotowywane. Dla nas nie było problemu z dwoma już rozwiązanych wpisami w Schufa.

Mimo wszystko dziękujemy za odpowiedzi!

@Naddel
Regionalny bank? Czy znana duża nazwa banku?

Napisany przez Naddel
Wszystko odbywa się za pośrednictwem naszego banku domowego - Volksbank!

Napisany przez DaggetBeaver
Zrealizowane wpisy w Schufa nie zawsze muszą być problemem. Wiele osób nie wie, kiedy i jakiego rodzaju wpisy powinny być usunięte. Jakie to były wpisy i jak długo były one zarejestrowane w Schufa? Nie można być leniwym w tej sprawie! W twoim przypadku było szczęście lub po prostu miały rację, ponieważ wpisy były już przestarzałe. Oto kilka faktów na temat tych złych wpisów w Schufa! (na dole) Jak mogę poprawić swoją ocenę w Schufa? Ciekawe, z jakich powodów ocena w Schufa może być niska!

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata