Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Tematy podatkowe, takie jak podatek od zysków kapitałowych, podatek dochodowy od kapitału, podatek od nieruchomości i wiele innych.

Re: Podatek dochodowy: Praca i studia w roku 2013

Napisany przez Kirac2
Cześć,
w tym roku pracuję od 1 stycznia 2013 do 30 września, a następnie rozpoczynam studia dualne w innym mieście. Załóżmy, że w ciągu 9 miesięcy zarobiłem 25 000 zł brutto i płaciłem podatki na klasę podatkową 1.

Jak najlepiej odzyskać jak najwięcej podatku dochodowego od urzędu skarbowego?

Czy otrzymałbym pieniądze z powrotem, jeśli nie zgłaszam żadnych kosztów uzyskania przychodów? Jeśli tak, dlaczego?
Czy powinienem zgłosić jak najwięcej kosztów uzyskania przychodów i przechowywać paragony, takie jak umowa najmu, koszty dojazdu, koszty dojazdu na uczelnię, literatura fachowa, itp.?

Proszę o pomoc

Pozdrawiam

Napisany przez winfoer

Czy dostanę zwrot pieniędzy, jeśli nie zgłoszę żadnych kosztów uzyskania przychodu? Jeśli tak, dlaczego?

Tak, ponieważ podatek dochodowy, który jest pobierany miesięcznie, zawsze jest obliczany na podstawie rocznych wartości.

Napisany przez Kirac2
Czy możesz mi proszę bardziej szczegółowo wyjaśnić przyczynę, ja tego nie rozumiem. Przecież podatek dochodowy jest obliczany i płatny miesięcznie, dlaczego więc ktoś miałby tu otrzymać zwrot?

Napisany przez winfoer
Podatek dochodowy jest rodzajem zaliczki na podatek dochodowy.

Jeśli zarobiłeś 2500 € w styczniu, przy obliczaniu podatku dochodowego miesięczne wynagrodzenie brutto jest przeliczane na rok (czyli 12x 2500 €), a z tego wyliczany jest podatek dochodowy. Następnie jest on dzielony przez 12, co daje Twoją zaliczkę na podatek dochodowy.

I tak co miesiąc. Jeśli otrzymasz podwyżkę do np. 3000 € w marcu, od marca obliczane jest 12x 3000 €, a następnie z tego wyliczany jest podatek dochodowy.

Ponieważ obliczenia są prowadzone na podstawie rocznych wartości, a Ty pracowałeś tylko do września, przepłacisz podatek i otrzymasz zwrot nadpłaty.

Napisany przez Kirac2

Lohnsteuer to rodzaj zaliczki na podatek dochodowy.

Jeśli zarobiłeś 2 500 € w styczniu, przy obliczaniu podatku dochodowego miesięczne wynagrodzenie jest przeliczane na rok (czyli 12x 2 500 €), a stąd obliczane jest Twoje podatek dochodowy. Jest on dzielony przez 12, co daje kwotę Lohnsteuer.

I tak co miesiąc. Jeśli otrzymasz podwyżkę do np. 3 000 € w marcu, od marca obliczane są 12x 3 000 €, a następnie obliczane jest Lohnsteuer.

Ponieważ dokonuje się obliczeń na podstawie rocznych wartości, a Ty pracowałeś tylko do września, prawdopodobnie zapłaciłeś zbyt dużo i będziesz otrzymasz zwrot nadpłaconej kwoty.

Wreszcie dostałem/ję jasną odpowiedź.

Napisany przez Kirac2
hm, mam jeszcze pytania:

Jeśli zarobiłem 25 000 euro brutto w 2013 roku, to jak wysokie jest moje dochód do opodatkowania przed odliczeniem kosztów uzyskania przychodów itp.? lub jaka kwota jest maksymalnie dopuszczalna do opodatkowania (myślę, że około 8000 euro), którą teoretycznie mogę spróbować zmniejszyć poprzez koszty uzyskania przychodów?

Napisany przez winfoer
Generalnie masz 1000 € skumulowane koszty uzyskania przychodu (kwota wolna od podatku dla pracowników), specjalne koszty uzyskania przychodu w wysokości 36 € (jeśli płacisz podatek kościelny, zostaną one uznane jako specjalne koszty uzyskania przychodu), a także składki na ubezpieczenia społeczne są odejmowane w ograniczonym zakresie.

Przy dochodzie brutto w wysokości 25 000 € (niepodlegającego opodatkowaniu kościelnemu, 23-letniego, bez dzieci) w 2013 roku, dochodzę do dochodu podlegającego opodatkowaniu w wysokości 20 541 €. Kwota wolna od podatku, do której nie trzeba płacić podatków, wynosiła w 2013 roku 8130 €. Musisz więc obniżyć swój dochód podlegający opodatkowaniu o 12 411 € za pomocą kosztów uzyskania przychodu lub podobnych wydatków, aby nie płacić podatków lub aby otrzymać zwrot całkowitej dotychczas zapłaconej zaliczki na podatek dochodowy.

*Obliczenia dokonane za pomocą formularza ElsterFormular na rok 2012.

Napisany przez Kirac2
Tak, rozumiem. Jakie koszty mogę uznać za koszty reklamowe, jeśli studiuję w innym mieście i muszę wynająć mieszkanie na studia?

Koszty za kilometraż? Do jakich podróży? Wynajem mieszkania? itd.?

:-)

Napisany przez winfoer
Nie jestem w stanie ci dokładnie powiedzieć, ale na pewno zbieraj wszystko (rachunki) i zapisuj plany wykładów. Może to pomóc udokumentować, kiedy jeździłeś na uczelnię.

Po prostu wyszukaj w Google studium nach ausbildung werbungskosten, pierwsze pięć wyników powinno być bardzo pomocnych (na co po pierwszym przejrzeniu mogę wskazać).

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata