Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kredyty hipoteczne na budowę domu lub zakup mieszkania (nieruchomość zamieszkana przez właściciela).

Re: Wüstenrot rozwiązuje stare umowy - opinie/oceny?

Napisany przez Matthew Pryor
Wüstenrot ogłasza wypowiedzenie wysoko oprocentowanych starych umów i powołuje się przy tym na swoje ogólne warunki umów (AGB), które mają uzasadniać tę praktykę. Czy są jakieś oceny tej sytuacji ze strony specjalistów od oszczędzania na zakup nieruchomości? Umowy „z nadmiarem oszczędności”: Wüstenrot wypowiada umowę 15 000 klientom – Wiadomości – FAZ

Napisany przez 6Bankkaufmann
To jest standardowa praktyka w branży, którą wprowadzają wszystkie kasy oszczędnościowe budowlane.

Napisany przez phot
Zawsze sądziłem, że odsetki premiowe nie są uwzględniane w sumie oszczędności budżetowych.
W przypadku Bhw (D Plus i D-Maxx) odsetki premiowe nie są wliczane. To wydaje się logiczne. Niemniej jednak nie znam regulaminu ABB odnośnie Wüsterot.

Rozwiązane zostaną przesadnie oszczędzane umowy. Czyli nadwyżka środków ponad kwotę oszczędności budowlanych.

Napisany przez phot
Na moim wyciągu bankowym saldo jest zawsze podawane bez odsetek premiowych. Z odsetkami premiowymi przekroczyłem kwotę oszczędności na konto oszczędnościowe od 5 lat. Nie otrzymałem jeszcze wypowiedzenia. Wręcz przeciwnie, na moje pytanie poinformowano mnie, że otrzymam przedłużenie plus odsetki premiowe, jeśli saldo bez odsetek premiowych nie przekroczy jeszcze kwoty oszczędności na rachunku oszczędnościowym.

Bonus jest wyświetlany na oddzielnym koncie.
Uwaga: Bonus jest prowadzony bez odliczeń odsetek. Jeśli umowa oszczędzania mieszkaniowego zostanie wypłacona z oszczędnościami mieszkaniowymi, każda osoba powinna sprawdzić zlecenie o zwolnienie z podatku dochodowego przed zdarzeniem.

Napisany przez phot
Wszystko, co mi odpowiedziałeś, jest prawidłowe. Chciałem jednak wiedzieć, czy premia wlicza się do oszczędności budowlanych, które nie mogą być przekroczone,
jak to zakłada Wüstenrot. Moim zdaniem premia do tego nie należy.

Z mojego punktu widzenia premia jest częścią oszczędności budowlanych.

Napisany przez NaTwoim13
Oprocentowanie premiowe nie jest częścią oszczędności budowlanych, jest ono naliczane retroaktywnie od pierwszego grosza w momencie udzielenia pożyczki (w niektórych przypadkach konieczna jest zmiana opcji taryfowej), podobnie jak podstawowe oprocentowanie, obliczane w systemie odsetkowym i wypłacane jako część oszczędności budowlanych.

Napisany przez phot
Tak samo sądzę. W najnowszej ogólnej informacji dla klientów od Wüstenrot również nie znalazłem żadnego zapisu na ten temat. Nie jestem w stanie zrozumieć, na co powołuje się Wüstenrot. Zwykły oszczędzający na cele mieszkaniowe nie zna wysokości premii, więc nie jest w stanie określić, czy osiągnięto sumę oszczędności na cele mieszkaniowe.

Zgodnie z moją wiedzą, premia jest uwzględniona w corocznym wypisie konta. W przeciwnym razie premia nie jest zaliczana do oszczędności na cele mieszkaniowe. Premia jest zapisywana i rejestrowana na osobnym koncie. Ogólnie jednak, po wypłacie, należy ją ponownie zliczyć do oszczędności na cele mieszkaniowe. Tak miałem na myśli w mojej powyższej odpowiedzi. Jednakże, proszę sprawdzić swój coroczny wypis konta pod kątem premii.

Napisany przez phot
Na wyciągu bankowym nie ma informacji o premii. Zawsze dzwonię do BHW (pod koniec roku) i proszę o podanie wysokości bonusu. W BHW bonus jest zapisywany. Zawsze otrzymuję informację, że saldo oszczędności budowlanych nie może być przekroczone bez premii, w przeciwnym razie premia zostanie utracona.

Chodziło mi o Wüstenrot, nie o BHW

Napisany przez NaTwoim13
Wüstenrot informuje o premii na wyciągu z konta? W żadnym wypadku, w przeciwnym razie wiele umów zostałoby zamienionych na zbędne lub przeniesionych na inne taryfy bez wiedzy klienta o premii w ciągu ostatnich lat.

Większość umów z opcją premii nadal działa w wariancie Darehens a nie w taryfie zysku (wtedy np. w starym Leo Run lub System Leonberger Weg SLW Tarif musiałoby być zmienione przed lub wraz z przydzieleniem) i w takim przypadku należy przyznać klientowi tylko podstawową stopę procentową. Oprocentowanie premii biegnie równolegle na koncie niedostępnym dla klienta.

Napisany przez Ravemaster84
Oczywiście BSK stara się pozbyć starych umów z wysokimi stopami zwrotu. Z drugiej strony trzeba jasno powiedzieć: Kto kiedyś zagwarantował taki stopę procentową w umowie, ten też musi do tego się stosować. To proste. Teraz ktoś twierdzi, że prawdziwy cel Bausparvertrag nie jest już spełniony, gdy nie wpłacam już 75% wysokości kwoty oszczędności na budowę i chcę tylko czerpać dobre odsetki, to niech pamięta, że BSK reklamował Bausparverträge jako dobry i bezpieczny sposób lokowania pieniędzy. Cel był jasno ukierunkowany na rezygnację z pożyczki, a teraz Dom, który został zbudowany 10-15 lat temu, się wali. Mam BSV z oprocentowaniem pożyczki 2,90%. Czy w razie gwałtownego wzrostu oprocentowania i (na przykład) na poziomie 7%, BSK również spróbuje mi odmówić korzystnej pożyczki, powołując się na jakieś paragrafy?

Napisany przez phot
Chciałbym podziękować za odpowiedzi i będę trzymał się odpowiedzi noelmaxim. Dziękuję!

Napisany przez phot
Teraz moje oszczędności mieszkaniowe D-Plus BHW zostały wypłacone po przyjęciu przydziału. Kwota oszczędności mieszkaniowych wynosiła 15 000 €. Saldo konta bez dodatkowych odsetek premiowych wynosiło około 14 800 €. Premia wynosiła około 5000 €. Cała kwota została wypłacona w 100%. Jednak nie otrzymam premii mieszkaniowej za odsetki premiowe (nawet te z 2013 roku), zgodnie z wnioskiem. Czy tak postanowił Urząd Skarbowy? Wydaje mi się to jednak nielogiczne. Przecież płacę podatek od zysków kapitałowych. Czy to jest normalne?

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata