Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Pytania dotyczące innych form finansowania, leasingu, oszczędzania na budowę domu, narzędzi finansowych itp.

Re: Finansowanie samochodu podczas nauki zawodu.

Napisany przez Vincromb
Cześć!
Hej, znam już zarzuty i rady, które prawdopodobnie wielu z was ma w głowie, ale proszę najpierw posłuchajcie!
Mam 22 lata i teraz jestem w pierwszym roku nauki, wcześniej zrobiłem maturę z zakresu ekonomii i dopiero teraz rozpocząłem naukę zawodu.
Potrzebuję samochodu ze względu na odległość do pracy.
Niestety, nie pochodzę z bogatej rodziny, ani nie mam grubego konta oszczędnościowego.
Do zeszłego tygodnia miałem Twingo, który teraz jest w drodze za granicę, ponieważ wał napędowy był uszkodzony.
I teraz nie mam już ochoty na stary grat..!
Wyobrażam sobie Ford Focus z roku 2010 (jeśli ktoś ma doświadczenie z tym samochodem, to podzielcie się!). Kosztuje około 6000 euro.
Chciałbym go sfinansować, najlepiej przez moją bankową.
Czy ktoś ma z tym doświadczenie? Czy wiecie, jakie są oferowane stawki procentowe? I czy potrzebny jest poręczyciel, jeśli ktoś jeszcze jest wpisany do finansowania?
W przyszłym tygodniu mam spotkanie w banku, mam nadzieję, że ktoś może mi wcześniej dać kilka wskazówek.
Co do okresu spłaty..
Nie wiem, czy rozciągnę go na 3,5 czy 8 lat, ponieważ za niecałe 5 lat otrzymam znaczną sumę, którą mogę wtedy użyć do całkowitej spłaty auta.
Dlatego okres spłaty jest względny, w przypadku 8 lat miałbym tylko niższe miesięczne koszty do czasu wypłaty.
Moje miesięczne dochody netto wynoszą 1100 euro, ale mam już własne mieszkanie, pozostaje około 600 euro.
Pozdrowienia
I proszę o powstrzymanie się od rad, już od roku zastanawiałem się i opracowałem plany finansowe, mogę sobie na to pozwolić, chodzi tylko o to, czy dostanę kredyt..

Napisany przez 2Escorpio
Hej,

jeśli nie masz żadnych gwarancji, nie otrzymasz tego kredytu.

Dlaczego? kredyt trwa dłużej niż twoje wykształcenie... Kto gwarantuje bankowi, że po ukończeniu edukacji zostaniesz zatrudniony i nadal będziesz mógł spłacać raty kredytu?

Bardzo zdziwiło mnie, że udało ci się w ogóle umówić termin w banku w sprawie kredytu.

Co mnie również zaskakuje... jeśli masz nadmiar 600 euro miesięcznie i zastanawiasz się nad tym od roku, dlaczego nie udało ci się jeszcze zaoszczędzić tych 6 tysięcy?

Nawiasem mówiąc, zaplanuj również koszty ubezpieczenia, podatków i ewentualne dodatkowe koszty, takie jak przegląd techniczny, inspekcja itp., na te 6 tysięcy... Zazwyczaj wiąże się z tym dodatkowa spora kwota.

Pozdrawiam, esco

Napisany przez 6Bankkaufmann
@Vincromb
co z Leasingiem i ubezpieczeniem komunikacyjnym przez salon samochodowy? Też powinno być możliwe, prawda?

Napisany przez Lottali07
Sama bank nie zgodzi się na finansowanie, ale jeśli na przykład Twoi rodzice wystąpią jako poręczyciele, nie powinno to być problemem.

Napisany przez Vincromb
To związane z podatkami i innymi rzeczami jest mi znane, nie jest to przecież moje pierwsze auto...
Heh... Czy w przypadku Leasingu nie jest tak, że gdy spłacę np. te 6000, to muszę oddać auto, czy to tylko jakaś bzdura?
Moja kuzynka też zaczęła finansować auto w jej pierwszym roku nauki zawodu i jakoś wszystko się udało...
Niestety, obecnie jest w USA, więc nie mogę teraz porozmawiać z nią na ten temat...

Napisany przez 2Escorpio
Cześć,

nie, przy Leasingu płacisz co miesiąc tak jak w przypadku finansowania ratę.

Po zakończeniu okresu Leasingu (zazwyczaj znacznie krótszego niż w przypadku finansowania), zostaje wartość rezydualna auta. Teraz można zdecydować, czy zwrócić auto czy też zapłacić wartość rezydualną firmie Leasingowej i tym samym kupić auto.

Pozdrawiam, esco

Napisany przez lolania
Twoi rodzice muszą być poręczycielami, inaczej nic z tego!

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata