Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kredyty hipoteczne na budowę domu lub zakup mieszkania (nieruchomość zamieszkana przez właściciela).

Re: Czy możliwe jest sfinansowanie domu? Jakie są wskazówki?

Napisany przez july
Cześć,
mój mąż i ja chcielibyśmy kupić Dom. Podobnie jak wielu osób, nasza sytuacja finansowa nie jest najlepsza. Oto nasze dane:
Dochód netto minimum 2.800 euro miesięcznie, czasem więcej za nadgodziny.
3 osoby.
Niestety mamy jeszcze długi w wysokości 18.000 euro, miesięczna rata kredytu wynosi 350 euro, mamy stałe zatrudnienie od wielu lat.
Brak wkładu własnego.
W Rejestrze Dłużników nie ma negatywnych wpisów, tylko wspomniany wcześniej kredyt oraz standardowe zobowiązania (telefon, konto). Nie pamiętam dokładnego wyniku w scoringu, ale na pewno powyżej 90%.

Teraz interesujemy się domem, który ma kosztować 50.000 euro. Aby mieć spokój przez najbliższe lata, musielibyśmy zainwestować zbliżoną kwotę. Należałoby odnowić (również własną pracą): kompletne rozprowadzenie prądu, kocioł gazowy, dach, podłogę. Całkowity koszt zakupu i modernizacji wyniósłby około 100.000 euro.
Zakładam, że wartość domu w obecnym stanie przekracza 50.000 euro, a po remoncie przekroczy nawet 100.000 euro. Powierzchnia mieszkalna wynosi około 85 metrów kwadratowych.

Wiem, że nasze warunki nie są najlepsze do ubiegania się o finansowanie, ale przy obecnych stopach procentowych jest to tańsze niż wynajem, a ten Dom to okazja w naszej okolicy, którą nie uda się znów tak tanio zdobyć, dlatego chcielibyśmy spróbować.

Czy ktoś ma dla nas jakiś wskazówkę, gdzie najlepiej możemy uzyskać takie finansowanie, bądź na co należy zwrócić uwagę?

Nie wiem, czy to coś pomoże, ale gdzieś widziałem informację o ubezpieczeniach na życie jako wkład własny. Posiadamy ubezpieczenie na życie kapitałowe. Obecna wartość wykupu to około 3.000 euro, a gwarantowana wartość na koniec okresu ubezpieczenia w 2043 roku wynosi około 25.000 euro.

Miejsce zamieszkania: Nadrenia Północna-Westfalia.

Pozdrowienia

Napisany przez winfoer
Dlaczego wartość musi być wyższa od obecnej ceny sprzedaży?

Czy jesteś pewny, że 50 000 € wystarczy na modernizację?

Polecałbym Ci sprawdzenie domu przez rzeczoznawcę.

Więcej niż 3 000 € nie byłoby dla Ciebie uznane jako kapitał własny.

Co z kosztami nabycia (podatek od nieruchomości, notariusz, ...) Czy macie na nie środki czy też będą finansowane?

Jak wysokie są obecne koszty czynszu zimnego/ciepłego?

Napisany przez july
Cześć. Zapytaliśmy o ceny lub szacowaliśmy je hojnie z kimś, kto niedawno dokonał takich przebudów. Doszliśmy nawet tylko do 40 000 euro i chcieliśmy zabrać pozostałe 10 000 euro dla pewności. Ze względu na obecny stan, dotychczasowe obiekty z wartościami rynkowymi i ogólny stan jestem pewien, że wartość przekracza 50 000 euro. Dom byłby od razu gotowy do zamieszkania, ale chcemy odnowić wymienione rzeczy, aby uniknąć nieprzyjemnego zaskoczenia za 5 lat na przykład. Możemy prawdopodobnie pokryć dodatkowe koszty, ale wolałbym trzymać je w rezerwie. Ciepła czynsz wynosi 550 euro.

Napisany przez 6Bankkaufmann
Przy cenie zakupu w wysokości 50 000 EUR oraz kosztach modernizacji w wysokości 50 000 EUR, z punktu widzenia banku bardzo dobrze jest, jeśli skorzystasz z architekta, który potwierdzi te koszty.

Napisany przez july
Z jakimi kosztami trzeba się liczyć przy zatrudnieniu architekta?

Napisany przez Alex [CryptoMod]
Moja opinia na ten temat:

Bank zada pytanie, w jaki sposób zamierzacie pokryć przyszłe dodatkowe koszty w porównaniu do obecnego czynszu.

Załóżmy, że dostajecie 100 000 EUR i płacicie nimi wszystko (w tym koszty dodatkowe), wtedy miesięczne obciążenie wynosiłoby około 500 EUR.
(100 000 EUR przy 4% oprocentowaniu i 2% spłacie). Do tego dochodzą około 100 EUR za prąd, 150 EUR za ogrzewanie, 50 EUR za wywóz śmieci, wodę/ścieki, 50 EUR za podatek od nieruchomości/ubezpieczenie domu/komin itp., co daje miesięczne koszty między 800 a 900 EUR.

Musicie móc udowodnić bankowi, w jaki sposób zamierzacie pokryć te dodatkowe 300 EUR kosztów, ponieważ do tej pory nic nie zostało, aby budować kapitał własny.

Napisany przez NaTwoim13
Cześć Panie Herrmueller,

Czy banki naprawdę muszą znać to dochód? Jest tyle dobrych banków hipotecznych, które przyznają zgodę na podstawie dochodu i zatrudnienia (również długości pracy), czy naprawdę wierzysz, że interesują się oni pytaniem klienta?

@winfoer

Jeśli koszty i prace - jak trafnie zauważył bankowiec - zostaną potwierdzone, to prace zostaną uznane w 100%. Po prostu ponieważ branże są stare i zużyte, kosztuje to tylko 50 000 euro, a zazwyczaj wartość ta jest już wyższa niż wartość rynkowa.

1 880 euro netto, albo pracujesz u pracodawcy od zaledwie 2 lat, wtedy mogę trochę zrozumieć sceptyczne odpowiedzi, ale w ten sposób mogę tylko zachęcić Jule do kontynuowania planów.

Chętnie przedstawię tutaj dla kogoś, kto niezwykle często się zdarza, przykładowe finansowanie, które zostało wielokrotnie zatwierdzone.

Napisany przez july
@Herrmueller: istnieje kilka powodów, dla których do tej pory nie udało nam się zaoszczędzić kapitału własnego. Mamy jednak możliwość wydawania dodatkowo miesięcznie 250-300 euro oprócz czynszu, jeśli będzie to konieczne. Ta kwota jest przez nas wykorzystywana miesięcznie na różne cele, na przykład na hobby, które nie są konieczne, a które moglibyśmy zrezygnować lub ograniczyć podczas finansowania domu.

Napisany przez winfoer

@winfoer

Jeśli koszty i prace - jak trafnie zauważył bankowiec - zostaną potwierdzone, prace zostaną uznane w 100%. Właśnie dlatego, że branże są stare i zużyte, kosztuje to tylko 50 000 euro, a zazwyczaj ta wartość jest już wyższa od wartości rynkowej nieruchomości.

Tak w ogóle nie kwestionuję tego. Zastanawiam się tylko, dlaczego Dom ma zostać sprzedany poniżej wartości.

Jak już wspomniałem, zalecam skorzystanie z usług rzeczoznawcy, między innymi w celu potwierdzenia, czy 50 000 € wystarczy na zmodernizowanie.

O co konkretnie chodzi z obietnicą dotyczącą finansowania wzorcowego?

Napisany przez NaTwoim13
Musisz być pewny? Może w obecnym stanie to jest zrujnowane miejsce. Dom nie jest duży, dlatego można pewnie zainwestować 50.000 euro i zwiększyć jego wartość.

Stara, nieodnowiona i wyjątkowo zniszczona kamienica na działce o wartości np. 50.000 euro według aktualnej wyceny gruntu, zgodnie z ekspertyzą, może być warta mniej niż sama działka. Nie musi to być regułą, ale możliwe jest.

Napisany przez winfoer
Ekspert ds. nieruchomości zakłada, że wartość domu w obecnym stanie przewyższa cenę sprzedaży w wysokości 50 000 €. Na to odnosiło się moje pytanie.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata