Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Jaką kartę kredytową warto mieć? Które konto osobiste najlepiej mi odpowiada? Czy PayPal jest naprawdę bezpieczny?

Re: Czy opłaca się przejść do banku bez opłat za prowadzenie konta?

Napisany przez ADMCI4
Cześć.

Od dłuższego czasu mam problem. Kiedy byłem klientem Sparkasse, miało wiele zalet posiadanie filii Sparkasse wszędzie i możliwość szybkiego załatwienia wszystkich spraw bankowych.
Jednak od ponad pięciu lat korzystam z bankowości internetowej, więc w zasadzie nie potrzebuję tego już w ogóle. Płacę dużo kartą, więc nie muszę zbyt często wypłacać gotówki.
Moja Sparkasse pobiera jednak wysokie opłaty za prowadzenie konta, które chętnie bym chciał zaoszczędzić. Oferty banków internetowych są również bardzo kuszące i zastanawiam się od czasu do czasu, czy nie powinienem zmienić banku. A może warto pozostać przy tym co sprawdzone i płacić więcej?

Lutzi

Napisany przez 2Escorpio
Jak mam odpowiedzieć na coś takiego? Musisz to wiedzieć... przecież nie wiemy, czego oczekujesz od swojego banku.

Napisany przez Saskia63
Nie mam pojęcia, ale zawsze uważam, że histeria wokół zmieniłem swojego banku, bo miałem takie wysokie opłaty za prowadzenie konta jest trochę przesadzona. To nie jest taka duża suma pieniędzy i dla mnie byłoby to zbyt uciążliwe. Ale ostatecznie zgadzam się z poprzednikiem, musisz sam/a zdecydować, czy warto się wysilić!

Napisany przez lolania
Twierdzę, że to nie da żadnych rezultatów. Banki po prostu zmniejszą oszczędności klientów. W ten sposób zwrócą sobie pieniądze. Czy myślisz, że bankierom zdarzają się błędy?

Napisany przez 2Escorpio

Twierdzę, że to nic nie zmienia. Banki po prostu przeleją mniej na oszczędności klientów. Tak więc znowu to wraca.
Czy myślisz, że bankierzy robią błędy w obliczeniach?

Quatsch... zwłaszcza banki internetowe oferujące darmowe konta osobiste oferują wyższe oprocentowanie niż banki stacjonarne.

Natomiast banki stacjonarne zazwyczaj oferują tylko darmowe konta dla klientów z wyższymi wpływami lub konta internetowe, co z kolei pozwala zaoszczędzić na personelu.

Napisany przez Annett
Cześć,
kilka lat temu również przeniosłem się z Sparkasse do banku internetowego. Wahałem się przez wiele lat i żałuję, że nie zmieniłem wcześniej. Zawsze ponownie wybrałbym bank internetowy. Dla mnie główną zaletą jest możliwość bezpłatnego wypłacania pieniędzy na całym świecie ze wszystkich bankomatów. Tylko nie z bankomatów Sparkasse.

Napisany przez Doso
Nie musisz od razu zmieniać banku, możesz po prostu wypróbować jedno z darmowych kont osobistych. Ja też tak zrobiłem i szybko całkowicie się przeniosłem.

Napisany przez Goran
Ja, myślę, że zmiana może się opłacać. Miałem praktycznie ten sam problem: płaciłem relatywnie wysokie opłaty za prowadzenie konta w porównaniu. Zdecydowanie wymaga to pewnego nakładu pracy, ale ostatecznie było warto. Warto zauważyć, że w każdym przypadku bezpłatne dostarczenie gotówki jest gwarantowane, nawet jeśli wypłacasz stosunkowo małe ilości gotówki i głównie płacisz kartą. Wiele banków internetowych nie posiada odpowiedniej liczby bankomatów we wszystkich regionach Niemiec, dlatego należy to zawsze uwzględnić w decyzji. W moim regionie Sparkasse ma szeroką sieć bankomatów, dlatego ostatecznie przeszedłem do 1822direkt, ponieważ mogę bezpłatnie wypłacać gotówkę we wszystkich bankomatach Sparkasse. Dodatkowo warto uwzględnić warunki bezpłatnego prowadzenia konta i inne warunki (na przykład potrzebę posiadania karty kredytowej, itp.). Ostatecznie decyzję o zmianie lub pozostaniu przy obecnym koncie musisz podjąć sam i zdecydować, czy warto poświęcić na to wysiłek, czy nie.

Napisany przez Torian

Cześć,
kilka lat temu też przeniosłem się z banku oszczędnościowego do banku internetowego. Wahałem się przez wiele lat i żałuję, że nie zmieniłem się wcześniej. Zawsze zdecydowałbym się na bank internetowy. Istotną zaletą dla mnie jest możliwość bezpłatnego wypłacania gotówki na całym świecie ze wszystkich bankomatów. Poza bankomatami spółdzielczymi.

Jestem w DKB, wypłacanie gotówki za pomocą karty Visa jest bezpłatne również w bankach spółdzielczych od około 1-2 lat, ale tylko do kwoty 200€. W razie potrzeby można wypłacić kilka razy gotówkę, również bezpłatnie.

Napisany przez 2Escorpio

Jestem w DKB, wypłata gotówki za pomocą karty Visa w Sparkassen jest bezpłatna od około 1-2 lat, ale tylko do kwoty 200€. W razie potrzeby można wypłacać pieniądze kilka razy, także jest to darmowe.

To zależy od poszczególnych oddziałów Sparkasse.

W niektórych nie ma problemu, inne ograniczają do np. 200 euro... Są również limity wynoszące tylko 50 - 70 euro.

W innych miejscach nie da się wypłacić, ponieważ nie oferują już karty Visa.

Stopniowo Sparkasse wraca jednak do zdrowego rozsądku. Kiedyś chcieli udowodnić swoją siłę i jasno przegrali z Visą.

Pozdrawiam

Napisany przez Dirk78
Od lat mam wątpliwości co do przeniesienia się do banku internetowego. Teraz dokładnie przyjrzałem się DKB, Netbank, PSD i IngDiba. Dla mnie najlepszymi wydają się DKB i Diba (w tej kolejności). Co polecacie?

Pozdrowienia
Dirk

Napisany przez orchidee
Sprawdź także DAB, czyli Direktanlagebank, w Monachium. Jest to spółka-córka Hypovereinsbank, która od kilku lat oferuje darmowe konto osobiste z bardzo korzystnym debetem - niezależnie od konta akcyjnego.

Również bezpłatna jest karta Mastercard, którą rozlicza się bez odsetek raz miesięcznie za pośrednictwem konta osobistego.

I wszystko to przy bardzo przyjaznej obsłudze klienta.

Napisany przez Dirk78

Sprawdź też DAB, bank bezpośrednich inwestycji, w Monachium. Jest to spółka córka HypoVereinsbank i od kilku lat oferuje darmowe konto bieżące - z bardzo korzystnym debetem - niezależnie od konta akcyjnego.

Również bezpłatna jest karta Mastercard, bez odsetek, rozliczana raz w miesiącu z konta bieżącego.
I to wszystko z niezwykle przyjazną obsługą klienta.

Na szczęście debet jest dla mnie ważny tylko przez 3 dni w roku, więc zaniedbałem ten aspekt. Ale dzięki za wskazówkę!!

Napisany przez Prepaider
Jeśli zważymy na to, że otwarcie konta internetowego może zająć może zaledwie 20 minut, to zdecydowanie warto rozważyć zmianę. Istnieje wiele stron porównujących, na których można od razu zobaczyć najtańsze konta. Mogę się tylko zgodzić z poprzednimi mówcami, DKB jest bardzo godna polecenia.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata