Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kredyty hipoteczne na budowę domu lub zakup mieszkania (nieruchomość zamieszkana przez właściciela).

Re: Jak zabezpieczyć dzisiejsze stawki kredytu hipotecznego na obiekt na 2-3 lata?

Napisany przez hardy123480
Cześć,

ostatnio można częściej przeczytać, że stopy procentowe kredytów hipotecznych będą niedługo ponownie (rażąco) wzrastać. Chciałbym jeszcze skorzystać z dzisiejszych niskich stóp procentowych, ale nie mam pojęcia, czy jest to w jakiś sposób możliwe w mojej sytuacji. Oto moja sytuacja:

Początkowo planowałem zakup nieruchomości na wiosnę ubiegłego roku. Niestety do tej transakcji nie doszło. Kolejna okazja pojawi się za około 18-30 miesięcy. Dysponuję wkładem własnym w wysokości 60 000 euro. Obiekt prawdopodobnie będzie kosztował około 200 000 - 250 000 euro.

Do tej pory miałem tylko dość powierzchowne informacje, ponieważ nie wiem dokładnie, w którą stronę warto się zwrócić. Czy na przykład byłby sensowny kontrakt oszczędnościowy na budowę?

Mi chodzi głównie o to, aby w jakiś sposób jeszcze zabezpieczyć te niskie stopy procentowe. Niestety bardzo ledwo przegapiłem obecnie bardzo korzystną okazję, a myślę, że ceny nieruchomości nie będą znowu niższe tylko dlatego, że stopy procentowe znowu rosną. Za 2 - 3 lata pewnie będzie się śmiał z kogoś, kto chce kupić nieruchomość.

Za każdą wskazówkę będę wdzięczny.

Re: Jak zabezpieczyć dzisiejsze stawki kredytu hipotecznego na obiekt na 2-3 lata?

Napisany przez Alex [CryptoMod]
Cześć,

patrząc na rozwój oprocentowania, wielu w połowie 2010 roku myślało, że 2,5% na 10 lat to dobry wybór...

W połowie 2012 roku oprocentowanie spadło jeszcze bardziej...

Dlatego nikt nie może przewidzieć, czy i o ile wzrosną lub spadną stopy procentowej w ciągu najbliższych miesięcy. Oczywiście wielu przypuszcza, że stopy procentowe będą raczej rosnąć, ponieważ nie mogą być znacznie niższe.

Budownictwo mieszkaniowe może być jednym z elementów, ale bardzo ważne jest tutaj rozdział i zależy to m.in. od okresu kredytu, a czas może być zbyt krótki.

Prawdopodobnie lepiej będzie budować jak najwięcej dodatkowego kapitału w tym czasie i równocześnie zwracać uwagę na możliwe dotacje.

Napisany przez 6Bankkaufmann
Cześć
Masz 60 000 EUR kapitału własnego, co stanowi naprawdę porządną wartość kapitału własnego.
Jednak mam pewien problem z zrozumieniem. Dlaczego teraz nie kupisz nieruchomości? Dlaczego czekasz 18-30 miesięcy? Dlaczego tak?

Napisany przez hardy123480
Cześć,

niestety wiosną nie było możliwe z powodów prywatnych/rodzinnych. Także pod względem zawodowym moja sytuacja finansowa osiągnie stabilizację dopiero za kilka miesięcy. Poza tym w tej chwili nie ma żadnego obiektu, który chciałbym kupić, ponieważ przekraczałby moje środki finansowe (obiekty powyżej 350 000 euro).

Ostatnio coraz częściej słyszy się, że stopy procentowe niedługo gwałtownie wzrosną, więc prawdopodobnie będę żałować za 18 miesięcy. Czy istnieje jakakolwiek rozsądna strategia finansowa, którą można polecić w takiej sytuacji?

Dziękuję jeszcze raz.

Czyta się ostatnio coraz częściej, że stopy procentowe niedługo znacząco wzrosną, dlatego prawdopodobnie będę się martwić za 18 miesięcy.

W takim razie zawarłbym zakład finansowy na wzrost stóp procentowych... Jeśli stopy faktycznie wzrosną, będziesz mógł zapłacić za Dom gotówką, jeśli nie, stracisz swoje pieniądze, ale przynajmniej stopy procentowe pozostaną niskie...

Naprawdę, NIKT nie wie, jak będą się rozwijać stopy procentowe. Zazwyczaj to sprzedawcy kredytów ratalnych starają się nakłonić klientów do zakupu, ostrzegając ich jednocześnie przed spodziewanymi podwyżkami stóp procentowych.

W zamian otrzymasz na przykład więcej kapitału własnego i ponownie uzyskasz lepsze warunki, ewentualnie, jeśli stopy nie wzrosną, jeszcze lepsze niż obecnie.

Napisany przez C. Andreas
Jedną opcją jest odseparowanie części odsetek poprzez umowę oszczędnościową na cele mieszkaniowe. Dzięki temu, przy jednorazowej wpłacie 60 000 euro, można uzyskać kwotę kredytu mieszkaniowego w wysokości około 150 000 euro w ciągu 3 lat.

Czy ta alokacja będzie gwarantowana na piśmie po 3 latach?

Napisany przez Ravemaster84

Czy ta alokacja jest gwarantowana na piśmie po 3 latach?

Odpowiadam na to.
Bausparkassen są prawnie zobowiązane do niegwarantowania terminu alokacji.
Myślę jednak, że już o tym wiesz i pytanie to ma tylko na celu zwrócenie uwagi na tę sytuację.

Napisany przez C. Andreas
Bausparkasy nie mogą gwarantować przydziału. W praktyce jest jednak tak, że od lat 80. nie było już przesunięć. Ponadto branża zareagowała i w 1991 roku utworzyła fundusz zabezpieczenia bausparkassen. W przypadku, gdy bausparkassa nie może dotrzymać planowanego przydziału, fundusz ten wchodzi do akcji. Jednak do tej pory nie był jeszcze aktywowany.

Warto dodać, że oszczędności w bausparkassen są chronione do kwoty 350.000 euro
bausparkassen.de: Ochrona depozytów

Napisany przez fvf-makler
Jeśli jesteś pewien daty zakupu (co jest raczej mało prawdopodobne, zgodnie z opisem), opcja natychmiastowej wpłaty do BSV jest sensowna. Jeśli nie, lepiej trzymać się z dala, ponieważ:

1. Planujesz budować jutro: Twoje kapitał własny będzie związany w BSV, a zaciągnięcie finansowania w wysokości 100% z odpowiednio wysokim oprocentowaniem na całą kwotę finansowania. Część kwoty do przydziału BSV (w wysokości sumy bausparsumme), a reszta długoterminowo po bardzo drogich warunkach 100%.

2. Planujesz budować jutro: Cofasz BSV i otrzymujesz znacznie mniej po potrąceniu opłaty manipulacyjnej i ewentualnych innych opłat za wypowiedzenie, niż wpłaciłeś.

Aby w przyszłości móc swobodnie decydować, która bank/BSK i jaka forma finansowania wchodzi w grę, dzisiejszy BSV byłby niewłaściwą decyzją. Zwłaszcza, że moim zdaniem w przyszłości niewiele się zmieni w stawkach BSKów (oprocentowanie kredytu hipotecznego). Zdecydowanie podjąłbym niewielkie ryzyko ewentualnego finansowania na przykład przez 3 lata z potem nieco wyższymi stopami procentowymi.

fvf-makler

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata