Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Obsługa klienta / bankowość internetowa / bankomaty.

Re: Czy banki Sparkasse oferują korzyści?

Napisany przez Pojo1983
Cześć wszystkim,

jestem nowy (czytam od dłuższego czasu) tutaj i chciałbym najpierw przywitać się, ponieważ teraz też się zarejestrowałem.

Teraz do tematu. Niestety do tej pory nie znalazłem satysfakcjonującej odpowiedzi i mam nadzieję, że tutaj znajdę trzecią opinię.
Od mojego 15 roku życia jestem w Sparkasse, za sprawą moich rodziców, i zastanawiam się teraz nad zmianą.

Powodów jest wiele, lecz przewróciło mnie to, gdy próbowano wcisnąć mojej siostrze ubezpieczenia (ubezpieczenie na życie itp.) tuż po nauce zawodu, tak że pod koniec miesiąca nie miała nawet pieniędzy na koncie. Zorientowaliśmy się na czas i postawiliśmy doradcę (dla mnie raczej sprzedawcę) do pionu. Wynik był prosty, cele muszą być osiągnięte, a nawet kierownik placówki to potwierdził. Mnie też próbowano na to namówić w trakcie nauki zawodu. Tak więc o wspieraniu społeczności.

Teraz pewnie powiecie, że moja decyzja jest już podjęta, ale niestety tak nie jest.

Czy możecie mi powiedzieć, czy Sparkassen oferują jakieś specjalne zabezpieczenia, których prywatne banki nie mają? Czy jest to jakiś atut w porównaniu do innych banków? A co jeśli potrzebowałbym finansowania hipotecznego, czy w Sparkassen jest się lepiej doradzanym?

Przepraszam, że tyle piszę, ale ten temat naprawdę mi leży na sercu. Dziękuję za pomoc.

Napisany przez trey
Ciekawy temat, ponieważ także rozważam zmianę banku.

Napisany przez Oterio
Zaletą dla banków oszczędnościowych i banków ludowych jest to, że są one instytucjami prawa publicznego. Moim zdaniem ta forma bankowości jest unikatowa dla Niemiec (i Austrii, choć nie jestem pewien). W serwisie Wikipedia znajdziesz więcej szczegółów na ten temat.

Napisany przez Pojo1983
Cześć Oterio,

dzięki za odpowiedź.
Przeczytałem to już wcześniej. Jeśli to jedyna korzyść, to nie ma różnicy między nimi a innymi bankami. Ponieważ ta specjalna ochrona ustawowa nie wynika z tej kwestii. Czy coś źle zrozumiałem? Ponieważ prawo publiczne oznacza tylko, że nie mogą osiągać zysków ani muszą przeznaczać je na cele dobroczynne, prawda?

Napisany przez Oterio
Tak właśnie jest. Dlatego Twoje pieniądze powinny być bezpieczniejsze. Niemniej jednak w ostatnim kryzysie finansowym pojawiły się doniesienia, że również banki spółdzielcze hazardowały. Pasuje to również do Twoich doświadczeń.... Nie mogę jednak powiedzieć, że inne banki nie uprawiają hazardu, przynajmniej ja nie słyszałem niczego przeciwnego.

Napisany przez Pojo1983
Wówczas chciałbym serdecznie podziękować. Bardzo mi pomogłeś.

Czy w moich okolicznościach zdecydowałbyś się również na zmianę, czy raczej nie. Nie zależy mi tutaj na opłatach za prowadzenie konta itp.

Pozdrowienia

Napisany przez 2Escorpio

Wówczas bardzo serdecznie dziękuję. Bardzo mi pomogłeś.

Czy w moich warunkach dokonałbyś również zmiany, czy raczej powiedziałbyś nie. Nie chodzi mi o opłaty za prowadzenie konta itp.

Pozdrowienia

Myślę, że przywiązujesz do tego tematu więcej uwagi, niż jest to konieczne. Rozmawiamy tu tylko o koncie bankowym... wiele banków je oferuje i nie trzeba pozostać w jednym do końca życia... wręcz przeciwnie, można również po jednym, dwóch dniach zmienić... Można też kiedyś wrócić do swojego pierwotnego banku.

Dopóki twoje informacje w biurze kredytowym są w porządku, jeśli chodzi o konta bankowe, jesteś wolnym człowiekiem ;-)

Napisany przez Pojo1983
Cześć Escorpio,

masz rację, to tylko konto bankowe. Zmiana i wszystko inne jest proste, a także mogę wrócić z powrotem. Moje pytanie dotyczyło głównie bezpieczeństwa i zostało ono już odpowiedziane.

Jeśli uważasz, że wszystko zostało rozwiązane, możesz z powodzeniem zamknąć tutaj.

Napisany przez 2Escorpio

Jeśli uważasz, że wszystko zostało już rozwiązane, możesz tu śmiało zamknąć.

Wygląda na to, że jeszcze nic nie zostało rozwiązane, dlatego nie ma czegoś, co można by zamknąć :-)

Była to jedynie moja osobista opinia, ponieważ chodziło tylko o konto rozliczeniowe.

Natomiast oszczędności / lokaty terminowe itp. i tak podzieliłbym na dwie, trzy banki... w zależności od wielkości finansowej.

Napisany przez Sparer44

Von daher sollte dein Geld sicherer sein.

To również byłby mój główny argument za posiadaniem konta w Sparkasse. Nawet jeśli istnieją wyjątki, moim zdaniem zawsze można czuć się stosunkowo bezpiecznie doradzanym przez Sparkasse. Natomiast jeśli chcesz zrobić coś mądrego ze swoimi pieniędzmi, ta bank może się niekoniecznie nadawać. Musisz jednak sam trochę znać się na sprawach finansowych, aby nie dać się wpędzić w coś.

Napisany przez Pojo1983

To była tylko moja osobista opinia, ponieważ chodzi tylko o konto osobiste. Natomiast oszczędności / lokaty itp. i tak rozłożyłbym na dwie, trzy banki... w zależności od wyniku finansowego.

Więc lokaty mam ładnie rozproszone.
Nie czułem się też osobiście zaatakowany.

Cytat od Sparer44

Ale trzeba jednak mieć trochę pojęcia o finansach, żeby nie dać sobie wcisnąć czegoś na siłę.

Tak, zawsze tak jest. Na przykład ja planuję w ciągu najbliższych lat zakup nieruchomości i już od wielu osób słyszałem, że być długoterminowym klientem ma znaczenie. Nie wiem jednak, czy to prawda.

Napisany przez speaker2013
ubezpieczenia i tak dalej nie są za bardzo korzystne, ale masz szczególnie wysoką liczbę bankomatów w Niemczech (ponad 27 000)

Napisany przez Pojo1983

zabezpieczenia i niestety również nie masz preferencyjnych oprocentowań itp., ale masz szczególnie wysoką gęstość bankomatów w Niemczech (ponad 27000)

Tak, masz rację, jednakże obecnie możesz bezpłatnie wypłacać gotówkę praktycznie z każdego bankomatu w wielu bankach.

Napisany przez 2Escorpio

Tak, zawsze to jest. Na przykład planuję w ciągu kilku najbliższych lat zakup nieruchomości i już od wielu osób słyszałem, że być długoletnim klientem może przynieść korzyści. Czy tak faktycznie jest, tego nie wiem.

Pytanie brzmi, na co to ma wpływ?

kredytu albo wyższej kwoty na pewno nie dostaniesz jako długoletni klient, jeśli jako nowy klient go byś nie otrzymał.

Oczywiście, możliwe, że procedura może być nieco łatwiejsza, ponieważ znają Twoje dokumenty... być może dostaniesz też o 0,5% niższe oprocentowanie, ale to nadal być może o 1,5% więcej niż gdzie indziej.

Napisany przez Pojo1983
Oczywiście, masz całkowitą rację.
Ale to są po prostu pytania, które zadajemy sobie, gdy czujemy się niepewnie w pewnych sprawach. Dzięki takim forum jak to, szybko znajdujemy pomoc i odpowiedzi.

Zdecydowałem się teraz zmienić, zanim coś się jeszcze wydarzy.

Dziękuję wszystkim za pomoc.

Napisany przez trey
Dziękuję za wszystkie odpowiedzi

Napisany przez Andy34

Pytanie brzmi, co to ma dać?

kredytu ani wyższego na pewno nie otrzymasz jako stały klient, jeśli jako nowy klient go nie otrzymasz.

Oczywiście, możliwe, że procedura może być trochę łatwiejsza, ponieważ znają Twoje sprawy... może dostaniesz też o 0,5% niższe oprocentowanie, ale to może i tak być o 1,5% więcej niż gdzie indziej

Mam dokładnie takie samo zdanie.

Napisany przez Lisa2013
Widzę to jako mówiąc= mają tylko gęstą sieć bankomatów...nic więcej

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata