Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Prywatne zabezpieczenie emerytalne jest konieczne, ale jak to zrobić? Renta Rürup czy Riester, a może tradycyjne ubezpieczenie na życie?

Re: Kasa emerytalna chciała wiedzieć, dlaczego ubezpieczenia na życie?

Napisany przez Konni
Cześć,

Chciałbym się krótko przedstawić, jestem nowym użytkownikiem na tym forum. Nazywam się Konni i mam 31 lat. Szukałem odpowiedzi na powyższy temat w internecie i trafiłem na tę świetną stronę finansowego forum, mam nadzieję, że będziecie mi w stanie pomóc.

Teraz otrzymuję od mojej firmy fundusz emerytalny. Pracodawca płaci 2/3, a ja resztę.

Teraz w trakcie składania wniosku pytali, czy posiadam ubezpieczenia życiowe.

Chcieli także znać wysokość sumy ubezpieczenia/rocznej renty z powodu niezdolności do pracy.

Dlaczego chcą to wiedzieć? Czy ktoś może mi pomóc?

Dziękuję już z góry za pomoc.

Życzę Wam miłego wieczoru.

Pozdrowienia,
Konni

Napisany przez verschaukelt
To całkowicie normalne.

Szczególnie dotyczy to pytania o ubezpieczenie od niezdolności do pracy/emeryturę. Ponieważ obowiązuje zakaz nadmiernej korzyści! Jeśli więc już gdzieś indziej zabezpieczyłeś emeryturę w wysokości 1000 euro, nie będziesz mógł zabezpieczyć takiej samej kwoty w kolejnym miejscu. Nie możesz mieć więcej niż wynosi twoje dochodzenie.

Więc po prostu podaj informacje, nic się nie stanie.

Napisany przez Matthew Pryor
Ponieważ obowiązuje zakaz wzbogacenia!

Proszę? Te czasy minęły od reformy VVG. Pytanie Kaszta ma na celu kwestię finansowego adekwatności lub kryteriów akceptacji ubezpieczyciela.