Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kredyty hipoteczne na budowę domu lub zakup mieszkania (nieruchomość zamieszkana przez właściciela).

Re: Finansowanie mieszkania własnościowego.

Napisany przez Dennis84
Witajcie na forum,

Obecnie mieszkam (28 lat) z moją partnerką (26 lat) za 650€ czynszu netto. Od pewnego czasu zastanawiamy się nad zakupem nieruchomości, przy czym nie chcemy zbyt daleko się zadłużać. W końcu zdarzają się przypadki, gdzie domy były finansowane, a potem nie można było spłacać kredytu. Z powodu bieżącej sytuacji (ewentualna przeprowadzka ze względu na zgłoszenie potrzeby własnej) sprawa stała się bardziej konkretna i już oglądaliśmy kilka nieruchomości.

Chcielibyśmy kupić mieszkanie o powierzchni około 130m²+. W wąskim wyborze znajduje się mieszkanie w cenie 185 000€. Do tego doszłyby jeszcze koszty zakupu w wysokości 2775€ (koszty notarialne i sądowe) oraz 9250€ (podatek od nabycia nieruchomości). Całkowity koszt zakupu wyniósłby zatem prawie 197 000€. Czynsz za mieszkanie wynosi około 300€ i jest obliczany bardzo hojnie.

Ze względu na moje studia pracuję dopiero od 3 lat, dlatego nie mogliśmy jeszcze zbudować dużej kwoty własnego kapitału. Aktualnie dysponujemy około 15 000€, które moglibyśmy zainwestować w finansowanie. Moja partnerka niedługo ukończy również kosztowne szkolenie, więc będzie miała więcej środków do dyspozycji. Poza tym mamy odpowiednie oszczędności na wypadek większej naprawy samochodu lub innych wydatków.

Teraz krótko o naszej sytuacji dochodowej:

Całkowity dochód: co najmniej 3750€ netto miesięcznie (obliczone w sposób konserwatywny), poprzez nadgodziny itp. raczej w okolicach 4000€+ netto.

Ja: 2500€ (konserwatywnie) - 3000€ -> od 2014 roku więcej o 10%, 14 wynagrodzeń rocznie

Ona: 1250€ (od 2014 roku około 100€ więcej)

Aktualnie sztywne wydatki:

- 650€ czynsz netto
- 360€ finansowanie samochodu (50 rat z pierwotnie 60 rat do spłacenia)

Chcielibyśmy również uwzględnić kredyt hipoteczny Kfw, numer 124. Jednakże nie mamy jeszcze doświadczenia w tej dziedzinie, dlatego chciałbym zasięgnąć porady w tej kwestii. W niektórych bankach reklamowane jest korzystanie z programów Kfw. Słyszałem, że ten kredyt jest w zasadzie traktowany jak własny kapitał i pozwala uzyskać lepsze warunki kredytu. Czy to prawda? Na stronach różnych banków nie odniosłem takiego wrażenia... Czy może jest to wyjaśniane bezpośrednio w rozmowie/zapytaniu?

Planuję początkową spłatę w wysokości 2% przy 15-letnim okresie wiązania oprocentowania oraz oczywiście możliwość dodatkowej spłaty. Chciałbym zatem uzyskać ocenę, czy zakup mieszkania (na podstawie powyższych kwot) jest możliwy do zrealizowania. Czy otrzymam kredyt hipoteczny? Z jakim poziomem oprocentowania powinienem szacować?

Trzeba być ostrożnym z zapytaniami w bankach, ponieważ samo sprawdzenie historii kredytowej (Schufa) przez banki może zostawić negatywne ślady i obniżyć wynik kredytowy. Jakie podejście byłoby zalecane?

Pozdrawiam,
Dennis

Re: Finansowanie mieszkania własnościowego.

Napisany przez 6Bankkaufmann
Cześć
przy dochodzie 3700 EUR netto finansowanie w wysokości 185 000 EUR jest łatwe do uzyskania. Nawet gdy pojawia się potomstwo.
Zapłać kapitałem własnym koszty poboczne zakupu, takie jak notariusz i podatek od nabycia nieruchomości. Wtedy potrzebujesz finansowania tylko na kwotę 185 000 EUR.
KfW Mieszkanie Własnościowe 124 zazwyczaj zawsze jest włączone. Ponieważ maksymalny okres obowiązywania oprocentowania wynosi tylko 10 lat. Następnie resztę spłacaj w ciągu 15 lat przy 2% spłacie w kwocie 135 000 EUR.
W takim razie miesięczna rata wyniesie około 870 EUR.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata