Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Obsługa klienta / bankowość internetowa / bankomaty.

Re: Czy bank może wypowiedzieć umowę dotyczącą finansowania budowy w przypadku złej zdolności kredytowej?

Napisany przez ADMCI4
Moja siostra wraz z mężem kupili Dom, mimo że ich sytuacja finansowa nie jest najlepsza. Dotychczas udawało im się ledwo ledwo spłacać raty, więc finansujący bank nie miał zastrzeżeń. Jednakże mają trudności z innymi zobowiązaniami, często są również zwroty towarów i upomnienia. Teraz moja siostra obawia się, że bank może przeprowadzić dochodzenie i w razie negatywnej historii kredytowej może zerwać umowę kredytową. Czy to możliwe, czy bank może to zrobić, jeśli sam nie jest dotknięty? Till

Re: Czy bank może wypowiedzieć umowę dotyczącą finansowania budowy w przypadku złej zdolności kredytowej?

Napisany przez Goran
Niestety nie mam zbyt wielkiej wiedzy na ten temat, ale rozważmy to teraz z logicznego punktu widzenia: Bank umożliwił twojej siostrze i jej mężowi finansowanie budowy i raty są regularnie spłacane - dlatego też bankowi nie ma na razie podstaw do wystąpienia z pozwem, ponieważ otrzymują oni swoje pieniądze. Dlaczego więc bank miałby zerwać umowę finansowania? Dopóki raty są spłacane na czas, nie ma dla banku powodu do tego.

Jednakże, skoro sytuacja finansowa twojej siostry i jej męża wydaje się obecnie nieco trudna, a zdarza się też, że inne rachunki nie mogą być uregulowane, lub dochodzi do zwrotów i upomnień, to zaleca się zapewne przeprowadzenie rozmowy z bankiem, aby zapobiec sytuacji, w której ten problem mógłby w przyszłości wpłynąć na raty budowlane.

Napisany przez 2Escorpio
Hej,

tak, bank może wypowiedzieć finansowanie lub kredyt, jeśli zdolność kredytobiorcy znacząco się pogorszyła.

Takie sytuacje mogą się zdarzyć nawet wtedy, gdy raty kredytu są regularnie spłacane.

Zazwyczaj banki raczej nie będą tego robić w przypadku kredytu hipotecznego, ponieważ nie chcą w ogóle bawić się w przymusową licytację, pod warunkiem, że wpływy są regularne. Ale zawsze są wyjątki od reguł i norm.

Nie jestem w stanie ocenić, czy warto rozmawiać z bankiem na ten temat... Zazwyczaj dobrze jest grać fair... ale można też obudzić śpiącego psa... Dlatego nie mogę zalecić żadnej wersji, każda może być słuszna lub błędna.

Oczywiście należy pamiętać, że również inne niezapłacone rachunki mogą być kiedyś zajęte... w tym także Dom... Ale wyjaśnienie tego byłoby teraz dość skomplikowane.

Pozdrawiam, escorpio

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata