Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kredyty hipoteczne na budowę domu lub zakup mieszkania (nieruchomość zamieszkana przez właściciela).

Re: Umowa oszczędnościowa mieszkaniowa - co zrobić z pieniędzmi?

Napisany przez Hula
Cześć,

chciałem właściwie wziąć tysiąc euro z dojrzałego kontraktu oszczędnościowego na cele budowlane (Wüstenrot) i wybudować podwieszaną sufit w pokoju dziecięcym. Niestety nie mogę wziąć tylko części pieniędzy i muszę albo wypłacić wszystko, albo po prostu kontynuować dalsze oszczędzanie (na jak długo można to zrobić?)

Nie mam pojęcia, co zrobić z tymi pieniędzmi. Naprawdę teraz nie potrzebujemy ich i zakup domu nie wchodzi teraz w grę.

Czy istnieje możliwość ich ponownego ulokowania lub przeniesienia do nowej umowy i wypłacenia tysiąca euro?

Pozdrowienia

Napisany przez Ravemaster84
Hm, od kiedy jest ten BSV? Jaka jest obowiązująca stopa oprocentowania?
Moje (złośliwe) przypuszczenie:
Chcą, abyś wypowiedział wysoko oprocentowany BSV, ponieważ spółdzielnia kredytowa chce pozbyć się tego dla siebie drogiego kontraktu. Z mojego doświadczenia można łatwo wypłacić środki z BSV. Oczywiście, za niewielką opłatą za przetwarzanie, ale umowa pozostaje w mocy.

Napisany przez Hula
Cześć.

To umowa Wüstenrot, która prawdopodobnie ma około 10 lat.
Napisali, że nie można wypłacić żadnych części.

Pozdrawiam

Napisany przez Ravemaster84
Opłata? Co jest napisane w dokumentach? Tutaj na forum są specjaliści od BSV, ale nawet oni potrzebują opłaty, aby powiedzieć, o co chodzi.

Napisany przez 6Bankkaufmann
@Hula
ważne, że po pierwszej wypłacie z przypisanego kontraktu oszczędnościowego zakończenie odsetek odbywa się od razu. Dlatego bezsensowna jest częściowa wypłata. Wszystko albo nic.
Jednak możesz również podzielić kontrakt oszczędnościowy proporcjonalnie lub nieproporcjonalnie i zrealizować tylko kontrakt oszczędnościowy z saldem i odsetkami tam, gdzie chcesz. Ważne jest jednak, że pozostała suma oszczędnościowa powinna wynosić co najmniej 10 000 euro.

Napisany przez Hula
Ok, interesujące.

Poza odsetkami, czy oszczędności budowlane mają sens? Powiedzmy, że naprawdę chcę kupić/budować. Jeśli teraz wezmę te 5000€ i zainwestuję je w pierwotne finansowanie, to jest to praktycznie niewiele - ale to jednak trochę pieniędzy na zaliczkę i tym samym kapitał własny.

Czy mam jakiekolwiek inne korzyści? Czy pieniądze są bezpieczne na wypadek zasiłku Hartz4? Czy trzeba je również rozwiązać?

Zasadniczo mógłbym również wziąć te 5000€, umieścić je na rachunku oszczędnościowym (i tak praktycznie nie otrzymywać odsetek) i co miesiąc dołożyć 49€. To właśnie teraz robię, tylko automatycznie przez pracodawcę, który nie dodaje żadnych własnych składek.

Napisany przez NaTwoim13
Cześć Hula,

podaj nazwę taryfy, sumę oszczędności budowlanych i saldo (5.000 euro?).

Napisany przez Hula
Nazwy taryfy niestety nie znam. Podstawowa stopa oprocentowania wynosi 2%, a kwota pożyczki wynosi 10 000 €. Umowa pochodzi z 2003 roku.

Pozdrowienia

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata