Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Pytania dotyczące wszystkich innych tematów związanych z finansami.

Re: Pieniądze odziedziczone za granicą.

Napisany przez paulepost
Cześć,
jakiś czas temu odziedziczyłem wraz z moim bratem majątek i dowiedziałem się później, że w europejskim kraju są ulokowane pieniądze (około 50 - 100 tys. €). Dlatego dotychczas nie zgłosiłem tego w spadku.

Pieniądze wydają się tam leżeć od dłuższego czasu, nie wiem skąd pochodzą ani dlaczego są tam umieszczone, ale zakładam, że zostały legalnie zarobione.

Teraz tak, spadkodawca z powodu poważnej choroby otrzymywał zasiłek dla bezrobotnych (Hartz IV) i dopiero później rentę przed swoją śmiercią. Żył na skraju minimum egzystencji, aby nie musieć korzystać z pieniędzy, które być może były dla nas przeznaczone.

Teraz moje pytania:
- Operacje zagraniczne powyżej 12500€ są zgłaszane do Bundesbanku. Jak jednak kontroluje je urząd skarbowy? Czy powinienem spodziewać się jakichś dochodzeń?

- Czy dobrze wiem, że urząd pracy może żądać zwrotu środków przez 3 lata (o ile oczywiście istnieje taki roszczenie, tego nie wiem)?

Dziękuję za pomoc!

Napisany przez peer
Cześć, może i zarobione legalnie, ale czy może być ulokowane za granicą w sposób omijający płacenie podatków? Dodatkowo, czy można finansować się z Harz 4 kosztem państwa, czyli nas wszystkich? Jeśli tak, powinieneś teraz być uczciwy i zwrócić państwu pieniądze, które mu się należą. I przestać próbować unikać płacenia podatków przez działania na rzecz Urzędu Skarbowego!

Pozdrowienia, Peer

Napisany przez paulepost
Harz 4 otrzymał tylko krótko, gdy było oczywiste, że nie będzie mógł ponownie pracować, prawdopodobnie z tych samych powodów skorzystał z emerytury, którą sam sobie wypracował. Pomimo że była znacznie niższa od kwoty Harz 4 z powodu wcześniejszej choroby.
Jednakże, patrząc na to, na co wszystko zrezygnował, nie będę odrzucać jego ostatniego życzenia i wykorzystać pieniądze w inny sposób, niż był jego zamiar.
Sam płacę podatki, nie korzystam z usług czarnego rynku pracy i nigdy nie skorzystałem z pomocy socjalnej. W związku z tym nie mam żadnych wątpliwości moralnych.

Ostatecznie, moje pytanie dotyczyło tego, jak są monitorowane międzynarodowe płatności przez urząd skarbowy. Reszty lepiej byłoby było nie wspominać.
Czy ktoś może mi odpowiedzieć?

Napisany przez 2Escorpio
Cześć,
dotychczasowe płatności są monitorowane nie dla przyjemności... musisz opodatkować ten import, a jeśli tego nie zrobisz, Urząd Skarbowy może zacząć się tobą interesować, dlatego że bank zgłosił brak odprowadzonych podatków.

Oczywiście, zasiłek Hartz4 może zostać odzyskany, a długi tez zostają odziedziczone i trzeba je spłacić.

Jeśli pieniądze były również nieopodatkowane i zostały przewiezione za granicę, a Urząd Skarbowy zapyta, skąd pochodzą te pieniądze... Może zdarzyć się to (w zależności od tego, jak dawno to miało miejsce / przedawnienie), że podatki muszą zostać dodatkowo zapłacone... Jednak prawo karne nie może być użyte przeciwko spadkobiercy z tego powodu.

Ja na waszym miejscu wziąłbym 100 euro, zarezerwował lot i przewiózłbym / przyniósłbym z legalnie do Niemiec 10 000 euro w gotówce (na osobę). To ma duży plus, że nie jest rejestrowane ani zgłaszane, tak jak w przypadku przelewu bankowego... Dzięki temu nie powstają żadne nieprzyjemne pytania, a import jest całkowicie legalny.

Kilka tygodni później poleciłbym tam znów i przyniósłbym następne 10 000 euro na osobę w gotówce do Niemiec... Koszty lotu i ewentualnego hotelu na pewno nie zrujnują planu ;-)

Pozdrawiam, esco

Napisany przez Birgit
Muszę powiedzieć, że nie znam się zbyt dobrze na tym temacie dziedziczenia.

Ale: trzeba przecież zapłacić podatek od spadku, jeśli się odziedziczyło. O ile przekroczy się kwoty wolne od podatku.

Wtedy trzeba podać, ile pieniędzy się odziedziczyło.

Myślę, że można się narazić na karę, jeśli poda się fałszywe informacje.

Napisany przez 2Escorpio

Muszę powiedzieć, że nie znam się na tym temacie (spadek).

Ale:
trzeba jednak zapłacić podatek od spadku, jeśli się odziedziczyło.
Po odliczeniu kwoty wolnej od podatku.

Trzeba więc zgłosić, ile pieniędzy się odziedziczyło.

Wydaje mi się, że jest się karalnym, gdy się popełnia fałszywe zeznania.

Ograniczenie to prawda. Jednak nie ma jeszcze unijnego prawa spadkowego (ma wejść w życie w 2015 roku). Dlatego niemiecki urząd skarbowy nie ma absolutnie nic do gadania w sprawie podatku spadkowego od dziedziczenia za granicą.

Było by to śmieszne... wyobraź sobie, ktoś całe życie mieszkał w Szwajcarii, pracował, płacił podatki, oszczędzał, a teraz ktoś dziedziczy w Niemczech, a niemiecki urząd skarbowy domaga się podatku od spadku... Szwajcarski urząd skarbowy pokazałby Niemcowi jego miejsce

Napisany przez Markus77
Czy sprawa już się wyjaśniła? Musiałem niedawno również zająć się dziedziczeniem i podatkiem od spadku. Znalazłem pomocne informacje na temat dziedziczenia i zachowku. Być może również dla Ciebie będzie tam coś wartościowego.

Napisany przez Baldur74
W momencie, gdy dowiesz się o koncie, musisz być uczciwy podatkowo wobec urzędu skarbowego. To jest bardzo ważne!
Wszystkie odsetki, które teraz przepadają dla spadkobiercy i nie są opodatkowane, można uznać za unikanie opodatkowania.
Aby uregulować podatki, spadkobierca nie powinien zwlekać zbyt długo.
Pozostałe kwestie powinny wtedy zostać automatycznie rozwiązane...

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata