Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Jaką kartę kredytową warto mieć? Które konto osobiste najlepiej mi odpowiada? Czy PayPal jest naprawdę bezpieczny?

Re: Poszukuję karty kredytowej na podróż dookoła świata.

Napisany przez S-Grobi
Cześć wszystkim,

W końcu tego miesiąca wybieram się na 9-tygodniową podróż dookoła świata i szukam drugiej karty kredytowej, którą mogę użyć w przypadku zgubienia/kradzieży lub gdy moja inna karta nie będzie akceptowana.

Obecnie mam kartę kredytową VISA DKB, dlatego chciałbym mieć także kartę MasterCard. W miarę możliwości powinna być ona darmowa i mieć niskie opłaty. Interesujące dla mnie są również limity dziennie/miesięczne. W przypadku karty kredytowej VISA DKB istnieje tzw. konto kart kredytowych, na którym można wpłacić pieniądze. W ten sposób można zwiększyć praktycznie dowolnie limit karty kredytowej.

Czy ktoś zna kartę MasterCard o podobnych warunkach? Do tej pory znalazłem kartę MasterCard w Fidor-Bank. Jednak jest to karta prepaid, którą można użyć tylko, gdy odpowiednie urządzenie do odczytu kart jest online. Mogę sobie wyobrazić, że w Peru, Indiach i Nepalu nie zawsze będzie to możliwe, dlatego akceptacja tej karty będzie raczej słaba.

Napisany przez 2Escorpio
Hej,

9 tygodniowa podróż dookoła świata? Wydaje się, że masz ambitny plan.

Jeśli chodzi o Twoje pytania…

Ogólnie odradzałbym korzystanie z karty kredytowej prepaid za granicą, na przykład w podróży. Nie wszystkie terminale online akceptują takie karty, np. w przypadku wynajmu samochodu, hoteli, stacji benzynowych, lotów itp.

Darmowych kart Mastercard jest niewiele... Oto kilka opcji...

https://www.gebuhrenfrei.com/
https://www.norisbank.de/produkte/kreditkarte.html
Valovis Bank*»*Home*»*Privatkunden*»*Karten*»*MasterCa rd (dawniej KarstadtQuelleBank)

Nie jestem pewien, czy można prowadzić saldo na tych kartach w tych bankach... Musiałbyś po prostu do nich zadzwonić i zapytać.

Alternatywnie mogę polecić Ci kartę BarclayCard... Otrzymujesz zestaw Kart Visa + Mastercard i z pewnością możesz prowadzić saldo na koncie karty kredytowej. Dodatkowo możesz otrzymać kartę Maestro, która rozlicza się poprzez konto karty kredytowej... Jesteś więc w pełni przygotowany na podróż dookoła świata.

Jednak haczykiem tutaj jest to, że karta kosztuje 35 euro rocznie od drugiego roku... Pierwszy rok jest bezpłatny. Będziesz mógł zrezygnować z karty po roku lub ją zachować, jeśli Ci się spodoba.

Barclaycard New Double | Kreditkarte | Barclaycard

Pozdrawiam, esco

Napisany przez Goran
W przypadku karty CardNmore lub podwójnej karty cardNmore (MasterCard + karta klienta Netto z funkcją Maestro) chodzi przynajmniej o bezpłatną kartę MasterCard odnośnie rocznej opłaty. Niemniej jednak pobierane są tu opłaty zarówno za wypłaty gotówki, jak i za korzystanie z karty. Rozliczenie lub spłata jest elastyczna (2 miesiące bez odsetek). Ponieważ ta karta jest kartą Barclaycard, prawdopodobnie można ją również prowadzić na plusie i tym samym zwiększyć limit kredytowy - w przypadku mojej karty Barclaycard New Visa jest to możliwe poprzez przelew, jednak dla pewności najlepiej byłoby się upewnić.

W przeciwnym razie znam tylko kartę NorisBank. Niestety, nie mogę podać tutaj szczegółowych warunków.

Napisany przez S-Grobi

9 tygodniowa podróż dookoła świata? To sobie coś zaplanowałeś

Wiem, ale plan stoi i teraz zostanie zrealizowany... Peru - Nowa Zelandia - Indie - Nepal. Ale Phileas Fogg zrobił to również w 80 dni i znacznie dłużej zajęło mu przepłynięcie oceanów.

Porada dotycząca karty BarclayCard jest bardzo dobra. Brzmi tak, jakby była dokładnie tym, czego potrzebuję: karta kredytowa z możliwością zwiększenia limitu, dokładnie jak w przypadku DKB. Dziękuję za to!

Krótko przyjrzałem się również karcie Advanzia Bank (gebuhrenfrei), ale diabeł tkwi w szczegółach (wystarczy wpisać w Google Advanzia i Welt - niestety nie mogę tutaj zamieszczać linków). To dla mnie graniczy już z oszustwem.

Pozdrowienia,
S-Grobi

Napisany przez 2Escorpio
Tak, BarclayCard byłaby najlepszym wyborem dla Ciebie.... Kosztuje tylko, jak już wspomniano, pieniądze od drugiego roku.

Raport dotyczący Advanzia ma ponad 5 lat... Czasy się zmieniają... teraz karta jest dość ok.

Nadal jednak nie powinno się podejmować wypłat gotówki lub wpadać w opóźnienia w płatnościach, ponieważ odsetki są wysokie... Ale jeśli kogoś to nie dotyczy, to karta jest dobra. Ale chyba nie można wpłacać na nią środków.

Tak, gdy jest się na drugim końcu świata, jest praktyczne łączenie wielu krajów ze sobą... Miłej zabawy

Napisany przez 2Escorpio

W przypadku CardNmore lub podwójnej karty cardNmore (MasterCard + karta klienta Netto z funkcją Maestro)

Tak szczerze mówiąc... nie chciałbym nosić karty kredytowej Netto... to byłoby dla mnie zbyt wiele współbrandingu.

Poza tym nie rozumiem, dlaczego Netto ma karty kredytowe? Przecież one w ogóle ich nie honorują oO

Napisany przez S-Grobi
[cytat=Escorpio">
Raport dotyczący Advanzia ma ponad 5 lat... Czasy się zmieniają... w międzyczasie karta jest całkiem w porządku.
[/cytat]
To prawda, ale ja również miałam podobne doświadczenia. Zamówiłam tę kartę na polecenie portalu porównawczego. Na ich stronie internetowej oraz na stronie Advanzia wszędzie było napisane, że wszystko jest darmowe.

Kiedy karta ostatecznie dotarła pocztą, byłam zaskoczona jej oprawą. Wszystko wyglądało jak te bon na wino z Amazon, tylko jeszcze bardziej kolorowo i tanio - niezbyt profesjonalnie.
A potem trzeba było czytać bardzo uważnie drobny druk, żeby zauważyć, że za opóźnienie w płatnościach pobierane są horrendalne odsetki, a także że za wypłaty gotówki naliczane są wysokie odsetki. Na stronie internetowej zawsze było napisane, że nie ma opłat. Ale opłaty i odsetki to przecież różne rzeczy...

A gdy czytam o praktykach, które kiedyś stosowano, aby pozyskiwać klientów, zdecydowanie trzymam się z daleka od tego dostawcy.

W sumie karta BarclayCard jest lepsza z uwagi na możliwość wpłacania środków, więc wszystko w porządku!

Napisany przez 2Escorpio
To, co opisujesz, nie wynika jednak z Advanzia, ale z partnera powiązanego. Oficjalna strona od razu pokazuje ceny na stronie głównej:

https://www.gebuhrenfrei.com/Home/

Ale jak już napisałeś... Barclays to w każdym razie lepsza opcja.)

Napisany przez S-Grobi

To, co opisujesz, wynika z partnera Affinity, a nie z Advanzii.

Masz na myśli partnera afiliacyjnego. Zgadza się, ale nie oznacza to, że Advanzia nie wybiera swoich partnerów samodzielnie...

Ale na koniec i tak dla mnie to nie ma już znaczenia. Dziękuję jeszcze raz za wskazówki.

Napisany przez Goran

Tak szczerze mówiąc... nie chciałbym nosić karty kredytowej Netto... to byłoby dla mnie zbyt wiele wspólnego brandingiem.

Poza tym nie rozumiem, dlaczego Netto ma karty kredytowe? Przecież oni ich nie akceptują oO

Dla mnie to również nie byłaby pierwszy wybór, ale to była jedna z kart, które przyszły mi na myśl w tym kontekście. Sam Netto faktycznie nie akceptuje kart kredytowych, ale można nimi płacić w Netto dzięki karcie klienta Netto z funkcją Maestro, która jest częścią tego zestawu kart. Dodatkowo dostaje się kolejną kartę MasterCard.

Karta Advanzia Bank zdecydowanie nie jest polecana. Wydaje się atrakcyjna na pierwszy rzut oka, ale na drugi rzut oka pokazują się ukryte opłaty - na przykład wysokie odsetki od wypłaty gotówki lub od dnia wypłaty. Ponadto, choć prawdopodobnie otrzymuje się tam comiesięczne rachunki, to jednak opłacenie rachunku za pośrednictwem polecenia zapłaty z rachunku referencyjnego raczej nie jest możliwe, więc trzeba ręcznie dokonywać przelewów. To byłoby dla mnie zbyt uciążliwe i w ostatecznym rozrachunku również sprawiłoby, że poprzez wysokie odsetki ponownie zostałbym obciążony opłatami, gdyby nie przestrzegł daty płatności podanej na rachunku lub np. zapomniał.

Myślę więc, że Barclaycard jest tutaj najlepszym rozwiązaniem.

Napisany przez kathrin
Za dwa miesiące wyruszam na roczną podróż dookoła świata i mam kartę Wüstenrot Prepaid Visa oraz kartę Visa DKB. Jestem zadowolony z obydwu kart.

Napisany przez JanKerber

Wiem, ale plan jest ustalony i teraz zostanie zrealizowany... Peru - Nowa Zelandia - Indie - Nepal. Ale Phileas Fogg też tego dokonał w 80 dni i zdecydowanie dłużej zajęło mu przepłynięcie oceanów.

Pomysł z kartą BarclayCard jest bardzo dobry. Brzmi tak, jakby to było dokładnie to, czego potrzebuję: konto kredytowe, dzięki któremu można zwiększyć limit tak jak w przypadku DKB. Dziękuję bardzo za to!

Pozdrowienia
S-Grobi

Kiedyś też załatwiłem sobie kartę Barclays, gdy po studiach wyjeżdżałem za granicę.
Byłem z niej bardzo zadowolony, choć parę razy miałem problemy na samobobsługowych punktach (stacja benzynowa, opłaty drogowe itp.), ponieważ karta nie była akceptowana.
Bank powiedział, że zdarza się to czasami, ale nie jest to wina karty...
Ogólnie rzecz biorąc, myślę, że każdemu może się zdarzyć.
Życzę ci udanej podróży!

Napisany przez 2Escorpio
Nie wszędzie, gdzie jest napisane „Visa”, znajduje się rzeczywiście karta Visa. Istnieje kilka terminali, gdzie karty zagraniczne są zablokowane... Stacje benzynowe samoobsługowe są dobrym przykładem.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata