- śr wrz 25, 2013 6:23 pm
Cześć, mam problem z bankiem DSL, w którym obecnie mam kredyt hipoteczny, który wkrótce wygaśnie. Mój kredyt przedłużenia od 01.10. mam w innym banku, który w lipcu skontaktował się z bankiem DSL w celu załatwienia sprawy (przeniesienie obciążenia księgi wieczystej na nowy bank itp.). Jednak bank DSL do tej pory nie podjął żadnych działań w tej sprawie. Na moje zapytanie poinformowano mnie, że nie miało się czasu i nie wiadomo, czy sprawa zostanie załatwiona we wrześniu. Teraz w związku z końcem września terminem realizacji odsetek muszę według banku DSL zapłacić wyższą stopę odsetkową od pozostałej kwoty kredytu (wyższą stopę odsetkową w porównaniu do stopy odsetkowej nowego banku). Nie mam winy, że bank DSL nie załatwił mojej sprawy. Jednak nie wiem, jak teraz postąpić. Czy muszę ponieść wyższą stopę odsetkową, czy tylko na razie ją opłacić, skorzystać z pomocy prawnika i potem ubiegać się o zwrot kwoty, czy bank może tak zaniedbywać sprawę. Co w ogóle mogę zrobić w takim przypadku. Mój nowy bank ponownie skontaktował się z dotychczasowym bankiem, ale w innych kwestiach trzyma się z dala od tej spawy. Będę wdzięczny za każdą odpowiedź.