Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Dyskusje na temat transakcji nieruchomościowych, takich jak rentowność (dom dochodowy), lokalizacja nieruchomości, rzeczoznawcy, pośrednicy nieruchomości, umowy kupna, ubezpieczenia nieruchomości i podatki. (Zakup nieruchomości w celu wynajmu)

Re: Sfinansowanie mieszkania, następnie domu.

Napisany przez KingZul
Cześć wszystkim,

mam obecnie następujący plan i chciałbym poznać opinię osób, które się na tym znają, ponieważ sama nie mam zbyt dużej wiedzy.

Mój obecny plan wygląda następująco:

1. Kupuję mieszkanie za 59 tys. euro
2. Finansuję je za pomocą kredytu na kwotę około 45 tys. euro, posiadam obecnie 20 tys. euro kapitału własnego
3. Chcę spłacać ten kredyt w sposób agresywny, czyli wysokimi ratami w wysokości około 800-900 euro miesięcznie

4. Po około 3-4 latach chcę kupić Dom za 120 tys. euro i wynająć mieszkanie - które zakupiłem pierwszym kredytem.

Teraz tylko pytanie: Czy dostanę kolejny kredyt na Dom za 3-4 lata, skoro w tym okresie pierwszy kredyt nie zostanie jeszcze całkowicie spłacony? Zostanie jeszcze kilka tysięcy...

Czy to przedsięwzięcie jest całkowicie zbędne?

Byłoby miło, gdyby ktoś mógł coś powiedzieć na ten temat. Ponieważ nie jestem pewien, czy to dobry pomysł czy nie

Napisany przez Oterio
Jeśli dobrze rozumiem, chcesz spłacić kredyt na Dom z wynajmu mieszkania? Według Twoich obliczeń, po 4 latach prawie spłacisz mieszkanie, być może musisz po prostu poczekać jeszcze pół roku, zanim kupisz Dom. Ponadto masz 20k własnego kapitału. Przy sumie kredytu 45k i wartości zakupu mieszkania 59k miałbyś jeszcze 6k?

Ogólnie to jest możliwe, ale powinieneś wziąć pod uwagę wszystkie inne czynniki, takie jak np.:
- bezrobocie
- brak 100% dochodów z wynajmu mieszkania
- zmienne ceny na rynku nieruchomości.

Czy to w ogóle jest dobry pomysł dla Ciebie, tego tutaj nie ocenimy, bo brakuje informacji o Twojej pensji, pracy, itp..

Poleciłabym zasięgnąć informacji u kilku banków na temat Twojego planu oraz być może skorzystać z niezależnego doradcy finansowego.

Napisany przez 6Bankkaufmann
@KingZul

Już przy zakupie pierwszego mieszkania istnieje kilka istotnych szczegółów do uwzględnienia:
- Czy jest Pan już właścicielem?
- Czy mieszka Pan wynajmuje?
Ogólnie rzecz biorąc, jako najemca możesz zakupić inwestycję kapitałową. Istnieje jednak kilka istotnych czynników do uwzględnienia:
- Opłaty dodatkowe, takie jak podatek od nabycia nieruchomości, opłaty maklerskie, notarialne, wypłacane są z kapitału własnego.
- Następnie powinno być około 20% ceny zakupu jako wolny kapitał dostępny po zakupie.
- Oczywiście bankowa analiza budżetu domowego powinna być taka, żebyś mógł płacić ratę bankową bez uwzględniania nowych dochodów z wynajmu.

Co się wydarzy za 3-4 lata, to teraz nie jest do przewidzenia. Jednak to, co będzie się dla Ciebie liczyło, to znowu wolny majątek nieruchomości i szybko spłacana nieruchomość.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata