Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Pytania dotyczące innych form finansowania, leasingu, oszczędzania na budowę domu, narzędzi finansowych itp.

Re: Pieniądze zostały przelałowane z opóźnieniem na BSV.

Napisany przez rheingeist
Cześć wszystkim,

Dwa lata temu podpisałem umowę oszczędnościową hipoteczną na kwotę 115.000,- , przekształciłem ją na dwie inne umowy oszczędnościowe hipoteczne (60T + 55T) z powodu lepszych warunków (bank mi to zalecił). Obie umowy miały być gotowe do przekształcenia na hipotekę w sierpniu 2014 roku. Niestety nie jest tak. Bank wpłacił środki, środki 6 miesięcy później na nowe umowy oszczędnościowe hipoteczne. Nikt nie wie dlaczego. !!! Teraz nowe umowy oszczędnościowe hipoteczne mogę przekształcić na hipotekę we wrześniu 2014, jeśli obniżę łączną kwotę oszczędności o około 23.000,- (47T + 45T) Teraz brakuje mi 23.000,- €. Co mogę zrobić. Jak się zachować. Jak właściwie obliczyć straty. Bank pozostaje nieugięty, stawia znak zapytania i również nie potrafi tego wyjaśnić. Do kogo mogę się zwrócić, aby ktoś odpowiednio obliczył straty, które poniosłem. Nie otrzymam informacji od kasy oszczędnościowej, ponieważ bank ma prawo zastawu. Nie ma potrzeby angażowania prawnika, ale jestem ubezpieczony od adwokata. Pozdrowienia od FuchsBau. Dziękuję, Reini

Napisany przez 6Bankkaufmann
Cześć, przez wiele lat pracowałem także w banku/instytucji oszczędnościowo-kredytowej i nie rozumiem tych 6 miesięcy. Gdyby to była prawda, byłoby to nawet podlegające nadzorowi federalnemu urzędowi nadzoru finansowego (Bafin).

Cześć Panie Bankierze,

To naprawdę gruba sprawa, którą mi tam podsyłają. Podaję jeszcze kilka liczb.

Duży rachunek oszczędnościowo-rozliczeniowy ma stopę procentową wynoszącą 3,95%.
Dwa nowe rachunki oszczędnościowo-rozliczeniowe mają stopę procentową wynoszącą 2,75%.

Teraz proponują mi nowy rachunek oszczędnościowo-rozliczeniowy, aby sfinansować 23000,-€, z oprocentowaniem 3,35%.

Na wolnym rynku kapitałowym (choć tylko 50000 ,-€) mogę dostać 2,7%.

Po rozmowie telefonicznej ze Schw*** H***, mam jeszcze w ramach starego dużego rachunku oszczędnościowo-rozliczeniowego (115 T) roszczenie kredytowe w wysokości około 21000,-€, ale tylko na starych warunkach, czyli 3,95%.

Nie chodzi mi o to, żeby robić wielkie zamieszanie u BaFin. Chcę po prostu mieć korzystną stopę procentową. Co BaFin może zrobić w moim przypadku? ???

Sprawdź, dlaczego wewnętrzna płatność zajęłaby 6 miesięcy, jak napisano na początku.

Banka również nie może tego wytłumaczyć, jak mogło do tego dojść. Zaproponowali mi ofertę dotyczącą brakującej kwoty. W Spółdzielczej Kasie Oszczędnościowej mógłbym otrzymać oprocentowanie w wysokości 3,35%. Stało się to we wtorek. W środę zadzwonił telefon, a dobry pan z banku był na czatach i zapytał, czy oferta mi odpowiada. Skontaktował się również z SKO, gdzie potwierdzono, że nadal mam prawo do pożyczki. Zaraz potem powiedział, że oprocentowanie zostało obniżone i teraz, uwaga, mogę otrzymać brakującą kwotę za 3,85%. Wtedy odmówiłem i zwróciłem mu uwagę, że 3,35%, czyli pierwsza oferta, byłaby dla mnie lepsza. Ups... N N Doszliśmy do porozumienia, że skontaktuję się z nim ponownie w przyszłym tygodniu. Na tę następną rozmowę potrzebuję teraz, ponieważ jak wspomniałem są nieugięci, trochę więcej pikanterii i proszku do golenia, aby wreszcie ruszyli z miejsca i podeszli do mnie. N N Jeśli dobrze rozumiem, różnica w oprocentowaniu wynosi 1,2%, stary BSV do nowego BSV. W efekcie różnica na 10 lat to około 3000 euro (3,95% do 2,75%), plus utrata punktów w BSV, co oznacza dłuższy czas oczekiwania na przydział oraz dłuższy okres spłaty po sierpniu 2014 r. N N Czy tak można to w przybliżeniu zobaczyć? N N Pozdrowienia N reini

Tak, widzisz to dobrze.
Bo inny pośrednik pewnie nie powie ci tego przez telefon, liczbę punktów oceny potrzebną do szybszego przydziału.
Dla mnie to wszystko ma smak Szwabii...
Dlaczego w ogóle miałbyś ustępować...?

Niekoniecznie ustąpię. Nie otrzymam raczej dobrej stawki, jaka jest dostępna na rynku, jeśli zdecyduję się zwrócić się do BaFin lub prawnika. Teraz pytanie brzmi, jak powinienem postąpić, co zrobilibyście Państwo na moim miejscu. Jak może wyglądać realistyczna dobra oferta z mojej strony.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata