Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Jakie ubezpieczenie samochodowe wybrać? Opinie, wskazówki, triki i rekomendacje.

Re: Problem okresu próbnego

Napisany przez Sven82
Cześć, w 2009 roku zdobyłem prawo jazdy i dzień po jego otrzymaniu zostałem złapany przez fotoradar, co skutkowało koniecznością przejścia na kurs przedłużający uprawnienia. Następnie prawie do końca mojego czteroletniego okresu próbnego jeździłem bez punktów karnych. Krótko przed zakończeniem okresu próbnego miałem dwa wykroczenia punktowe i musiałem oddać prawo jazdy na okres 3 miesięcy. Za 3 dni otrzymam je z powrotem i chciałbym teraz wiedzieć:

- Czy po tym czasie nadal będę uważany za początkującego kierowcę przez ubezpieczycieli i w wypożyczalniach samochodów?
- Czy przy zawieraniu ubezpieczenia samochodu muszę podać datę otrzymania pierwszego prawa jazdy z 2009 roku, czy nowego z 2013 roku?

Re: Problem okresu próbnego

Napisany przez lolania

Cześć,
zdobyłem prawo jazdy w 2009 roku i dzień po jego wydaniu od razu zostałem złapany na fotoradarze, co skutkowało koniecznością odbycia kursu przypominającego. Następnie prawie do końca czteroletniego okresu próbnego jeździłem bez punktów karnych.
Krótko przed zakończeniem okresu próbnego miałem dwa wykroczenia punktowe i musiałem z tego powodu oddać prawo jazdy na 3 miesiące.
Za 3 dni odzyskam je i chciałbym teraz wiedzieć:

- czy po tym uznawany będę za początkującego kierowcę przez firmy ubezpieczeniowe i w wypożyczalniach samochodów?
- czy podczas zawierania umowy ubezpieczenia samochodu, przy pytaniu o datę wydania prawa jazdy, powinienem podać datę wydania pierwszego prawa jazdy z 2009 roku czy nowego z 2013 roku?

Jasne, podawaj datę ważnego prawa jazdy. Prawdopodobnie będzie to data wydania drugiego prawa jazdy z 2013 roku.
Oczywiście możesz także podać starą datę. Jednak jeśli dojdzie do sytuacji, w której będziesz musiał uczestniczyć w sprawie, np. wskutek kolizji, to z pewnością będziesz tego żałować ze względów prawnych.
Polecam skonsultować się z prawnikiem. Najlepiej zapytaj w kancelarii HRH Anwälte
Wtedy będziesz miał pewność.
Oni mogą dokładnie powiedzieć, jakie aspekty prawne należy wziąć pod uwagę.
Ponadto może być tak, że argumentując od kiedy jeździsz samodzielnie autem. W takim przypadku możesz jednak podać starą datę.
Pozdrowienia LOLANIA

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata