Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kredyty hipoteczne na budowę domu lub zakup mieszkania (nieruchomość zamieszkana przez właściciela).

Re: Zakup domu, co byłoby najlepsze?

Napisany przez Hydro
Kochana społeczności,

mam 21 lat i chciałbym zbudować/kupić coś pod koniec dwudziestych lat.
Mam jeszcze 8 lat na zaoszczędzenie lub ulokowanie jakiejś kwoty.

Dom, który chciałbym kiedyś kupić, kosztuje maksymalnie 230 000 euro.

Jestem urzędnikiem państwowym, nieżonaty i miesięcznie zarabiam 2000 euro netto.
Moim marzeniem jest oczywiście być wtedy już żonatym i mieć 2-3 dzieci.

Pytanie, które mi się nasuwa, brzmi: Jak najlepiej zabezpieczyć się teraz przed niskimi stopami procentowymi, aby w przyszłości bez problemu sfinansować Dom?

Czy powinienem założyć dwa konta oszczędnościowo-kredytowe, z maksymalnym kredytem w wysokości 115 000 euro i regularnie wpłacać na nie składki miesięczne?
Czy istnieją może inne sposoby, o których jeszcze nie wiem?

Będę bardzo wdzięczny za fachową pomoc.

Pozdrowienia

Jan

Napisany przez Alex [CryptoMod]
Cześć, To nie jest takie proste. W przypadku oszczędności budowlanych, wskaźnik spłaty jest dość wysoki, wynosi od 3 do 10%, czyli musiałbyś rocznie płacić około 16 000 EUR przy całkowitym finansowaniu w ramach BSV w kwocie 230 tys. EUR (załóżmy 2% oprocentowanie + 6% spłaty).... czyli około 1 300 EUR.

Ponadto, musisz zapłacić opłatę na start w wysokości 2 300 EUR w ciągu okresu oszczędzania i efektywność oprocentowania raczej będzie poniżej wskaźnika inflacji. Musisz dokładnie obliczyć, na jakim poziomie odsetek graniczny osiąga korzyść z BSV i zdecydować, na co chcesz spekulować.

Najłatwiej byłoby gromadzić jak najwięcej pieniędzy na kolejne 1-2 lata.

Napisany przez verschaukelt
Spróbuj najpierw z oszczędnościowym, na mieszkanie. Pracodawca również coś dołoży. Możesz zakończyć oszczędnościowy na 50.0000 z 100% dodatkowym przydziałem. Oznacza to: opłata zakończenia w wysokości 50.000, ale do 100.000 mogłoby być możliwe jako pożyczka. W ten sposób jeden element jest zabezpieczony, a co będzie dalej, czas pokaże. Zabezpieczenie wszystkiego poprzez kredyt oszczędnościowy byłoby zbyt ryzykowne i oznaczałoby już dzisiaj, że musiałbyś oszczędzać co najmniej 500 euro miesięcznie.

Napisany przez Hydro
Dziękuję najpierw za odpowiedzi.

Sprawdzę, gdzie najlepiej mogę założyć umowę oszczędnościową z dopłatą w wysokości 50 000 €.

Ponadto postaram się zaoszczędzić trochę pieniędzy po drodze. Może nawet podjąć dodatkową pracę dorywczą.

Jeszcze raz dziękuję.

Pozdrawiam

Jan

Napisany przez Klang
Z wynagrodzenia w wysokości 2000 netto miesięcznie na pewno będziesz mógł odłożyć trochę na przyszłość w młodych latach, prawda? Gdybym ja kiedyś tak wiele zarabiała... Ale wszystko wypiłam i roztrwoniłam! Nie popełniaj tego samego błędu!

Napisany przez NaTwoim13
Cześć Klang,

kto tego nie ma, ale to było też dobre doświadczenie, co nie

Napisany przez C. Andreas
Cześć,

Umowa oszczędnościowa na kwotę 100 000 euro nie byłaby dobrym rozwiązaniem (w tym 50 000 plus opcja dodatkowej alokacji). Kasy oszczędnościowo-budowlane mogą sięgać tylko do 72% obciążenia hipotecznego w księdze wieczystej. oznacza to 28% kapitału własnego + koszty poboczne + koszty wejścia / urządzenia to byłoby ryzykowne.

Niemniej jednak można osiągnąć zwrot z inwestycji powyżej 10% za pomocą umowy oszczędnościowej-budowlanej, jeśli zrobi się to prawidłowo. Ważne jest posiadanie planu, który umożliwia wyjątkowo niską kwotę miesięcznej spłaty. Rzeczywisty oprocentowanie kredytu jest raczej nieistotne. kredyt powinien być najlepiej spłacany w ciągu 10 do 12 lat.

Poleciłbym następujące kroki:

1. Zawarcie umowy oszczędnościowej-budowlanej na kwotę 50 000 euro
2. Wpłata około 20 000 euro
3. Maksymalne roszczenie kredytowe w wysokości 30 000 euro.

Kasy oszczędnościowo-budowlane przyznają tzw. kredyty na czyste roszczenia aż do 30 000 euro, co umożliwia dźwignięcie kapitału własnego, dzięki czemu mniej pieniędzy trzeba pożyczać od banku. Z doświadczenia wynika, że w takim przypadku otrzymuje się większy kredyt bankowy taniej, ponieważ znajduje się się w lepszej sytuacji w zakresie obciążenia hipotecznego. Różnice w oprocentowaniu w granicach 0,1%-0,3% są możliwe.
Jeśli teraz obliczymy oszczędności z tytułu oprocentowania, na przykład 0,2% od dużego kredytu na okres około 25 lat, da to znaczną oszczędność z tytułu oprocentowania. Dlatego oprocentowanie kredytu ze związku oszczędnościowego jest mało istotne. Istotna jest spłata.

Napisany przez 6Bankkaufmann
Cześć
dla mnie wygląda to tak, że wyrażasz życzenie finansowania domu w jednym zdaniu z byciem żonatym i posiadaniem dzieci.
Więc wiele rzeczy jest jeszcze nieokreślonych, co u Ciebie nie jest jeszcze zbyt aktualne.
Planujesz kupić nieruchomość za 8 lat?
Wielu popełnia mały błąd i zbyt skrupulatnie planuje coś. A za rok sytuacja już jest inna.
Nie wiadomo nawet, gdzie będą stopy procentowe za rok, a za 8 lat na pewno.
Moim zdaniem możesz albo zaoszczędzić kapitał poprzez oszczędzanie na rachunku oszczędnościowym. Wtedy będziesz elastyczny, także jeśli chodzi o Twoje pragnienia.
Możesz także podjąć zobowiązanie w postaci umowy na budowę mieszkania, wtedy jesteś związany, a pierwsze 1% jest już przecież w opłacie za nabycie. Umowa na budowę mieszkania na pewno jest rozsądna, jak wspomniał powyższy autor. Ale powinieneś zawrzeć ją tylko wtedy, gdy jesteś całkowicie pewny.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata