Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kredyty hipoteczne na budowę domu lub zakup mieszkania (nieruchomość zamieszkana przez właściciela).

Re: Umowa oszczędnościowa BHW gotowa do wypłaty, opłata za zawarcie.

Napisany przez Flavia
Cześć drodzy forumowicze,

mam pytanie do specjalistów od oszczędzania na cele mieszkaniowe:

W 2005 roku (jako studentka) podpisałam umowę na oszczędzanie w ramach BHW Dispo maxx na kwotę 13 000 EUR, która teraz jest gotowa do wypłaty. Moje obecne saldo wynosi 9 783 EUR. Rezygnując z pożyczki (której nie potrzebuję, ponieważ umowa ma na celu zabezpieczenie premii mieszkaniowej, świadczeń pracowniczych (VL) oraz wysokiego oprocentowania salda w tej stawce), otrzymam według mojego zapytania wypłatę w wysokości 10 338 EUR. Kwota ta zawiera odsetki z bieżącego roku (110,72) oraz premie odsetkowe (463,19). Ogólnie rzecz biorąc, jest to dziś dość porządna lokata, gdy uwzględni się dodatkowo państwowe dopłaty i VL.

Moje pytanie: Chciałabym teraz również odzyskać opłatę za założenie (130 EUR). Powiedziano mi, że opłata ta obecnie nie zostanie zwrócona, ponieważ suma saldo nie wynosi dziesięciokrotności kwoty oszczędności.

Czy mógłby mi ktoś to wyjaśnić?

Co to jest w moim przypadku suma salda, jako laik rozumiem przez to saldo. Czy oznacza to, że muszę zaoszczędzić 10-krotność kwoty 9 783 EUR, czyli 97 830 EUR, aby otrzymać opłatę za założenie?

Niestety, również w mojej umowie nie znajduję wyjaśnień na ten temat.

Dziękuję za Waszą pomoc, naprawdę mam teraz z tym problem

Napisany przez 6Bankkaufmann
Oplata za zawarcie umowy to zazwyczaj opłata wchodząca w skład umowy oszczędnościowej na cele mieszkaniowe. Następnie konsultant zawierający umowę otrzymuje prowizję od kasy oszczędnościowo-budowlanej.

Napisany przez phot
Suma sprzedaży = 10 x 13000 = 130000. Zapytaj w BHW.
Nie mogły być żadne zmiany w umowie. W takim przypadku zwrot premii mieszkaniowej.
Możesz także kontynuować umowę aż do kwoty nieco poniżej 13000 €, a następnie zaakceptować przydział i zrezygnować z kredytu.

Napisany przez obelix

Saldo = 10 x 13000 = 130000.

= Saldo docelowy dla zwrotu środków przez AG.

Ogólnie rzecz biorąc, saldo faktyczne buduje się od początku umowy poprzez każdą wpłatę. Dlatego podane przez autora pytania wyniki, czyli 9.783 euro x 10 (daty wyceny) dają saldo faktyczne w wysokości 97.830 euro.

Proszę zapytać w BHW banku. Również dowiedzieć się, kiedy zostanie osiągnięty limit 130.000 (ewentualnie z/dodatkowymi wpłatami).

@Bankkaufmann; dlaczego w okrężny sposób? Przecież nie jest tajemnicą, że pośrednik kredytów mieszkaniowych dostaje prowizję za pośrednictwo. Jeśli jest samozatrudniony, to z tego żyje.

Napisany przez 6Bankkaufmann
@obelix.
Piszę świadomie w ukryciu. Ponieważ osobiście nie jestem zwolennikiem umów oszczędnościowych.
A wielu naprawdę nie wie, że opłata za zawarcie umowy jest przekazywana przedstawicielowi jako prowizja.
Widziałem już tak wiele zbyt wysokich sum w umowach oszczędnościowych.
Dlaczego pośrednictwo w umowie oszczędnościowej nie może być sprzedawane jako doradztwo prowizyjne? Czyli zerowa prowizja, a pośrednictwo jest kwestią do negocjacji? To by było coś.

Napisany przez Flavia
Cześć wszystkim i wielkie dzięki za wasze wysiłki, aby mi odpowiedzieć.

@ obelix:
Teraz chyba zrozumiałem, problemem są daty wyceny.
Chyba jest taka data wyceny co kwartał? Zawsze na koniec kwartału.
Czy daty wyceny to po prostu lata składkowe?
Mój kontrakt został podpisany w sierpniu 2005 roku, więc od 2005 roku do dzisiaj byłoby 9 dat wyceny?
To by się zgadzało.
Poprawnie powinno się nazywać to lata wyceny.

Nawiasem mówiąc, nie dokonałem żadnych zmian w umowie i mam nadal stary Dispomaxx, dzięki czemu otrzymuję pełne bonusy odsetkowe na WSZYSTKIE lata składkowe i dlatego mogę spokojnie poczekać na wypłatę.

Rozumiem, że dla pośrednictwa pobierana jest prowizja (nikt nie pracuje za darmo), chociaż wtedy nie skorzystałem z usług agenta. Dotychczas zawsze sam zajmowałem się kwestiami bankowymi i ubezpieczeniowymi (Ex Propriis) , bo wtedy lepiej rozumiesz systemy, ponieważ musisz się nimi zająć.
Teraz po prostu wiem, że istnieje możliwość zwrotu składki i próbuję z tego skorzystać.

Jeszcze raz dzięki.

Napisany przez obelix

Piszę świadomie z boku. Ponieważ sam nie jestem zwolennikiem umów oszczędnościowo-kredytowych.

nie ma to nic wspólnego z pytaniem/wypowiedzią.

Cytat od Bankkaufmann

I wielu naprawdę nie wie, że opłata za zawarcie umowy trafia do pośrednika jako prowizja.
Widziałem już wiele zbyt wysokich sum w umowach oszczędnościowo-kredytowych.

Poważni doradcy dobierają odpowiednią sumę oszczędnościowo-kredytową dla klienta. Ludzie chciwi pieniędzy są równie szkodliwi (dla klienta) w innych produktach.

Raczej zakładam, że większość osób oszczędzających wie, że pośrednik w zawarciu umowy jeśli jest to agent biorący zlecenia lub pracownik działu zewnętrznego w instytucji oszczędnościowo-kredytowej, jest wynagradzany za swoje świadczenia - słusznie - prowizją. Pracownicy banków/spółdzielni kredytowych są z reguły zatrudnieni i mogą otrzymywać premie obok swojego wynagrodzenia.

Osobiście zawsze wybierałbym doradztwo przez (rzetelnego) fachowca. Zazwyczaj można go znaleźć bezpośrednio w firmie (= instytucji oszczędnościowo-kredytowej).

Prawdą jest, że prawie wszystkie instytucje oszczędnościowo-kredytowe związują prowizję pośrednictwa z wysokością sumy oszczędnościowo-kredytowej. Samo to nie pozwala (na wyłączność) pośrednikowi żyć godnie. Cele bonusowe głównie orientują się na ilości sprzedanych produktów i/lub kryteriach jakości. Ciastko na wierzchu dostaje się za pośrednictwo finansowania.

Tzw. wolni pośrednicy nie przekonali mnie do tej pory, raczej przeciwnie. Oczywiście wszędzie są dobrzy i mniej dobrzy.

@Flavia; dokładne dane można uzyskać bezpośrednio w BHW. Niektóre instytucje oszczędnościowo-kredytowe mają cztery, inne dwanaście terminów wyceny. BHW pracuje na podstawie sum sald.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata