Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Tematy podatkowe, takie jak podatek od zysków kapitałowych, podatek dochodowy od kapitału, podatek od nieruchomości i wiele innych.

Re: Szef zatrzymuje koszty podróży.

Napisany przez Andy34
Cześć,
Pytam w imieniu mojego brata.

Chodzi o diety.

Sytuacja:

-Dojazd do pracy >5 godzin.
-często zmieniające się miejsce pracy
-prawie codziennie poza domem dłużej niż 24 godziny!
-Nie ma umowy o pracę! (Tak, wiem :eek
-Pracodawca płaci za zakwaterowanie

Policzyliśmy, że powinny wynosić 500 € diety.

Istotne jest to, że pracodawca nie wypłaca mu diet, tłumacząc, że pokrywa koszty zakwaterowania.

Czy mój brat potrzebuje rozliczenia diet od pracodawcy do rozliczenia podatkowego?

Czy jest zgodne z prawem, że pracodawca potrąca diety, nawet jeśli mogą być one wyższe niż jego wydatki na zakwaterowanie?

Z czego składają się diety?
Czy diety służą do finansowania zakwaterowania czy pokrycia dodatkowych kosztów?
Czy wliczone są koszty przejazdu / koszty dojazdu?

Dziękuję bardzo

Napisany przez 2Bolitho
Proszę poproś swojego brata o skontaktowanie się ze mną. Chciałbym mieć jeden dzień dłuższy niż 24 godziny...

Twój brat ma umowę o pracę, ale nie jest ona spisana na piśmie. To jednak nie ma znaczenia, umowa o pracę nie wymaga specjalnej formy.

Niestety, nie jestem ekspertem od kosztów, dlatego nie mogę wnosić nic merytorycznego. Moją radą byłoby skontaktowanie się z radą zakładową lub związkiem zawodowym. Jeśli tam nie ma odpowiedniej osoby, warto skonsultować się z prawnikiem specjalizującym się w prawie pracy.

Napisany przez 2Escorpio
Hej,

szczerze mówiąc, nie do końca rozumiem, o co chodzi tutaj... Dla czego powstały te spesen?

1. Firma płaci za nocleg... Dlatego nie ma wydatków na nocleg.
2. 24 godziny poza domem... gdzie tu jest powód do spesen? Tutaj można najwyżej mówić o nadgodzinach
3. częste zmiany miejsca pracy... Co to oznacza? Czy zmienia się wtedy droga dojazdu/przyjazdu do pracy, czy robimy to w czasie pracy?
4. On nie ma umowy o pracę! (Więc wiem :eek - Patrz odpowiedź od Bolitho
5. Droga do pracy >5 godzin... Czy to oznacza, że dojeżdża do pracy (droga do pracy) aż do 5 godzin?... To nie są wydatki, tylko może odliczyć koszty kilometrów w zeznaniu podatkowym.

A może przez spesen macie na myśli koszty podróży w wysokości 24 euro / dzień?

W takim wypadku koszty noclegu nie mają znaczenia, bo muszą być one dodatkowo opłacone przez pracodawcę.

Oto artykuł, który być może będzie dla Was interesujący... zwróćcie także uwagę na linki w dalszej części.

Business trip or business journey - Working Advisor

Pozdrowienia esco

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata