Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kredyty hipoteczne na budowę domu lub zakup mieszkania (nieruchomość zamieszkana przez właściciela).

Re: Finansowanie nieruchomości z istniejącym finansowaniem - jak najlepiej podejść do tego?

Napisany przez dortcom
Witaj społeczności,

na początek ogromne brawa dla tego forum. Mój partner i ja chcemy zbudować Dom. Chciałbym skorzystać z okazji i opowiedzieć naszą historię.

Zacznę od naszej sytuacji finansowej:
Miesięczny dochód netto: 4.500.-Działkę kupiliśmy już 1,5 roku temu. Jest warta 118.500.- Na niej ciąży jeszcze zadłużenie w wysokości 103.000.- Pożyczkę wzięliśmy na 3 lata. Oznacza to, że obecnie pozostały około 1,5 roku do spłaty. Nasz Dom będzie kosztować około 425.000.- Możemy zaoferować wkład własny w wysokości około 100.000.- Czyli potrzebowalibyśmy około 325.000.- na sam Dom. Łączne zadłużenie wynosiłoby wtedy około 428.000.- Moje pytania do ekspertów od finansów:
Czy uważacie, że planowane finansowanie jest wykonalne? Czy może być trudne? Jak to się ma do istniejącej pożyczki? Bank finansujący (działkę) ma oczywiście pierwszeństwo w księdze wieczystej. Czy jesteśmy praktycznie zmuszeni do finansowania domu także przez ten bank, czy istnieją alternatywy? Cieszę się na żywą dyskusję.

Pozdrowienia
dortcom

Re: Finansowanie nieruchomości z istniejącym finansowaniem - jak najlepiej podejść do tego?

Napisany przez 6Bankkaufmann
Cześć
Możesz sfinansować poprzez bank, który udzielił kredyt na nieruchomość.
Lub przekształcić istniejące zadłużenie na kredyt forwardowy w obcej banku i tam również dokonać głównego finansowania.

Napisany przez dortcom
Cześć Bankierze,

dziękuję za szybką odpowiedź. Też już pomyślałem o kredycie forward.

Inne pytanie: Uważasz, że finansowanie w ogóle jest możliwe? Około 430.000.- to dużo pieniędzy.

Pozdrawiam

Cześć
pytanie brzmi, czy pożyczka w wysokości 428 000 EUR jest możliwa przy dochodzie w wysokości 4 500 EUR.
Odpowiadam następująco.
Wydatki powinny być poniżej 50% przy stopie oprocentowania wynoszącej 6%. W tym przypadku byłoby to 2 140 EUR. Dzięki temu są Państwo poniżej 50% i finansowanie jest możliwe z perspektywy banku.

Napisany przez dortcom
Dziękuję Ci, bankowym pracowniku.

Mam teraz jeszcze dodatkowe pytanie: Krótko przed rozpoczęciem budowy (kwiecień 2014) mam zmianę pracy na 01.03. Ta zmiana jest bezpośrednia. Ponadto otrzymuję około 9% wyższą pensję. Jednakże od 01.03 mam 6-miesięczny okres próbny.

Mam dwa pytania:
Czy okres próbny jest ogólnie problemem dla banków przy udzielaniu finansowania? Czy są banki, które i tak udzielają finansowania? Jakie to banki byłyby? (Nie jestem pewien, czy można tu wymieniać nazwy banków)
Dziękuję i pozdrawiam
dortcom

Cześć
gdy przechodzenie z jednego stosunku pracy do drugiego zachodzi płynnie, wielu banków to uznaje. Nawet jeśli nowa umowa o pracę nadal jest w okresie próbnym.

Napisany przez dortcom
Cześć bankowcu,

mam jeszcze jedno pytanie. Skąd pochodzi stopa procentowa w wysokości 6%, na jakiej jest oparta?

Pozdrowienia,
dortcom

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata