Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kredyty hipoteczne na budowę domu lub zakup mieszkania (nieruchomość zamieszkana przez właściciela).

Re: Mój mąż chce się rozstać - co będzie dalej z domem?

Napisany przez sweety0171
Cześć,
dwa tygodnie temu mój mąż powiedział mi, że się zakochał i chce się rozstać.
Mieszkamy w domu z trzema mieszkaniami razem z moją siostrą, czyli mieszkanie na parterze i na poddaszu należą do mnie i mojego męża, a mieszkanie na pierwszym piętrze do mojej siostry... Wszyscy trzej jesteśmy w umowie kredytowej i w księdze wieczystej. Jednak Dom nie jest podzielony!
Moja siostra jeszcze musi spłacić około 30.000 € za swoje mieszkanie, a mój mąż i ja 120.000 €! On chce mi zostawić oba mieszkania, więc nie rości żadnych roszczeń, chce tylko jak najszybciej wyjść z umowy kredytowej!! Chcę kontynuować finansowanie domu, czyli obu mieszkań. Mój ojciec chce mi pomóc, przekazując mi 70.000 €, więc musiałabym sfinansować tylko jeszcze 50.000 €.
Niestety nie znam się wcale na tym i nie wiem, jak najlepiej sfinansować te 50.000 €. Stopniowo uczę się tego przez internet, ale teraz jest to dla mnie trudne, bo w zasadzie nie chcę tej separacji, a mojemu mężowi wszystko jedno! :-(
Czy można w ogóle tak po prostu wyjść z umowy kredytowej??

Pozdrowienia
Sandra

Napisany przez Alex [CryptoMod]
Przykro mi z powodu trudnej sytuacji...

Jednak teraz musicie spróbować rozwiązać to w sposób racjonalny (choć może być trudne).

Masz własne źródło dochodu? Kiedy zostało zaciągnięte finansowanie i na jak długi okres została zablokowana stopa procentowa?

Tak, pracuję w służbie publicznej, ale obecnie tylko na pół etatu, 75%, ponieważ mam 12-letnią córkę.
Myślę, że okres przewiązania odsetek wynosi 15 lat, ale nie jestem pewna, nie znalazłam nic konkretnego w dokumentach, ale chyba wspominał o tym w jakimś momencie. Niestety zawsze unikałam zaangażowania w te sprawy, więc nie jestem specjalnie dobrze poinformowana na temat finansowania domu.

Trudno zachować distans, gdy mężczyzna wciąż mieszka w domu, a tak naprawdę już prowadzi swoje własne, nowe życie...

Pozdrawiam ciepło,
Sandra

Och, więc przed dwoma laty uzyskaliśmy nowe finansowanie w Wüstenrot, wcześniej byliśmy przez 11 lat w innym banku.

Napisany przez Alex [CryptoMod]
To nie będzie takie proste do rozwiązania.

Bank nie pozwoli ciężar zobowiązania Twego męża z umowy, gdyż samodzielnym zarobkiem prawdopodobnie za mało zarabiasz. Jeśli Twój mąż pozostanie w umowie, a ty, wspólnie z ojcem, spłacisz dług za Dom, według wpisu w księdze wieczystej, będzie mu przynależała połowa domu (lub twoje posiadanie domu ....).

Jeśli uzyskano finansowanie w Wüstenrot, nie będzie to tak łatwe do rozwiązania bez większych kosztów (opłaty wstępnej). Czy tam nie został uruchomiony kredyt budowlany, który stał się gotowy do wypłaty 2 lata temu ??

nie, o ile mi wiadomo:-(.....

no to co dalej, jeśli nie będzie mógł wyjść z umowy? Czy to oznacza, że trzeba będzie sprzedać Dom? Tutaj musiałaby się zgodzić również moja siostra!? ona jest współwłaścicielką, a Dom nie jest podzielony!
Chcę zdecydowanie zatrzymać ten Dom! To oznaczałoby jednak konieczność zapłacenia odszkodowania za wcześniejsze działania..... nie ma innej możliwości! czy bank nie musiałby jednak zgodzić się na to?

Naprawdę nie wiem co teraz zrobić!:-(

Napisany przez 6Bankkaufmann
Cześć,
czy prawdą jest, że Twoja siostra ma 30 000 EUR zadłużenia, a po wpłaceniu kapitału własnego przez Twojego ojca obniżyliście kredyt z 120 000 EUR do 50 000 EUR?
W rezultacie całkowita kwota zobowiązań dla finansującego banku spadła z 150 000 EUR do 80 000 EUR.
Dlaczego bank nie miałby grać w tej sytuacji?
Jestem zupełnie innego zdania.
Technicznie rzecz biorąc, Twój mąż/przyszły były mąż notarialnie przekazałby udział w nieruchomości Tobie lub Twojej siostrze w zamian za zwolnienie z długu.
Plan działania:
Najpierw sprawdzić zwolnienie z długu bankowego, następnie sporządzić umowę notarialną.
Chętnie pomogę w realizacji.

Cześć,

dziękuję za odpowiedź. W razie potrzeby skorzystam z Państwa oferty dotyczącej realizacji:-) Mamy umówione spotkanie w banku w przyszłym poniedziałek, na którym wszystko ma być omówione.

Jak mogłaby wyglądać finansowanie tych 80 000 €? Chcielibyśmy spłacić Dom tak szybko, jak to możliwe! Idealnie byłoby w ciągu 10 lat! Czy pełna spłata w okresie obowiązywania oprocentowania jest możliwa?

Pełna spłata w ciągu 10 lat jest możliwa. Kosztuje to 800 EUR na 10 lat przy wolumenie 80.000 EUR.

Czy byłoby sensowniejsze, gdyby moja siostra i ja prowadzili osobne finansowania, czyli ona jej udział, a ja mój udział, czy to nie ma znaczenia?

Z punktu widzenia banku taktycznie interesującą opcją byłoby, gdyby Pan i Pani siostra założyli spółkę cywilną zgodnie z kodeksem cywilnym. Oczywiście jednak, zarówno Pan, jak i Pani siostra moglibyście również indywidualnie ubiegać się o finansowanie dla siebie.

Właśnie pojawił się kolejny mały problem. Mój ojciec poinformował mnie dzisiaj, że nie będzie mógł dysponować kwotą 70 000 € aż do listopada przyszłego roku, ponieważ pieniądze są obecnie zainwestowane. Czy można by zakończyć finansowanie do tego czasu za pomocą kredytu pośredniego, czy może to wiązać się z nowymi problemami lub wysokimi kosztami? Dziękuję z góry za odpowiedź:-)

Finansowanie pośrednie powinno być także możliwe do zrealizowania.

Napisany przez NaTwoim13
Cześć, pracowniku banku,

jeśli istnieje tylko jedna księga wieczysta, która bank lub który bank otrzyma pierwsze miejsce w kolejności rang? Może to działać tylko w ten sposób, że w przypadku księgi wieczystej oba zaciągają dług całkowicie odpowiedzialnie, oczywiście wówczas możliwe są dwa kredyty, ale każdy jest odpowiedzialny za kredyt drugiego.

Oczywiście można także podzielić Dom zgodnie z ustawą o wspólnotach mieszkaniowych, ale czy to ma sens?

@noelmaxim
Pożyczki zaciągnięte przez spółkę cywilną zgodnie z BGB. Właścicielami spółki cywilnej byłby wtedy obie siostry. Dom nie musi być dzielony.
Tak powinno działać.

Napisany przez NaTwoim13
@Specjalista od bankowości

Ach, czy chodzi o założenie spółki z ograniczoną odpowiedzialnością? Tak, można to zrobić.

Założyć spółkę jawna (GbR)

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata