Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kto ma dobre doświadczenia z dostawcami kredytów? Kto działa rzetelnie i jest godny polecenia? Na rynku krąży wielu lichwiarzy.

Re: Dlaczego klienci muszą wykupić ubezpieczenie na życie przy kredycie?

Napisany przez ADMCI4
Niedawno zapytałem w swoim banku o kredyt i byłem zaskoczony, jak drogie może być coś takiego. Ostatecznie zrezygnowałem z tego, ponieważ odsetki, opłaty za obsługę oraz ta ubezpieczenie od pozostałego zadłużenia wydawały mi się zbyt wysokie. Ale może ktoś tutaj na forum finansowym może mi wytłumaczyć, dlaczego w ogóle trzeba zawierać to ubezpieczenie od pozostałego zadłużenia. Mam stabilne dochody, umowę o pracę na czas nieokreślony i dobrą zdolność kredytową. Czy istnieje jakiś powód, dla którego muszę koniecznie zawrzeć to ubezpieczenie? Bank w przeciwnym razie nie chciał mi udzielić kredytu. Pozdrowienia, Cateye

Napisany przez 6Bankkaufmann
Nie musisz zawierać ubezpieczenia spłaty zobowiązań!

Napisany przez Alex [CryptoMod]
Tak,
ponieważ w umowie napisane jest Klient życzy sobie ubezpieczenia a nie Bank chce, żeby Klient zawarł ubezpieczenie.....

Jednakże czasami nie ma możliwości uzyskania kredytu bez życzenia klienta o ubezpieczenie.

Możliwe, ale dokładnie takich doradców powinno się przedstawić Radzie Banku pod tym imieniem.

Powodem odrzucenia się przecież samemu nie dowiadujemy się....

Napisany przez Klang
Nie muszą tego robić. Może to być zaznaczone jako dodatek. Ale wcale nie jest to błędne. Szczególnie jeśli chodzi o większe kwoty.

Jak już inni wspomnieli, nie jest konieczne branie RSV.

Napisany przez Benoice
Cześć,

Nie jest absolutnie konieczne, aby wykupić ubezpieczenie spłaty kredytu, ale jak już wspomnieli poprzedni mówcy, nie zaszkodzi.

Zawsze należy brać pod uwagę pewne ewentualności, bo co się stanie, jeśli ktoś zachoruje na dłużej niż 6 tygodni? Dokładnie, dostanie się wtedy zasiłek chorobowy, który jest niższy niż wynagrodzenie netto, to może się szybko zdarzyć, na przykład gdy ktoś niestety złamie nogę albo w najgorszym przypadku, jeśli ktoś umrze? Czy chciałbyś zostawić swoich bliskich z dużym stosunkiem długów?

Oczywiście wszystko zależy od wysokości wnioskowanej kwoty kredytu, dla bardzo niskiej kwoty również rozważyłbym decyzję o nie wykupieniu ubezpieczenia.

Odrzucenie wniosku tylko dlatego, że nie chce się wykupić ubezpieczenia spłaty kredytu, uznałbym za nieco bezczelne i dlatego rozważyłbym poszukiwanie kredytu w innym banku lub anulowanie ubezpieczenia spłaty kredytu w okresie ustawowego prawa do odstąpienia, ponieważ moim zdaniem oprocentowanie i kontynuacja finansowania nie są ściśle związane z zawarciem umowy kredytowej!

Pozdrawiam

p.s. Błędy ortograficzne są niezamierzone i mogą być zignorowane.

Napisany przez verschaukelt
ubezpieczenie na wypadek śmierci kredytobiorcy w najczęściej oferowanej formie jest kompletnie bezsensowne.

Jak zauważyłeś sam TE, to sprawia, że całość staje się droższa. Ponieważ składki z reguły nie są pobierane miesięcznie, lecz doliczane jako jednorazowa opłata do kwoty kredytu. W rezultacie bierzesz kredyt, aby opłacić składki na ubezpieczenie na wypadek śmierci kredytobiorcy.

Więc zawsze odrzucaj tę opcję. A jeśli jesteś szantażowany, to skarż się albo zastosuj alternatywny trik.
Ponieważ transakcje sprzedaży wiązanej są zakazane, faktycznie zawierane są dwa oddzielne umowy. Więc po otrzymaniu dokumentów, odczekaj dwa tygodnie, wtedy kredyt będzie bezpieczny, a następnie odwołaj ubezpieczenie na wypadek śmierci kredytobiorcy, masz na to aż 4 tygodnie! Prosimy dołączyć również poprawione obliczenie kredytu, ponieważ jego wysokość zostanie natychmiast zmniejszona o kilka tysięcy euro. Zastosowałem to już z kilkoma przyjaciółmi, którzy byli wdzięczni, że ich stamtąd wydobyłem.

Jeśli chodzi o dłuższą chorobę - nie jesteś na nią ubezpieczony w ubezpieczeniu na wypadek śmierci kredytobiorcy, a biorąc pod uwagę warunki, zawsze się na tym przegrywa. Mały przykład z głowy: 11,000 kredytu - ubezpieczenie na wypadek śmierci kredytobiorcy o wartości około 20,000 euro dodatkowo, ponieważ wypłacane jest maksymalnie tylko 70% sumy ubezpieczenia na spłatę kredytu, który jest również malejący i z okresami oczekiwania. Następnie kredytobiorca nagle miał około 14,500 euro jako kredyt z 7%. Ale chciał tylko 11,000 na zakup auta.

Tutaj zarabiają tylko pośrednicy w bankach lub same banki. Pośrednicy są szkoleni w specjalnych szkoleniach Agresywna sprzedaż ubezpieczenia na wypadek śmierci kredytobiorcy i otrzymują kary, jeśli nie sprzedadzą wystarczająco. Jasne polecenie - brak kredytu bez ubezpieczenia na wypadek śmierci kredytobiorcy!

Słowa sprzedawcy samochodów, który miał również zaoferować kredyt: Bez ubezpieczenia na wypadek śmierci kredytobiorcy nie dostaniesz kredytu! To nie ma sensu! Oczywiście to szantaż - ale klient może zdecydować jedynie między chcę samochodu albo rezygnuje. A następnie wykorzystaj małą lukę w ustawie o umowach ubezpieczeniowych - termin na odstąpienie.

Napisany przez Torian
Przykład w telewizji w reportażu, w którym RSV miało wypłacić do 2.100€ w przypadku bezrobocia, a opłaty za RSV wynosiły 2.000€! Kredytobiorca był nauczycielem na stałe zatrudnionym!

Dlaczego nauczyciel decyduje się na takie coś, to już inna sprawa, ale potrzebował pilnie pieniędzy na chorego syna :-(

Kredytobiorca był urzędnikiem na stałe zatrudnionym!

Dlaczego nauczyciel decyduje się na takie głupoty, to już inna sprawa, :-(

No, pytanie powinno brzmieć, dlaczego doradca bankowy w ogóle takie głupoty obliczył. Ponieważ urzędnik nie może w ogóle zostać bezrobotnym! Ubezpieczony jest na stałe. Bankier ponosi zatem odpowiedzialność za doradztwo!

Wydaje mi się, że urzędnik w ogóle nie został poinformowany o treści ubezpieczenia. Całość zostanie podpisana na druku razem z umową kredytową. Informacje dotyczące ubezpieczenia są wówczas wciśnięte między inne dokumenty. Zazwyczaj urzędnicy są bardzo dokładni - ale gdy siedzi się w banku - jest się pod presją - sztuczka działa całkiem dobrze.

Ponownie:

W każdym wniosku kredytowym stoi Klient chce ubezpieczenia przed zaznaczeniem krzyżyka.
Ma to 2 zalety:

doradca bankowy nie sprzedał go, lecz klient chciał go w ten sposób...

I oczywiście, jak już zostało wspomniane, kredyt może być droższy, ale nie musi być uwzględniany w rzeczywistej rocznej stopie procentowej, ponieważ klient tak chciał.

Napisany przez Nomik
Ubezpieczenia spłaty zobowiązań nie są obowiązkowe
Prowizje manipulacyjne są ustawowo zabronione

Napisany przez Dahut
Czasami zastanawiam się, do jakich banków wszyscy trafiacie. Gdy rozmawiałem o swoim kredycie hipotecznym w Sparda-Bank West, pracownica banku zaproponowała mi ubezpieczenie od niespłaconego długu, ale od razu zaznaczyła, że nie muszę go zawierać, ale jest zobowiązana poinformować mnie o tej możliwości. Przekazała mi ofertę ubezpieczenia razem z moją ofertą kredytową, abym mógł sobie spokojnie obie rzeczy przejrzeć w domu. Przy zawieraniu umowy miałem możliwość zaznaczenia ubezpieczenia od niespłaconego długu, czego jednak nie zrobiłem, ponieważ nie chciałem tego. Ocena ryzyka i korzyści nie była korzystna, jak w przypadku wielu ubezpieczeń.

Oferta ubezpieczenia zostatniej raty jako program obowiązkowy jest nieserio!

Napisany przez bananalars01
Cześć,

Pytanie: czy skorzystanie z ubezpieczenia od pozostałego zadłużenia jest wpisywane do SCHUFA?

Czy ktoś wie?

Pozdrowienia

Czym dokładnie się interesują?

Zwiększenie sumy kredytu jest oczywiście istotne dla Schufy.

Jeśli skorzystasz z ubezpieczenia - najlepiej byłoby spłacić nim kredyt, a wpis zostanie odpowiednio usunięty.

Napisany przez Petrino

Ostatnio zapytałem w banku o kredyt i byłem zaskoczony, jak drogie to może być.
Ostatecznie zrezygnowałem, ponieważ odsetki, opłaty manipulacyjne i ubezpieczenie na wypadek niespłacenia wydawały mi się zbyt wysokie.
Ale być może ktoś tutaj na forum finansowym może mi wyjaśnić, dlaczego trzeba w ogóle zawierać ubezpieczenie na wypadek niespłacenia.
Mam stały dochód, umowę o pracę na czas nieokreślony i dobrą zdolność kredytową.
Czy istnieje jakiś powód, dla którego muszę koniecznie zawrzeć to ubezpieczenie?
Bank nie chciał mi udzielić kredytu w innym przypadku.

Pozdrowienia
Cateye

Zgodnie z regulaminem, nie jest to warunek konieczny do udzielenia kredytu.
Opłata ta jest dość wysoka i ZWIĘKSZA KWOTĘ NETTO! Jeśli klient to zauważy, doradca powie, że bez ubezpieczenia na wypadek niespłacenia kredytu nie zostanie on zatwierdzony! To jest wmawiane klientowi. Jedno z członków tego forum już odkrył właściwe podejście: nie dyskutuj, podpisz i po wypłacie kredytu zrezygnuj z ubezpieczenia na wypadek niespłacenia. Masz na to 14 dni na złożenie wypowiedzenia. Później jednak skontaktuj się z ubezpieczycielem, aby upewnić się, że wypowiedzenie zostało odebrane. To jest właściwe postępowanie, wszystko inne nie działa! Nie dajcie się naciskać przy podpisywaniu, zwłaszcza ważne jest protokołowanie porady (gdzie jest mowa o ubezpieczeniu na wypadek niespłacenia). Bank robi swoje, a ubezpieczyciel swoje. Później bank nie chce słyszeć o polisie RSV, mówią, że to trzeba załatwić z ubezpieczycielem.

O co dokładnie chodzi?

RSV zwiększa sumę kredytu - co oczywiście ma znaczenie dla Schufy

Jeśli skorzystasz z ubezpieczenia - w najlepszym przypadku kredyt zostanie spłacony, a następnie wpis zostanie odpowiednio usunięty.

O co dokładnie chodzi?

Jeśli na przykład stracisz pracę i skorzystasz z ubezpieczenia od pozostałego zadłużenia.

Czy to skorzystanie faktycznie nie powinno być zapisane w Schufie, czy też powinno, ponieważ bezrobocie obniża ogólną zdolność kredytową?

Napisany przez Daniel82
Jeśli chcesz pożyczyć 10 000 euro, a RSV wynosi 2000 euro, to kwota kredytu w umowie kredytowej wynosi 12 000 euro. 10 000 euro trafia na Twoje konto bieżące, a 2000 euro bank przekazuje na ubezpieczenie. W rejestrze Schufa będzie oczywiście widniała kwota 12 000 euro zamiast 10 000 euro.

Cześć,

więc skorzystałem z ubezpieczenia rat kredytowych na finansowanie mojego samochodu.

ubezpieczenie wypłaciło raty po trzech miesiącach po raz pierwszy, a następnie co miesiąc otrzymywałem formularz, w którym musiałem zaznaczyć, czy nadal jestem bezrobotny.

Jednocześnie musiałem dołączyć kopię wpływu pieniędzy na konto z urzędu pracy.

Fakt, że ubezpieczenie przejęło raty kredytu, nie został odnotowany w SCHUFA, czyli w biurze informacji gospodarczej.

To dobrze, że tak się stało, ponieważ rata była nadal opłacana, tylko nie przeze mnie.

ubezpieczenie kredytu nie jest obowiązkowe

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata