Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Pytania dotyczące ustawowego i prywatnego ubezpieczenia zdrowotnego oraz reformy systemu opieki zdrowotnej.

Re: ubezpieczenie zdrowotne prywatne? Gdzie mogę to porównać?

Napisany przez Mellinger
Gdzie mogę porównać, którą prywatną ubezpieczalnię zdrowotną wybrać?

Napisany przez Peter Wolnitza
Cześć,

wydaje się, że są oni specjalizowani we wszystkim...Generalni dyletanci?

Zawsze mi się podoba, trzy banalne pytania i już jest oferta.
Nie ma pytań o ważne treści umowy, takie jak np. harmonogram opłat, ochrona zagraniczna, katalog produktów pomocniczych, koszty transportu itp... itd.... nie potrzebują tego wszystkiego, aby znaleźć odpowiednią, optymalną ofertę. Jestem ogromnie pod wrażeniem.
Serio, zastanawiam się, dlaczego dla mnie i wielu innych kolegów szczegółowe doradztwo dotyczące prywatnego ubezpieczenia zdrowotnego może trwać kilka godzin.

Jak prosty trzeba być, żeby uwierzyć, iż po tak płytkich pytaniach wyjdzie rozsądny wynik - ubezpieczenie zdrowotne, które nadal będzie pasować za 10, 20 lat...

Poza tym, ci ludzie nie są nawet w stanie sformułować pytań fachowo poprawnie - ale to już nie dziwi, bo widocznie chodzi tu tylko o ponowne zbieranie danych adresowych - prawdopodobnie było to jedyne znaczenie i cel początkowego pytania....

Bo wynik otrzymasz dopiero pocztą/mailowo, gdy podasz wszystkie swoje dane.

Sam sobie winien, kto dzisiaj na to jeszcze się nabrał.

EDYCJA: Moje zdanie odnosi się do posta, który tymczasowo został usunięty.

Napisany przez verschaukelt

Gdzie mogę porównać, która prywatna ubezpieczenie zdrowotne jest dla mnie najlepsza?

Pytanie powinno brzmieć: jak mogę porównać i zdecydować, które ubezpieczenie zdrowotne jest dla mnie odpowiednie?

Na początek należy ustalić kilka podstawowych kwestii -

Zatrudniony, samozatrudniony, urzędnik/aspirant?

Na tej podstawie można już określić, w jaki sposób można się ubezpieczyć.

Następnie, jak wysoki ma być poziom ubezpieczenia?

Pracownicy powyżej granicy obowiązkowego ubezpieczenia zdrowotnego ubezpieczają się na jak najwyższym poziomie bez wkładu własnego - bo kto chciałby bezinteresownie przekazywać pieniądze swojemu pracodawcy?

Początkujący samozatrudnieni mogą wybrać początkowo mniejsze świadczenia i składki, z opcją przedłużenia do bardziej korzystnych planów bez konieczności składania nowego pytania o zdrowie.

W przypadku prywatnego ubezpieczenia zdrowotnego zawsze warto umówić się na kilka spotkań doradczych u różnych dostawców, aby znaleźć najlepsze rozwiązanie dla siebie.

Wszystkie portale porównawcze oferują jedynie bardzo ograniczone informacje i są w rzeczywistości ukierunkowane na pozyskiwanie nowych klientów.

Napisany przez isabs

Gdzie mogę porównać, którą prywatną ubezpieczalnię zdrowotną wybrać?

To zależy od tego, gdzie mieszkasz. W Twojej okolicy powinien być rzetelny agent ubezpieczeniowy, prawda? Polecam polegać głównie na referencjach lub godnych zaufania rekomendacjach.

Napisany przez Matthew Pryor
Pracownicy ubezpieczają się na maksymalnie wysokim poziomie za pośrednictwem BBG, bez udziału własnego - bo kto z przyjemnością oddaje swojemu pracodawcy swoje pieniądze?

Wysoki poziom owszem, ale stwierdzenie dotyczące udziału własnego jest dla mnie zbyt ogólne. Istnieją jednak taryfy, w których wyższy udział własny w porównaniu do niższych poziomów udziału własnego może być opłacalny także dla pracownika.

DLaczego pracownik powinien mieć własny wkład? Zazwyczaj obniża to składkę o dokładnie tę własną kwotę. W rezultacie pracownik ma więcej kosztów, a pracodawca oszczędza udział w składce. Ponieważ pracodawca nie dokłada nic do wkładu własnego!
Oczywiście na pierwszy rzut oka pracownik ma więcej pieniędzy netto, ponieważ składka jest niższa. Jednakże równocześnie zmniejsza się również zwrot składki.

Pracownik zawsze ma pewien wkład własny. Nie znam żadnej taryfy, w której wszystkie koszty są pokrywane w 100% (np. protezy dentystyczne, okulary...)

DLaczego pracownik powinien wziąć odpowiedzialność finansową?

Mam nadzieję, że jasno to ująłem: Ponieważ może to być dla niego opłacalne. To zależy od konkretnej taryfy.

Zasada jest jasna: W przypadku leczenia ambulatoryjnego pracownik pokrywa część kosztów w wysokości 10% lub 20%, w zależności od stopnia odpowiedzialności finansowej. Jednak ta odpowiedzialność finansowa jest ograniczona do 1650 € rocznie, czyli 165 €/330 €.

Dla 30-latka oznacza to oszczędności w składkach w wysokości około 40 € miesięcznie, z czego zostaje mu 20 €. Przy założeniu 12 miesięcy, oszczędności wynoszą co najmniej 75 €, gdy składki są zgłaszane, i 240 €, gdy nie są.

Jeśli pracownik jest sprytny, negocjuje z pracodawcą, aby on przekazał oszczędności na dodatkową emeryturę lub coś podobnego. Oczywiście, że ta zasada nie może mieć zastosowania do każdej taryfy i ujawniłem to wyraźnie.

Napisany przez Mellinger
Dziękuję za pierwszą pomoc. Jest kilka obcych słów. Najpierw muszę trochę pogoogleować, bo niektóre rzeczy nie rozumiem.

Cześć @Mellinger,

po zmianie Twojego wpisu początkowego, gorąco polecam Ci jeszcze jedno:

Wróć do początku! - najpierw zastanów się, czy prywatne ubezpieczenie zdrowotne w ogóle jest odpowiednim rozwiązaniem Twojego problemu - czy z powodu różnych czynników (planowanie rodziny, sytuacja zawodowa itp.) może być lepszym rozwiązaniem pozostanie w systemie publicznym.

Pamiętaj: ubezpieczenie prywatne nie jest lepsze od ubezpieczenia publicznego, z pewnością nie jest tańsze od ubezpieczenia prywatnego - jest po prostu inne niż ubezpieczenie publiczne - dlatego nie jest zalecane dla każdego. W przeciwieństwie do systemu publicznego, w którym wszystko jest w dużej mierze uregulowane, w ubezpieczeniu prywatnym daje się Ci wiele swobody: decydujesz, którego dostawcę, który pakiet, jakie świadczenia itp. - na dzisiaj i (idealnie) do końca życia. Jeśli ktoś naprawdę wierzy, że może podjąć taką decyzję, nie przygotowując się intensywnie i nie informując: odważne, odważne. Ponieważ ta wolność oznacza również: w końcu poniesienie odpowiedzialności za (błędną) decyzję - ze wszystkimi konsekwencjami finansowymi.

Dlatego poświęć sobie czas! - dowiedz się o różnicach między ubezpieczeniem publicznym a prywatnym - dowiedz się o istotnych elementach umowy ubezpieczenia prywatnego i jak mogą być ukształtowane. Poproś o wyjaśnienie różnic w warunkach umów poszczególnych towarzystw - itp. Gdy już znajdziesz dostawcę, dopiero wtedy przejdź do indywidualnego opracowywania Twojej umowy (kwoty odliczenia własnego itp.)

Przez ten cały czas powinieneś intensywnie pracować nad tym, aby podsumować swoją osobistą historię zdrowotną. Brak staranności może mieć tu fatalne skutki!

Powodzenia w wyborze!

Napisany przez brainy
Każdy ubezpieczony w pełni przez PKV powinien uwzględnić w swoich planach, że w podeszłym wieku musi płacić około 400 EUR więcej składki niż ubezpieczony przez GKV. Tę kwotę należy uwzględnić w swoim planie emerytalnym.

Jeśli chodzi o kwestię w podeszłym wieku i fakt, czy jest to dokładnie 400 EUR, można pozostawić otwartą, ponieważ istotne jest ogólne kierunkowe odniesienie.

PKV nie jest dla biednych ludzi.

Każdy ubezpieczony w prywatnej służbie zdrowia powinien uwzględnić w swoich planach, że w późniejszym wieku będzie musiał zapłacić około 400 EUR więcej składki niż osoba ubezpieczona w publicznej służbie zdrowia. Tę kwotę należy uwzględnić w planowaniu emerytalnym.

Zupełna bzdura.

Napisany przez TomBrady

Każdy ubezpieczony w pełni w prywatnej służbie zdrowia (PKV) powinien uwzględnić w swoich planach, że w podeszłym wieku będzie musiał płacić około 400 EUR więcej składki niż porównywalnie osoba ubezpieczona w publicznym ubezpieczeniu zdrowotnym (GKV). Tę kwotę należy uwzględnić przy planowaniu zabezpieczenia na starość.
To, czy w podeszłym wieku rzeczywiście trzeba płacić dokładnie 400 EUR, można pozostawić otwartym, ponieważ istotne jest ogólne kierunki.
PKV nie jest dla biednych ludzi.

Chciałbym zobaczyć źródło tego twierdzenia

Napisany przez gruberclaudia
Chciałbym zobaczyć odnośnik do źródła danych

Nie tylko to, ciekawe byłoby w tym kontekście również obejrzenie, o jakim wieku mówimy?

W wieku to już bardzo ogólna deklaracja, bo dla 10-latka 30-latek to już stary wiek....

Byłoby wartościowe również podać źródło :-)

Napisany przez lolania
Cześć,

na rynku jest teraz wiele portali porównawczych online, które możesz odwiedzić!

Napisany przez verbraucher
Cześć Mellinger,

więc z mojego osobistego doświadczenia polecam najpierw porównać oferty w internecie, aby mieć pewne pojęcie o cenie i zakresie oferowanych usług przez poszczególnych ubezpieczycieli. Korzystałem z portalu porównawczego na vergleich-portal.de, aby uzyskać pierwsze informacje. Następnie skontaktowałem się z maklerem z mojego miasta i poprosiłem o indywidualne oferty. Można też skontaktować się bezpośrednio z ubezpieczycielem, ale moim zdaniem w tym przypadku lepiej skorzystać z usług maklera.

Pozdrowienia

Cześć,

jasne - najpierw przejdziesz na stronę internetową, gdzie grzecznie podasz swój adres, aby można go było sprzedać - biedni handlarze adresami też muszą przecież z czegoś żyć.

Na większości tych stron brak porównań, ZEROWA ocena, ZEROWA porada, ZEROWA analiza kryteriów. W najlepszym przypadku standardowy przegląd, posortowany rosnąco według miesięcznej opłaty.

W każdym razie za darmo.

Odpowiednie doradztwo wygląda inaczej.

Napisany przez Lisa2013
Dziękuję za wasze informacje.

Istnieje wiele możliwości porównania. Po pierwsze, należy zbadać oferty w internecie na odpowiednich portalach porównawczych, aby uzyskać niezobowiązujące oferty. Dodatkowo warto przeszukać czasopisma branżowe, aby zdobyć odpowiednią wiedzę na temat firm i ofert. Następnie porównaj oferty i usługi między sobą. Następnie zdecyduj się na ubezpieczenie, które może zaoferować najlepszy stosunek ceny do jakości. Najczęściej przy zakupie online dostępne są dodatkowe rabaty.

Napisany przez Saskia63
Istnieje także możliwość zmiany taryfy w ramach PKV. Ja niedawno skorzystałem z tej opcji, ponieważ koszty były po prostu zbyt wysokie. Ale oczywiście należy najpierw dokładnie się poradzić. Pierwsze informacje można uzyskać poprzez bezpłatną infolinię. Wtedy zawsze można jeszcze zdecydować, więc nic nie jest stracone, a wszystko może być zyskane na końcu. Szczególnie dla osób prywatnych taka analiza taryf ma sens, można zaoszczędzić ogromne sumy.

Napisany przez crs
Wasze reklamy mnie wkurzają. Przepraszam za wyrażenie. Jeśli chodzi o zmianę taryfy w obrębie tego samego przedsiębiorstwa, proszę załatwić to bezpośrednio z przedsiębiorstwem. Czy wiesz/czy wiecie w ogóle, co stoi na przykład za stratego?

Te wszystkie porównywarki ubezpieczeń zdrowotnych dla prywatnych ubezpieczeń zdrowotnych to same czcze słowa. Bez wyjątku.

Znajdź brokera, zapytaj o prywatne ubezpieczenie zdrowotne, podejmij decyzję, bądź szczęśliwy.

A propos, tak właśnie jest z Waszymi danymi w różnych porównywarkach prywatnych ubezpieczeń zdrowotnych.

Napisany przez speaker2013
Cześć
często wielu konsumentów zadaje to pytanie.
Możesz najpierw znaleźć informacje w specjalistycznych czasopismach takich jak Stiftung Warentest lub Focus Money. Następnie polecam porównać oferty tutaj w Internecie. Portale te oferują niesamowitą ilość ubezpieczeń. W zależności od swoich preferencji dotyczących świadczeń i sytuacji życiowej, wybierasz najlepszego dostawcę.

Napisany przez Ophelia
Tak, wolę pójść do agenta ubezpieczeniowego, który próbuje wcisnąć mi ubezpieczenia, których w ogóle nie potrzebuję. Przepraszam, ale mam złe doświadczenia z agentami ubezpieczeniowymi.
Zły serwis klienta, praktycznie żadne godne uwagi stawki... Na podstawie mojego zdania nie mogę polecić agenta

To zależy od rodzaju brokera, z którym mamy do czynienia.

Wolny broker ma dobre możliwości. Broker zrzeszony w organizacji brokerskiej (np. FVB and Co.) nie jest wolny, zawsze jest tak dobry jak program, który jest mu udostępniony.

A wolny pośrednik jest tylko tak dobry, jak jego zdolności intelektualne dotyczące zrozumienia warunków umów, przepisów prawnych, znaczenia oceny ryzyka czy interpretacji danych finansowych firm. To tylko kilka przykładów.

Napisany przez Janina27
Niestety, w przeciwieństwie do innych rodzajów ubezpieczeń, istnieje znacznie mniej porównywarek. Te naprawdę dobre są płatne, nie są dostępne w Internecie i służą tylko maklerom. Przy dobrym maklerze można od razu zobaczyć wyniki. Problem polega jednak na tym, że w porównywarkach mogą brakować niektórych produktów. Osoba niezorientowana w temacie może tego nawet nie zauważyć.
Tak naprawdę zapytanie poprzez stronę internetową w większości przypadków kończy się sprzedażą samego zapytania lub danych.
Albo komuś zaufaj, albo skonsultuj się lepiej z dwoma doradcami. Jeśli wybierzesz losowo, istnieje duże ryzyko, że agent otrzyma maksymalną prowizję.

Napisany przez jack72
Oferuję na mojej stronie internetowej absolutnie uczciwą i darmową usługę porównywania prywatnych ubezpieczeń zdrowotnych. Najważniejsza dla mnie jest kompleksowa informacja moich odwiedzających. Dlatego każdy, kto chce dowiedzieć się więcej na temat prywatnych ubezpieczeń zdrowotnych, otrzymuje darmowy e-book do pobrania.

Przepraszam, ale dla mnie absolutnie wiarygodne znaczy coś innego - nie chcę kolejnego zbieracza adresów, który następnie sprzedaje imiona zainteresowanych potrzebującym maklerom i przedstawicielom za dużą ilość pieniędzy...

To zaczyna się od mojego punktu widzenia od zupełnie bezsensownych pytań o to, jak powinno być skonstruowane ubezpieczenie...

--> patrz obraz 1 (górna część)

Te pytania - przeniesione na zakup samochodu:
- czy Twój samochód powinien mieć 4 koła?
- jaki kolor chciałbyś mieć?
- radio z czy bez odtwarzacza CD?

Naprawdę istotne pytania (takie jak opłaty, pomocnicze środki, zakres obowiązywania itp.) zostawiamy z boku.
Ponadto, ładnie ponownie na górze: Koszty są zdecydowanie niższe niż w obowiązkowym ubezpieczeniu zdrowotnym. W wielu przypadkach to już na początku nie jest prawdą, a realistycznie na przestrzeni lat praktycznie nigdy.
Ale jak to było z tłuszczem i myszami..?

Po wypełnieniu kolejnej strony informacjami bez znaczenia, dopiero na trzeciej stronie wreszcie pojawia się to, o co tak naprawdę chodzi operatorom takich stron:

--> Patrz obraz 2 (dolna część)

Dlaczego konieczne jest podanie mojej ulicy i numeru domu do stworzenia oferty idealnie dopasowanej do mnie...? Czy to w końcu ma wpływ na składkę? Wcześniej nie zdawałem sobie nawet sprawy, że konieczny jest mój numer telefonu...jeśli na końcu mam 7, czy będzie taniej???

WNIOSKI: znów chodzi tutaj o zbieranie danych naiwnych, aby zarabiać na tych zbiorach - i naprawdę miałem nadzieję, że ten nie do zniesienia model biznesowy w końcu się skończy... ale nadzieja umiera ostatnia.

Trzeba zauważyć: ani makler/agent, który kupuje te adresy za duże pieniądze, ani klient, który być może zarejestrował się na kilku platformach, nie zarabiają na tym modelu, ponieważ agenci/maklerzy dążą do coraz tańszych ofert. (Moje prywatne ubezpieczenie zdrowotne jest o 5 euro tańsze niż to kolegi, który dzwonił do Ciebie wcześniej....) A wszyscy ubezpieczeni w ostatnich latach musieli boleśnie doświadczyć, dokąd prowadzą tanie oferty.

Są nawet przypadki, gdzie dane były sprzedawane nie tylko jednemu nabywcy...ale to chyba tylko plotka...

Ale jeśli ktoś koniecznie nie może się powstrzymać....

Napisany przez jack72
Szanowny Panie Wolnitza,

ze względu na złożoność prywatnego ubezpieczenia zdrowotnego, wszechstronna konsultacja zainteresowanych jest niezbędna. Dlatego też w przypadku tego rodzaju ubezpieczenia jest powszechną praktyką oraz zupełnie normalne, że zainteresowany pozostawia swoje dane kontaktowe, aby następnie doradca mógł się z nim skontaktować.

Klient otrzymuje w każdym przypadku fachową konsultację. Wszystko więc jest w porządku i nie ma żadnych negatywnych skutków dla klienta, jeśli zostawi swoje dane kontaktowe.

Mam nadzieję, że moje odpowiedzi rozwiały Pańskie wątpliwości!

Z poważaniem,
Volker Jaklin

@ jack

dlatego te pseudo kalkulatory porównawcze z internetu powinny zniknąć! Służą one tylko do zbierania adresów, aby je sprzedać! W rzeczywistości nie dochodzi do porównania!

Klientowi sugeruje się, że otrzyma porównanie, gdy wprowadzi podstawowe dane. Bo wstępnie tak jest napisane: Porównanie ubezpieczeń!

W rzeczywistości wszystkie formy ubezpieczeń wymagają konsultacji. Dlatego bardziej skłaniałbym się w stronę:
Potrzebujesz porady na temat XY, wprowadź tutaj swoje dane kontaktowe, doradca skontaktuje się z Tobą. Wtedy również klient wie, czego się spodziewać.

Klient oczekuje porównania ofertodawców, a nie powodzi spamu w skrzynce e-mailowej ani natrętnych połączeń telefonicznych, gdy uruchamia kalkulator porównawczy.

Napisany przez florianmeier

Chętnie bym zobaczył odsyłkę do źródła tego

Cześć!

W odniesieniu do składek w późniejszym wieku, znalazłem następujące aktualne badanie, które potwierdza moje doświadczenia:

beitragsoptimierung24.de/news

Pod datą 28.12.2013

Wynika z niego, że średnia roczna składka ubezpieczenia zdrowotnego wynosi 7.700 EUR, co odpowiada około 650 EUR miesięcznie.

Średnia ta jest wyższa niż maksymalna składka dla ubezpieczenia publicznego (GKV) w 2014 roku, wynosząca 15,5% x 4.050 EUR = 627,75 EUR.

Średnio ubezpieczenie zdrowotne prywatne jest zatem znacznie droższe w starszym wieku niż ubezpieczenie publiczne, zwłaszcza dla emerytów o niskich i średnich dochodach.

ubezpieczenie zdrowotne prywatne jest produktem o lepszych świadczeniach, skierowanym do osób zarabiających lepiej, które nie muszą obyć się z 2 czy 3 tysiącami euro miesięcznie na starość.

To może być prawdziwe dla starych taryf.

W nowszych taryfach zawarty jest dodatek na ubezpieczenie emerytalne, który przestaje obowiązywać przy wypłacie emerytury. Ponadto istnieją rezerwy emerytalne.

Prawdopodobnie nie uwzględniono w porównaniu faktu, że wraz ze wzrostem składek (roczne dostosowanie do limitu dochodowego!) regularnie wycofywane są dodatkowe świadczenia w obowiązkowym ubezpieczeniu zdrowotnym, a zapewne także w przyszłości. Aby utrzymać pierwotny poziom, osoba ubezpieczona w sposób obowiązkowy musiałaby dodatkowo płacić składkę za usługi stomatologiczne/leczenie stomatologiczne oraz środki lecznicze i pomocnicze.

Osoba ubezpieczona w prywatnym ubezpieczeniu zdrowotnym miała i nadal ma możliwość zainwestowania zwrotów składek na przyszłość, możliwość ta nie jest dostępna dla osoby ubezpieczonej w obowiązkowym ubezpieczeniu zdrowotnym. Zatem w porównaniu trzeba by odjąć średnio opłatę za 2 miesiące!

Obniżki świadczeń i zmiany w dopłatach do GKV są jednocześnie błogosławieństwem i przekleństwem. PKV nie może obniżyć składki, ponieważ umowa to umowa. Czasem PKV także żałuje tej sytuacji, ponieważ z powodu wysokich składek w późniejszym wieku jest krytykowana.

W powyższych składkach PKV nie uwzględniono dopłaty do zabezpieczenia emerytalnego, ponieważ wszystkie płatności netto są od 65 roku życia.

Już od 1995 roku zabezpieczano na starość, a nawet przez zbiorowość dla wszystkich(!):

Patrz: topscout.de/info/imalter.htm

Zabezpieczenie na starość jest kalkulowane z oprocentowaniem 3,5 procenta. Od 1995 roku 80 procent rzeczywistych dochodów odsetkowych przekraczających stopę procentową 3,5 muszą być rocznie dodatkowo przeznaczane na finansowanie ulgi składki na starość (nabycie zgodnie z § 12 a VAG). Połowa z tego zostaje bezpośrednio przeznaczona na korzyść ubezpieczonych, którzy mają obecnie więcej niż 65 lat. Druga połowa służy równomiernemu obniżeniu składki dla wszystkich ubezpieczonych na starość. Te środki działają zwłaszcza w perspektywie średnio- i długoterminowej.

Ponieważ te rezerwy na starość nie wystarczały, w 2000 roku wprowadzono zwiększone rezerwy na starość, więc już od 13 lat. Niektórzy starsi ubezpieczeni mogli już coś zaoszczędzić, ponieważ te rezerwy na starość były automatycznie pobierane od wszystkich ubezpieczonych, jeśli nie zgłoszono sprzeciwu.

Z mojego doświadczenia mogę powiedzieć, że osoby, które przystąpiły do PKV bardzo młodo (poniżej 30 roku życia), mają w późniejszym wieku akceptowalną, jeśli nie atrakcyjną składkę. Gorzej mają ci, którzy przystąpili do PKV w wieku 40+ i dodatkowo wybrali polisę o bardzo wysokim zakresie świadczeń (które chętnie sprzedawane były pracownikom i zostały z powodu wyższej prowizji).

Ostatnio wspomniane przypadki będą przeważać w powyższych badaniach, ponieważ większość nie zna zasad PKV podczas zakładania ubezpieczenia.

Należy jeszcze wymienić kilka niekorzystnych zmian, które owa grupa ubezpieczonych PKV albo nie ponosi, albo ponosi je w minimalnym stopniu:

- Unisex zwiększa nowe składki dla mężczyzn (większość ubezpieczonych to prawdopodobnie mężczyźni, ponieważ zarobki są > BBG)

- Osoby niepłacące muszą być ubezpieczone/przeciągane przez PKV (wcześniej nie było takiej możliwości!)

Kto zrozumiał te zasady PKV, będzie wiedział, czy powinien wybrać PKV czy nie.

... się jeszcze na taryfę z bardzo wysokimi świadczeniami (które są chętnie sprzedawane pracownikom, ze względu na wyższą prowizję).

.

Pracownikom zalecana jest ta taryfa, ponieważ pomimo znacznie lepszych świadczeń w porównaniu do GKV nadal można zaoszczędzić netto!

A pracownik w PKV jest w wieku emerytalnym dokładnie tak samo odciążany przez niemieckie ubezpieczenie emerytalne jak ubezpieczony ustawowo. Niemieckie ubezpieczenie emerytalne dofinansowuje tutaj w imieniu pracodawcy!

Gdyby pracownik ulokował swoje premie i BRE, które otrzymuje, na emeryturę zamiast wyjeżdżać na wakacje lub kupować duży samochód, nie miałby obaw w wieku emerytalnym.

Niestety tak jest w mentalności ludzi, że wolą finansować duży samochód z wysokimi kosztami eksploatacji - co pozwala im jasno pokazać, że odnieśli sukces - zamiast chociaż częściowo ubezpieczyć swoje życie i starość.

Jednak rząd ułatwia często sprawę przez ALG 2. Często nie wykupuje się ubezpieczenia chorobowego i ubezpieczenia od niezdolności do pracy, a w przypadku choroby idzie się do urzędu i narzeka, że pieniędzy nie wystarcza... Urząd wtedy wypłaca zasiłek.

Tak właśnie jest.

Nie ma problemu zaoferować pracownikowi prywatne ubezpieczenie zdrowotne z wysokimi świadczeniami, ponieważ musi on płacić tylko połowę (swojego udziału).

Połowa ceny obowiązuje jednak tylko do momentu, gdy składka ubezpieczenia zdrowotnego prywatnego jest niższa niż składka ubezpieczenia zdrowotnego publicznego, ponieważ na tym oparty jest udział pracodawcy. Jeśli składka przekroczy tę kwotę, pracownik będzie płacił pełną różnicę cenową, również na starsze lata.

Mój młody(!) pracownik banku ostatnio narzekał. Powinien naprawdę lepiej wiedzieć, będąc częścią tego systemu.

Nie trzeba mieć prywatnego ubezpieczenia zdrowotnego tylko dlatego, że zarabia się trochę powyżej progu składkowego.

Problematykę ubezpieczenia dzieci lub nawet żony zostawiliśmy na razie na boku.

Napisany przez mia88
Więc możesz porównać wszystkie możliwe ubezpieczenia zdrowotne online. Jest wiele stron i byłbym ostrożny ze wszystkimi, ponieważ prawdopodobnie każda z nich jest finansowana przez prywatne ubezpieczenia zdrowotne, a więc to one będą na pierwszym miejscu. Można spróbować, ale radziłbym także osobiście porozmawiać z prywatnymi ubezpieczycielami zdrowotnymi, wtedy będziesz mógł sobie zrobić całkiem dobrą opinię.

Napisany przez TomBrady

Cześć!

Sądząc po moich doświadczeniach, znalazłem następujące aktualne badanie na temat składek w późniejszym wieku:

beitragsoptimierung24.de/news

W dziale news z 28.12.2013

Według tych danych, średnie roczne składki ubezpieczenia zdrowotnego wynoszą 7.700 EUR, co odpowiada około 650 EUR miesięcznie.

To średnie ubezpieczenie zdrowotne PKV jest wyższe niż maksymalna składka do GKV (2014) w wysokości 15,5% x 4.050 EUR = 627,75 EUR.

Średnio ubezpieczenie PKV w późniejszym wieku jest znacznie droższe niż GKV, zwłaszcza dla emerytów z niskimi i średnimi dochodami.

ubezpieczenie PKV to produkt oferujący lepsze świadczenia, skierowany do osób z wyższymi dochodami, które nie chcą mieć do dyspozycji jedynie 2 lub 3 TEUR miesięcznie na starość.

Cześć,

dzięki za udostępnienie statystyk. Różnica wynosząca ledwie 20 euro jest jednak czymś innym niż ogólne stwierdzenie o różnicy w składkach wynoszącej 400 euro. Proszę podać mi źródło tej informacji.

A więc jeszcze raz powoli wyliczone:

W prywatnym ubezpieczeniu zdrowotnym (PKV) średnia składka wynosi 650 EUR, pomniejszona o dotację od składki odprowadzanej przez ubezpieczonego z PKV od emerytury państwowej (tj. fikcyjna składka pracodawcy) w wysokości 7,3%.

Emeryt z ubezpieczenia zdrowotnego PKV nie otrzymuje dotacji na ubezpieczenie pielęgnacyjne. Ten problem na razie pomijamy.

Wspomniana 7,3% dotacji wynosi dokładnie 146 EUR przy bardzo hojnej miesięcznej emeryturze brutto w wysokości 2.000 EUR.

Oznacza to, że własna składka ubezpieczonego w PKV wynosi (650 - 146 =) 404 EUR.

Emeryt z ubezpieczenia zdrowotnego GKV płaci (15,5 - 7,3 =) 8,2% z 2.000 = 164 EUR składki do GKV.

Różnica składek wynosi więc 404 - 164 = 240 EUR.

Jeśli emeryt otrzymuje mniejszą rentę, np. tylko 1.500 EUR, różnica ta wynosi około 450 EUR miesięcznie.

Dodatkowe dochody (np. wynajem lub kapitał) generują również składki do GKV dla emeryta z GKV.

Podsumowując: W praktyce (kto dostaje emeryturę w wysokości 2.000 EUR?) zazwyczaj jest to więcej niż 400 EUR dodatkowej składki w PKV.

Napisany przez TomBrady

Ponownie powoli przedstawione:

W prywatnym ubezpieczeniu zdrowotnym (PKV) średnio płaci się 650 EUR skorygowane o dodatek ze składek funduszu emerytalnego (który otrzymuje ubezpieczony w PKV w postaci udziału fikcyjnego pracodawcy) w wysokości 7,3%.

Ubezpieczony w PKV nie otrzymuje żadnego dodatku do ubezpieczenia pielęgnacyjnego. Pomijamy ten problem.

Opisany dodatek w wysokości 7,3% wynosi dokładnie 146 EUR przy porządnej brutto emeryturze w wysokości 2.000 EUR.

Oznacza to, że udział własny ubezpieczonego w PKV wynosi (650 - 146 =) 404 EUR.

Emeryt w systemie ubezpieczenia zdrowotnego publicznego (GKV) płaci (15,5 - 7,3 =) 8,2% od 2.000 = 164 EUR na rzecz GKV.

W rezultacie różnica składki wynosi 404 - 164 = 240 EUR.

Jeśli emeryt otrzymuje emeryturę w wysokości np. tylko 1.500 EUR, różnica w składce wynosi około 450 EUR miesięcznie.

Dodatkowe dochody (najem lub kapitał) oznaczają, że emeryt w GKV również musi płacić składki.

Konkluzja: W praktyce (kto dostaje już 2.000 EUR emerytury?) przeważnie przekracza to 400 EUR dodatkowej składki w PKV.

Ok, uważam, że sugestia, aby mi to powoli wytłumaczyć, jest całkowicie zbędna. Nie kłócimy się tutaj.
Ale w takim razie ja również PONOWNIE.
Twierdzenie, że KAŻDY ubezpieczony w PKV płaci tyle więcej, moim zdaniem nie wynika nawet z tego przykładowego obliczenia. Sami piszą o średniej składce. Może faktycznie są klienci, którzy płacą więcej niż 650 euro w późniejszym wieku. Ale również są tacy, którzy płacą mniej.

Moja pierwsza wiadomość na ten temat miała na celu powiedzenie, że takie ogólne stwierdzenia (KAŻDY....) nie są poprawne.

Napisany przez 2titan1981
Zwłaszcza że pracownicy muszą najpierw zarobić około 49 000 €, co daje dość wysoką emeryturę powyżej 1500 €, ponieważ nie zawsze zarabiają tyle samo, a dodatkowo pensja rośnie wraz z upływem lat.

Średnia sugeruje, że niektórzy płacą jeszcze więcej.

Osoby, które dołączają do systemu ubezpieczeń społecznych późno, już w trakcie aktywności zawodowej zostają pozbawione dopłaty pracodawcy z powodu podwyżek składek / ubezpieczeń dzieci / ubezpieczeń małżonków, co sprawia im finansowe zmartwienia.

Dodatkowo, lepiej zarabiający pracownicy na początku nie zarabiają tych wysokich kwot, ponieważ zazwyczaj nadal się uczą i pracują na stanowiskach początkujących. Skutkuje to tym, że w późniejszym okresie nie otrzymają emerytury w wysokości 2000 EUR, ponieważ liczba lat ubezpieczenia przy wysokich dochodach nie jest wystarczająca. Górna granica składki ma wpływ na to, że liczba lat ma istotne znaczenie dla wysokości emerytury.

Sformułowanie każdy jest z pewnością mylące.

Wielu nie przewidziało swojej przyszłości podczas zawierania umów ubezpieczeniowych, w przeciwnym razie podjęliby inne decyzje.

Właśnie dlatego przeciętnie mówi się, że tyle samo osób płaci mniej, inaczej nie byłby to przeciętny wynik. Musisz więc dokładniej zdefiniować pojęcie późniaczek, i czy uważasz, że ludzie w dzisiejszych czasach mogą przejść na emeryturę w wieku 67 lat.

Prawdę mówiąc, nie znam nikogo z wykształceniem i prawdziwym dyplomem, który w ciągu pierwszych lat nie zarabiałby dobrze. Oczywiście, ci, którzy studiują sztukę bezperspektywiczną, są tutaj wyjątkiem, ale oni nigdy nie będą musieli podjąć takiej decyzji.

Cześć @all,

zacznijmy od podstawowych informacji:
Pytanie: Od kogo pochodzi rzekome badanie, które ma nam tu być sprzedane?
Odpowiedź: Od firmy, która oferuje jako usługę za bardzo hojną opłatą pomoc biednym ubezpieczonym w prywatnych ubezpieczeniach zdrowotnych w obniżeniu składki.

Pytanie: Ile osób zostało zapytanych, jak wiarygodne są liczby?
Odpowiedź: Brak informacji, może to być 2 osoby w każdej grupie wiekowej lub 5000!
Posiadam zupełnie inne liczby w swoim zbiorze:
Mężczyzna, rocznik 1941, rozpoczęcie umowy 01.10.1988, aktualna składka miesięczna 479,85 € w tym opieka, z 750.- euro kwotą własną - czy to miałoby jakiekolwiek wpływy na badanie?

Sprawdźmy dokładniej liczby z rzekomego badania:
46-latek płaci (obliczając na korzyść wykonawców badania) roczną składkę w wysokości 7.136.- euro.
Teraz przejdźmy 20 lat do przodu: 66-latek płaci 7.788.- euro rocznie.
Oznacza to roczny wzrost składki w wysokości solidnych 0,44% rocznie...ale prawdopodobnie wynika to z faktu, że oszczędności poza schematem wpływają tu poprzez m.in. zniesienie taryf zasiłkowych.

Kolejne 10 lat później dochodzimy do 8.789.- €, co odpowiada wzrostowi składki o 1,22% rocznie.

Co chcą udowodnić tymi liczbami?
Że dostosowania składek przez krytykowane ubezpieczyciele są poniżej rzeczywistej stopy inflacji?

Że ubezpieczony prawnie emerytowany tutaj jest tańszy, co w większości przypadków pewnie się zgadza - ale jak było ewentualnie przez wszystkie lata wcześniej? Jeśli ktoś nie roztrwonił większości oszczędności na ubezpieczenie zdrowotne państwowe na konsumpcję, a raczej rozsądnie odłożył na bok, powinien być finansowo nieco lepiej na emeryturze, zazwyczaj z lepszym poziomem świadczeń. (Nie chodzi mi o jakiekolwiek wystąpienie na rzecz Ubezpieczenia Zdrowotnego - irytują mnie po prostu takie ogólnikowo podawane, nieprawdziwe liczby, które potem są poważnie przekazywane i cytowane)

Gdy czytam takie brednie, że rzekomo trudno uzyskać informacje o dostosowaniach składek i podwyżkach kwoty własnej, dostaję ataku śmiechu - powinni po prostu od czasu do czasu zajrzeć na mój blog bądź blog kolegów, tam można takie informacje przeważnie przeczytać z wyprzedzeniem nawet o trzy miesiące - to żadna tajemnica!

Rzadko spotyka się takie bzdury.

Napisany przez lolania
No cóż, jest tego pod dostatkiem online, albo można po prostu odwiedzić przedstawiciela.

Albo jeszcze lepiej, niech on przyjdzie.

Napisany przez Heinzi34
Moim zdaniem, jako osoba prywatna bez ogromnej wiedzy na temat prywatnych ubezpieczeń zdrowotnych, nie powinieneś sam porównywać ofert. Jest po prostu zbyt wiele szczegółów, aby można było je po prostu zrozumieć. Najlepszym sposobem zawsze jest skorzystanie z usług niezależnego - dobrego - brokera, który może doradzić w zakresie wszystkich ubezpieczycieli. Życzę powodzenia w poszukiwaniach ubezpieczenia =).

Napisany przez thorsten_tz
Zawsze pamiętaj, że po osiągnięciu 55. roku życia nie można już wrócić do obowiązkowego ubezpieczenia zdrowotnego, a w późniejszym wieku trzeba płacić bardzo wysokie składki pomimo rezerw na starość.

Zawsze pamiętaj, że po osiągnięciu 55. roku życia nie można wrócić do ubezpieczenia zdrowotnego w ramach ustawowego ubezpieczenia zdrowotnego i w późniejszym wieku trzeba płacić bardzo wysokie składki pomimo rezerw na starość.

Źródło? + Definicja bardzo wysokie składki

Napisany przez enzomasculino
Na następnej stronie można przetestować prywatne ubezpieczenia zdrowotne: privatekrankenversicherungtest.de

Biba,

dobrowolnie, bo jesteś samodzielny, czy dobrowolnie, bo przekroczyłeś oszacowaną bazę składek?

To już pierwsza różnica, o której należy pamiętać.

Następnie, co powinno być objęte ubezpieczeniem - podobnie jak ubezpieczenie zdrowotne obowiązkowe czy bardziej wysokie zabezpieczenie?

Z czy bez udziału własnego? - Uważaj na wysokie kwoty udziału własnego! W przypadku kłopotów finansowych, niestety większość ubezpieczonych nie ma odłożonych środków finansowych na co najmniej roczny udział własny!

Jaki jest stan zdrowia?

Nie krępuj się i poproś o poradę dwa lub trzy razy - bowiem zwykle podczas pierwszej rozmowy nie jesteś jeszcze w stanie ogarnąć wszystkiego.

Prosimy, nie ulegaj zbytniemu wpływowi wyników testów, nie wszyscy ubezpieczyciele w nich biorą udział, często porównuje się ze sobą taryfy, które w ogóle się nie różnią, a programy porównawcze można manipulować na korzyść firm ubezpieczeniowych.

Napisany przez meyer80
Dla mnie osobiście porównywarki to również gorące powietrze. Jak już ktoś wspomniał, pośrednicy są najlepszą opcją do znalezienia odpowiedniego ubezpieczenia zdrowotnego. Być może czasami jest to droższe, ale zdecydowanie się opłaca. Na przykład niektóre strony oferują kompetentne doradztwo w znalezieniu odpowiedniej taryfy, co również robi pośrednik, a nawet lepiej.

Napisany przez Gudrune
Cześć..w odpowiedzi na twoje pytanie: Miałem mniej więcej ten sam problem, bo aby zdobyć przegląd, trzeba włożyć trochę wysiłku. Przeszukałem internet aż do obrzydzenia i natknąłem się na stronę o nazwie beamten-Infoportal (ubezpieczenie zdrowotne dla urzędników, kandydatów na urzędników, referendarzy)
Mimo dodatku urzędnicy porównują to dla ciebie (całkowicie za darmo!!), ubezpieczyciele, którzy są dla ciebie najtańsi lub których chcesz zobaczyć w porównaniu! Nie musisz z nimi podpisywać umowy...możesz po prostu poprosić o przegląd lub porównanie...na pewno nie zaszkodzi

..szkody z pewnością nie wyrządzi...?

poza tym, że znowu zostały wykradzione pewne dane osobowe, które mogą zostać dalej sprzedane drogo...

Dopiero gdy dostarczy się wszystkie swoje danie, kliknie się w radosnym oczekiwaniu na pobieranie ofert, uświadamia się prawdziwe zamiary operatorów strony. Porównania? Kalkulacje? Brak podstaw:
zobacz zrzut ekranu łowcy urzędników

Nawet kliknięcie Zobacz przykładową kalkulację nie pomaga naprawdę dalej:
zobacz zrzut ekranu łowcy urzędników 2

..ale kto nadal uważa, że musi rzucać adresem handlarzowi swoje dane, temu można tylko życzyć dużo zabawy podczas następnych połączeń.

Pozdrowienia ze zmarszczonym czołem

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata