Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kredyty hipoteczne na budowę domu lub zakup mieszkania (nieruchomość zamieszkana przez właściciela).

Re: Finansowanie uzupełniające, dotychczasowy bank nie reaguje.

Napisany przez R2D2
Cześć, mam problem z bankiem DSL, w którym obecnie mam kredyt hipoteczny, który wkrótce wygaśnie. Mój kredyt przedłużenia od 01.10. mam w innym banku, który w lipcu skontaktował się z bankiem DSL w celu załatwienia sprawy (przeniesienie obciążenia księgi wieczystej na nowy bank itp.). Jednak bank DSL do tej pory nie podjął żadnych działań w tej sprawie. Na moje zapytanie poinformowano mnie, że nie miało się czasu i nie wiadomo, czy sprawa zostanie załatwiona we wrześniu. Teraz w związku z końcem września terminem realizacji odsetek muszę według banku DSL zapłacić wyższą stopę odsetkową od pozostałej kwoty kredytu (wyższą stopę odsetkową w porównaniu do stopy odsetkowej nowego banku). Nie mam winy, że bank DSL nie załatwił mojej sprawy. Jednak nie wiem, jak teraz postąpić. Czy muszę ponieść wyższą stopę odsetkową, czy tylko na razie ją opłacić, skorzystać z pomocy prawnika i potem ubiegać się o zwrot kwoty, czy bank może tak zaniedbywać sprawę. Co w ogóle mogę zrobić w takim przypadku. Mój nowy bank ponownie skontaktował się z dotychczasowym bankiem, ale w innych kwestiach trzyma się z dala od tej spawy. Będę wdzięczny za każdą odpowiedź.

Napisany przez 6Bankkaufmann
Hallo, z daleka trudno jest dokonać wystarczającej oceny. Jednak ważne jest, kiedy nowy bank finansujący skontaktował się z poprzednim bankiem - DSL Bank - w sprawie nadchodzącego przekształcenia kredytu. Jeśli było to naprawdę w lipcu, to z pewnością nie jest to wina nowego banku finansującego. Jednak trudno mi sobie wyobrazić, że DSL Bank nie zareagował. Czy w lipcu tylko zapowiedzieliście przekształcenie? Jeśli mówisz o przeniesieniu obciążenia hipotecznego, to mówimy o zleceniu powierniczym. Nowy bank przekazuje pozostały dług DSL Bank z zleceniem powierniczym (przypisanie obciążenia hipotecznego). Tak działo się tysiące razy w innych finansowaniach. Czy kwota została już przekazana DSL Bank? Czy od lipca czekasz na pozostałą kwotę z oprocentowaniem dzienne?

Napisany przez R2D2
Cześć, otrzymałem pismo od banku DSL dotyczące pozostałej kwoty zadłużenia z podaniem odsetek dziennych. Mimo to nowy bank nie może jeszcze przelać kwoty, ponieważ bank DSL nie odpowiedział na pismo nowego banku. Bank DSL powiedział mi na moje pytanie, że otrzymał sprawę w lipcu, ale jest nieco w tyle z przetwarzaniem sprawy. Według pracowniczki banku DSL, nie uda im się tego zrobić nawet we wrześniu.
Skontaktowałem się wcześnie z nowym bankiem, ponieważ jest znany z tego, że działa wolniej. Wtedy nie został powiadomiony o refinansowaniu, a konkretnie o spłacie zobowiązań/zastawu hipotecznego.
Czy naprawdę muszę teraz płacić wyższą stopę procentową banku DSL, czy mogę później domagać się zwrotu różnicy od banku DSL (lub nawet nie płacić)?

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata