Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kto ma dobre doświadczenia z dostawcami kredytów? Kto działa rzetelnie i jest godny polecenia? Na rynku krąży wielu lichwiarzy.

Re: Czy poręczenie w porządku?

Napisany przez Steuermann
Cześć wszystkim,

mój najlepszy przyjaciel jest w opałach, ponieważ jego mama nie spłaciła umowy Leasingu samochodu, a mój przyjaciel podpisał za nią poręczenie przy zawieraniu umowy.
Bank anulował umowę Leasingu i zażądał natychmiastowej zapłaty pozostałej należności.

12000 EUR. // miesięczna rata w umowie wynosiła 500 EUR.

Ładny SUV!

Nie był w stanie opłacić rat nawet przez jeden miesiąc.

Wspólnie z adwokatem zawarł ugody i spłaca należność w wysokości 150 EUR miesięcznie. Należność została zmniejszona i teraz jego historia kredytowa jest zniszczona.

Jestem świadomy, że poręczenia itd. są ryzykowne, a kredyty trzeba spłacać, co zrozumiał również mój przyjaciel. Do tego czasu miał nieskazitelne zapisy w bazie Schufa.

Wtedy była samozatrudniona, a bank chciał tę gwarancję. Z osobistego powodu mój przyjaciel chciał umożliwić to swojej matce i dlatego podpisał tę głupotę.

Mam następujące pytania:

Gdyby mój przyjaciel z miesięcznym dochodem netto wówczas około 1100 euro poszedł do salonu samochodowego, aby sfinansować samochód z miesięczną ratą powyżej 500 euro, czy to by miało w ogóle szansę na powodzenie?!? Dostępne środki / umowa na telefon komórkowy / własne finansowanie samochodu i wynajem mieszkania z dziewczyną.

Żaden bank samochodowy nie udzieliłby mu tego kredytu. Dlaczego jednak zaakceptowano poręczenie?

O co mi chodzi?

Czy umowa pożyczki / Leasingu nie powinna być nieważna, jeśli udzielenie nie mogło w ogóle nastąpić?

Czy zabezpieczenia zostały dostatecznie sprawdzone?

Byłoby niesamowicie pomocne, gdyby ktoś mógł podzielić się swoimi doświadczeniami. Gdzie mogę znaleźć informacje na temat przepisów prawa w tej sprawie?

W razie konieczności sfinansuję mu adwokata, jeśli istnieje nadzieja na sukces.

Napisany przez 6Bankkaufmann
Umowa z pewnością została dokładnie sprawdzona. Zwłaszcza, że jesteście także udziałowcem.

Napisany przez Steuermann
Cześć Bankierze,

nie mogłem odpowiedzieć wcześniej. Po pierwsze, bardzo dziękuję!

Nie rozumiem twojej odpowiedzi.

Okazało się, że nie było to Leasing, ale zwykłe finansowanie przez Santa... Bank. dowiedziałem się.

Nie rozumiem, dlaczego jako osoba musiał być poręczycielem. Przecież nie może on sprzedawać organów ani siebie samego, żeby to drastycznie ująć.

Bank potrzebował zabezpieczenia, a nie miał go dzięki niemu.

Nie tylko miesięczne raty były zbyt wysokie (zmiana planu rat możliwa), ale i zobowiązania były zbyt duże.

Musiałby spłacić kredyt w wysokości 40 000 euro posiadając maksymalnie około 200 euro wolnych środków.

W przypadku kredytu samochodowego samochód sam w sobie służy jako zabezpieczenie. Jednak to zabezpieczenie zanika po kilku latach w wyniku użytkowania i starzenia się, a klient nadal płaci. Nic z tym nie robi bank samochodowy!

Myślałem, że w Niemczech udzielanie kredytów musi być realistycznie ocenione i wycenione, aby zapobiec szkodom dla klienta i banku.

Dlatego nie rozumiem, dlaczego samo poręczenie osoby prowadzi do celu, nie mając faktycznego zabezpieczenia, które chroniłoby mnie jako bank przed stratą wierzytelności?

Chętnie poznam twoje zdanie na ten temat!

Ale tylko adwokat może pomóc. (Poręczenia rodziców dzieci mogą być niezgodne z prawem, jak się nauczyłem) i tylko adwokat może pomóc mi w anulowaniu umowy kredytowej i związanej z tym odliczeniu lub umorzeniu długu z bankiem.

Mój kolega ma już umówione spotkanie z adwokatem, a ja dam znać pod koniec tygodnia, co się wydarzyło....

W sumie, nie mam zbyt dużo nadziei....

Dziękuję i pozdrowienia

Napisany przez da_jupp
Cześć sternik,

w Wikipedii znalazłem coś na ten temat:

W następstwie decyzji Bundesverfassungsgericht (Federalny Trybunał Konstytucyjny) Federalny Sąd Najwyższy wielokrotnie zwracał uwagę, że poręczenia są bezprawne (§ 138 ust. 1 BGB), gdy:

poręczyciel jest rażąco finansowo przeciążony (dowód tego spoczywa na poręczycielu) i poręczenie zostało zaciągnięte z bliskiej emocjonalnej więzi z dłużnikiem głównym oraz wierzyciel wykorzystał tę bliską więź emocjonalną dla własnych celów.
Pozostałe dwa warunki są domyślnie spełnione w przypadku pierwszego, co oznacza, że wierzyciel musi je obalić. Te zasady zostały również zastosowane w następujących przypadkach.

Niestety, nie mogę podać do tego linku, ponieważ mam za mało napisanych postów na forum. Powyższy fragment można jednak znaleźć w wyszukiwarce pod hasłem Bürgschaft(Deutschland)

Oczywiście Wikipedia nie jest najbardziej niezawodnym źródłem informacji, ale dla ogólnego zarysu nie jest złym wyborem. Jednakże inne fragmenty artykułu dają nadzieję, że twój kumpel ma szansę.

Pozdrowienia
da_jupp

Napisany przez Baldur74
Dlaczego SUV nie jest po prostu sprzedawany, a kredyt spłacany od tego momentu? Potrzebuję przecież nie poręczyciela z wysoką zdolnością kredytową, gdy istnieje środek majątkowy, który pokryje długi.

Napisany przez Torian

Dlaczego SUV nie jest po prostu sprzedawany, a kredyt spłacany?

Przecież nie potrzebuję poręczyciela z wysoką zdolnością kredytową, jeśli istnieje aktyw, który pokrywa długi.

Tja, zgaduję:
Cena zakupu 40 000, po ~~2 latach auto traci na wartości ponad 60%, spłacone mniej niż 10 000 €. Po sprzedaży (40 000 - 16 000 dochód ze sprzedaży - 10 000 spłacone) pozostaje nadal dług w wysokości ponad 14 000 €. Przy tak niskich dochodach to koniec.

Napisany przez Baldur74
Przy najlejej woli, niestety mam już dwuletni SUV, ale gdybym mógł go mieć za 16 zamiast 40, prawdopodobnie bym wtedy nie kupił nowego samochodu.

Na pewno można się zmieścić w przedziale 22-25 tys. EUR.

Ponadto z pewnością była jakaś wpłata własna. Finansowanie w wysokości 100% nie jest zbyt realistyczne.

Zazwyczaj osoby prowadzące działalność gospodarczą wnioskują o finansowanie w wysokości 19% (od wartości netto).

Napisany przez Torian
Widzę, że pozostały dług wynosił 12 000 €, moje wymyślone liczby są więc dość bliskie. Wartość rezydualna zależy również szczególnie od przebiegu!

Dostałem od teścia samochód z rocznika z około 13 000 km do ceny katalogowej minus 42%-50% rabatu :-)

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata