Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Pytania dotyczące wszystkich innych ubezpieczeń.

Re: Przypadek opieki i teraz.

Napisany przez speaker2013
Cześć kochani,

osobiście to dla mnie bardzo nieprzyjemny temat. Niestety, moja matka stała się osobą wymagającą opieki po udarze. Najpierw próbowałem opiekować się nią w domu, ale niestety nie poradziłem sobie z tym zbyt dobrze. Teraz moja matka ma trafić do dobrego domu opieki. Musi on jednak być także przystępny cenowo. Kilka tygodni temu komisja oceniająca MDK przyznała jej opiekę na poziomie 1, niestety jednak to nie pokrywa nawet w połowie kosztów pobytu w domu opieki. Myślałem, że państwo pomoże, ale źle myślałem! Teraz rząd zwraca się do mnie i chce ode mnie kilka euro, abym mógł opiekować się moją matką. Jednakże nie będę miał żadnych oszczędności na moją starość. Przeczytałem już wiele porad w portalach ubezpieczeniowych. Tam przedstawiane są fakty takie same, jakie sam musiałem doświadczyć, ale nie zostałem o nich poinformowany. Mój agent ubezpieczeniowy wytłumaczył mi wczoraj, że mogę zabezpieczyć swoje dzieci, jeśli sam stanę się osobą wymagającą opieki, poprzez prywatne ubezpieczenie opieki. Czy macie jakieś doświadczenia w tej kwestii? Będę bardzo wdzięczny za każdą radę.

Napisany przez 2titan1981
Jeśli zabezpieczysz się na odpowiednim poziomie, chronisz swoje dzieci na wypadek, gdybyś sam/a musiał/a skorzystać z opieki. Jeśli składka jest zbyt niska, to oni muszą dopłacić resztę. Szczególnie demencja, czyli stopień pielęgnacji 0, może stać się zgubny. Dlatego należy przyjrzeć się temu dokładnie.

Napisany przez verschaukelt
W zasadzie istnieją 2 warianty dodatkowego zabezpieczenia:

Dzienny zasiłek pielęgnacyjny - płacisz tutaj tylko składkę ryzyka, i to dożywotnio. Jeśli przypadek opieki nigdy nie występuje - szczęście dla ubezpieczyciela.

ubezpieczenie rentowe pielęgnacyjne - tutaj płacisz składkę ryzyka oraz składkę oszczędnościową, co sprawia, że składka jest początkowo wyższa. Możesz jednak określić, do jakiego wieku chcesz płacić tę składkę - jeśli jesteś jeszcze młody, na przykład możesz płacić składki tylko do 60 czy 65 roku życia, a zabezpieczenie pozostanie darmowe. Gdy nadejdzie moment pobierania renty - wtedy ten dodatkowy obciąża portfel mniej. Ponadto, jeśli przypadek opieki nigdy nie wystąpi, zgromadzoną kapitał wypłaca się spadkobiercom.

Która wersja jest ostatecznie tańsza - o tym eksperty sprzeczają się od dawna.

Ogólnie rzecz biorąc, zabezpieczenie powinno działać we wszystkich stopniach opieki - również w zależności od tego, czy ma miejsce w domu czy w domu opieki. Powinno również być wypłacane w przypadku opieki przez osoby niebędące fachowcami. Oczywiście należy kontynuować je bezpłatnie po wystąpieniu przypadku opieki, przynajmniej w stopniu trzecim.

Od tego roku istnieje również tzw. Pflegebahr. Otrzymuje się tutaj dopłatę od państwa. Warunki są takie same jak w ubezpieczeniu pielęgnacyjnym obowiązkowym - z odpowiednimi okresami karencji. Może to być interesujące uzupełnienie, zwłaszcza jeśli istnieją już choroby przewlekłe.

Niestety Continentale nie oferuje już swojego indywidualnego systemu zasiłku pielęgnacyjnego PTE/PTK jako systemu budowania na zamówienie. Na pewno jednak istnieje coś podobnego.

Napisany przez Matthew Pryor
Podstawowo istnieją 2 warianty dodatkowego zabezpieczenia:

Dokładnie są 3: Towarzystwa ubezpieczeniowe oferują dodatkowo do dziennego odszkodowania także polisy kosztów opieki.

Napisany przez 2Escorpio
Aktualnie zastanawiam się, co się stanie, jeśli ktoś nie ma wystarczającego ubezpieczenia i nie ma w ogóle dzieci?

oO

Napisany przez verschaukelt
Jeśli nie masz ani dzieci, ani żony, to jesteś w czarnej d...e. Wtedy państwo zadecyduje, że zostaniesz wysłany do domu opieki, który będzie finansowany z zasiłku społecznego. Jeśli jednak potrafisz więcej niż leżeć w łóżku i być przewijanym oraz karmionym, to będzie dla ciebie ciężko. Kieszonkowe jest tak niewielkie, że nie będziesz mógł sobie pozwolić na gazetę ani nowe majtki. Wyżywienie jest zredukowane do minimum, jak w szpitalu. Jedynymi osobami, których zobaczysz oprócz innych współlokatorów, którzy obok ciebie chrapią, będą pielęgniarze, którzy będą cię przewracać i zapewniać podstawową opiekę.

Ubezpieczenie opiekuńcze pojawiło się z konieczności. Malejąca liczba dzieci, wydłużająca się średnia długość życia, malejące emerytury. Kiedyś starsi ludzie byli dobrze zaopiekowani w swoich rodzinach i byli oczywiście bezpłatnie opiekowani. Dzisiaj zatrudnia się do tego personel, który musi być opłacany. Dlatego najpierw trzeba wydać swoje własne oszczędności, a jeśli są dzieci, to one przyjdą na pomoc.

Napisany przez Matthew Pryor
Czy ty również udzielasz takiej porady? W takim razie twoje protokoły doradcze powinny zostać dokładniej przeanalizowane, niż te, które są atakowane przez chłopaków i dziewczęta za ladą w banku. Wnioski z ubezpieczenia emerytalnego, funduszy emerytalnych i ubezpieczenia opieki często są większe, niż chętnie komunikują sprzedawcy.

Napisany przez lolania

Jeśli wystarczająco wysoko się ubezpieczysz, zabezpieczysz swoje dzieci, gdy sam staniesz się potrzebujący opieki. Jeśli składka jest zbyt niska, muszą oni sobie poradzić z resztą. Szczególnie demencja, czyli stopień opieki 0, może być zgubny dla wielu osób, więc trzeba na to uważać.

Tak, demencja to naprawdę jedno z najgorszych, co może się przydarzyć!

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata