Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Aktualizacje i rozszerzenia w środowisku forum.

Re: Moderacja?

Napisany przez 2cybercrash
Wiadomość dla społeczności: Ze względu na ostatnie wydarzenia związane z nowymi użytkownikami, muszę wyciągnąć konsekwencje i jasno oświadczyć, że użytkowników Globalistę i Pegasa umieściłem na mojej liście ignorowanych i nie będę prowadził z nimi dalszej rozmowy. Kropka. W razie potrzeby rozszerzę tę listę deklaracji. Chciałbym podkreślić, że istnieje około pół tuzina autorek i autorów, których wpisy bardzo cenię i których jakość jest doskonała. Ze względu na ostatnie oświadczenie webmastera Salamandra, że nie toleruje takich jasnych, ale koniecznych deklaracji i samodzielnie i bez ostrzeżenia usuwa takie wpisy, co jest absolutnym bezczelnością, wyciągam konsekwencje i natychmiast przerywam moją dotychczasową działalność moderacyjną. Nie biorę już odpowiedzialności za jakość tej platformy i jej treści i w pełni się od nich dystansuję. Zastrzegam sobie również prawo do usunięcia wszystkich wpisów i uwag. Sytuacja jest śledzona krytycznie, cybercrash

Napisany przez Springer
Cześć Cybercrash, Oczywiście nie mogę Ci nakazać kontynuowania moderacji, ale mimo wszystko bym sobie tego życzył. Również ja nie jestem zachwycony pewnymi działaniami (żeby to neutralnie ująć). Jako filar portalu, osoba zawsze rzucająca krytyczne spojrzenie na tematy, przynosząca wiele dobrych rad, które można znaleźć na forum, jesteś dla mnie must have na portalu (nie martw się, nie chcę zbierać punktów, po prostu wyrażam szczerą opinię). Bardzo bym nawet się cieszył, gdybyś udzielał jeszcze więcej porad dotyczących kupna/sprzedaży, w niektórych tematach brakuje mi Twojej opinii (np. Valora, Comet), ale rozumiem, że nie można być wszędzie jednocześnie. Jednak jeśli portal stanie się tylko atakowany i ilość zepchnie jakość na dalszy plan, to nie będę już chętny poświęcać tu mojego czasu. Bo nie chcę prowadzić nieskończonej listy ignorowanych... W tym duchu życzę wam miłego weekendu - Springer

Napisany przez Globalist
Cybercrash zachowuje się tutaj jak generał. Skąd bierzesz sobie prawo do decydowania o forum w ten sposób? Przecież to nie należy do ciebie! Wszystko tylko puste gadanie. Gdzie są twoje osiągnięcia? :?:

Napisany przez Mooie
Cześć cybercrash, cześć Springer, ponieważ rozmawiacie tutaj o nowych użytkownikach, czuję się trochę niepewnie. Jeśli moje głupie pytania przeszkadzają tutaj i zakłócają wymianę zdań na forum, to z żalem jestem gotów się wycofać. Nadal nie znam zbyt dobrze zasad tutaj i dlatego mogę zostać postrzegany jako kłopotliwy. Jednak oboje jesteście użytkownikami, od których już otrzymałem dużo wsparcia i bardzo przykro byłoby mi, gdyby któryś z Was zniknął. W tym sensie jeszcze raz dziękuję za wszystkie dobre porady.

Napisany przez Karat
Cześć Cybercrash Czy to groźba czy obietnica? Pozdrowienia

Napisany przez Springer
@Mooie, pytanie jest dozwolone, BEZ PROBLEMU :wink:, ale mam inne myśli... Cybercrash z pewnością przejął inicjatywę, ale do tej pory mieliśmy dobrze prowadzone forum, tak to przynajmniej wygląda! Nie zawsze trzeba być sercem i duszą wszystkiego, wiele frontów jest teraz jednak zbyt mocno zatwardziałych, ponieważ żaden dialog w forum nie jest daleko od celu strzału z boku. Faktem jest, że jeśli nie będziemy pielęgnować portalu, to szybko wpadniemy w stany krytyczne, ilość zamiast jakości, portal nie jest wysypiskiem odpadów... jesteśmy teraz dokładnie tam gdzie przed wprowadzeniem przycisku Ignoruj...

Napisany przez Karat
Cześć Springer Tutaj nikt nie musi przejmować prowadzenia. Jesteśmy wszyscy równie ważni i każdy ma swoje zdanie i głos. Ważne jest, aby każdy przestrzegał porządku. Gdy przychodzą nowi członkowie, co jest bardzo potrzebne, inaczej będziemy tu zasypiać, a dyskusje będą zawsze się kręcić wokół tych samych akcji. Uważam, że wpisy Forexymana są po prostu zbawienne i wzbogacające dla forum. Pozwólmy mu teraz zrealizować swoje pomysły. Kto nie chce czytać jego wpisów, po prostu nie czyta. To naprawdę proste. Ja na przykład czytam tylko wpisy członków, o których wiem, że piszą coś przyzwoitego. Na innych nie mam czasu. Jeśli pojawiają się tutaj wpisy, które nie spełniają norm tego forum, każdy członek może zgłosić te wpisy administratorowi Salamanderowi za pomocą specjalnego przycisku. To on decyduje, które wpisy zostaną usunięte. Moim zdaniem Salamander wykonał tę pracę w sposób bardzo mądry i poprawny. Za porządek każdy musi ponieść odpowiedzialność, nie tylko nasz szanowany Cybercrash. Przede wszystkim każdy musi zacząć od swoich własnych wpisów. Wszystkim życzę udanego tygodnia na giełdzie. A Day Traderom życzę powodzenia w pierwszej próbie w poniedziałek. Jestem ciekawy. Chętnie obserwuję, ale nie biorę udziału, gdyż day trading nie jest moją dziedziną, a poza tym nie mam na to czasu. Moje zyski z giełdy niestety nie były na tyle wysokie, żebym mógł je zwiększyć, niestety! Karat

Napisany przez richard100
Nie chcę rzucać oliwy do ognia. Miałem dzisiaj wspaniały dzień i chcę, żeby pozostał taki jak dotąd. :lol: Przez lata odwiedzałem wiele forów i zauważyłem, że zazwyczaj pojawiają się nieporozumienia przy złej sytuacji na giełdzie. Straty są wyczerpujące psychicznie. Zyski z inwestycji na giełdzie sprawiają, że świat wygląda znacznie lepiej. Ja również nauczyłem się nie marnować czasu na tym forum. Mam bardzo specyficzny profil inwestycyjny, którego nie zamierzam zmieniać. Dlatego nie interesują mnie wpisy, które mnie nie dotyczą. Czytam więc i nie będę w przyszłości czytał niczego dotyczącego wysokoryzykownych akcji, produktów pochodnych takich jak opcje kupna czy sprzedaży, ani dotyczących DT. Zakup akcji Bluechips (bez presji czasu) to dla mnie wystarczające ryzyko. Prawdopodobnie związane z wiekiem... :wink: albo doświadczeniem, jakkolwiek to nazwać. Jak powiedziałem, nieczytanie takich wpisów nie ma nic wspólnego z użytkownikami, chyba że zaczynają stosować obraźliwe słowa. W takim przypadku korzystam z przycisku Ignoruj. Życzę sobie i wszystkim, którzy też tego pragną, wzrostu notowań w poniedziałek. Oby mi wiara nie zawiodła. :cry: Pozdrowienia Rich

Napisany przez Springer
Karat pisze: Jesteśmy wszyscy równie wartościowi i każdy ma prawo do swojego głosu i opinii. Ważne jest, żeby każdy przestrzegał porządku.
Nigdy nie twierdziłem, że ktoś jest więcej wart niż ktoś inny, jedynie wyraziłem swoje zdanie w kontekście porządku i broniłem swojej opinii, to wszystko KROPKA. Cytat from Karat Jeśli teraz przychodzą nowi członkowie, co jest bardzo potrzebne i bez tego można by tu zasnąć, a dyskusje zawsze byłyby o tych samych akcjach. Aha, zauważyłeś ile nowych tematów zostało otwartych w ostatnich miesiącach? Jak na aktywną liczbę członków uważam, że jest to godne uwagi, chociaż dla ciebie wygląda to na nudne... Po prostu daj spokój, nie mam ochoty na zbędne zgrzyty.

Napisany przez 2cybercrash
@ Mooie, przepraszam, może trochę zbyt ogólnie byłem sceptyczny co do tematyki nowych członków. Faktycznie, tylko jeden z nowych członków nie spodobał mi się. Z tego powodu chciałbym przeprosić Mooie. Profil z mojego punktu widzenia jest w pełni ok i zgodny z jakością forum. Życzę udanych i pomocnych dialogów na forum.

Napisany przez Mooie
Dziękuję Wam wszystkim. Miło, że jesteś tu nadal cybercrash. Nadal jestem bardzo zadowolony z tego, że tu jestem i nie mogę się doczekać nauki od was wszystkich.

Napisany przez fritz
Springer pisze: Faktem jest, że jeśli nie utrzymujemy tego portalu, to natychmiast mamy tu stan rozpadu,
W przypadku rozpadu od dłuższego czasu nie czytałem tu takich serii oskarżeń i zniewag jak tutaj. Dlaczego nie możemy pozwolić wszystkim wyrażać swojej opinii, przecież forum żyje zróżnicowanymi punktami widzenia. Po pewnym czasie czytania, każdy sam może zdecydować, jak wysoko oceniać posty poszczególnych użytkowników. Jeśli ktoś nie chce czytać pewnych wpisów, może je dodać do listy ignorowanych i nie musi ich więcej czytać, ale czy naprawdę jest konieczne wspominanie o tym przy każdym drugim wpisie... Pozdrowienia fritz

Napisany przez Globalist
Oczywiście, niektórzy mają nadzieję, że Cybercrash dotrzyma swojej obietnicy. :P

Napisany przez Springer
fritz pisze: Cytat Springera Faktem jest, że jeśli nie będziemy dbać o portal, natychmiast zachodzą tu stany awaryjne. Osoba, która nie chce czytać pewnych wpisów, może po prostu dodać je do listy ignorowanych i nie musi ich już czytać. Ale czy naprawdę konieczne jest wspominać przy każdym drugim wpisie, kogo ma się na liście... Pozdrowienia fritz
Dlaczego mnie cytujesz? Nie zignorowałem nikogo i też nie wspomniałem, że kogoś mam na liście ignorowanych. Czy to było nieporozumienie? W każdym razie Na razie zawieszam moją aktywną moderację. Chciałbym podziękować użytkownikom, z którymi zawsze miałem konstruktywne i przyjemne dyskusje oraz czasem mogłem się pośmiać. Powodzenia Pozdrowienia Springer

Napisany przez beta
Springer pisze: Przestaję prowadzić aktywną moderację na razie. Chciałbym podziękować użytkownikom, z którymi zawsze miałem konstruktywne i przyjemne dyskusje oraz czasem mogłem się z nich pośmiać. Powodzenia Pozdrowienia Springer
Dołączam się do Springera. Szczególne podziękowania dla weteranów tego miejsca. Nauczyłem się wielu rzeczy, na przykład tego, że gazety nadają się jedynie do zawijania sałatek :-) Na poważnie. Różne strategie były śledzone, transparentne i bardzo interesujące. Życzę Wam dalszych sukcesów. --------------------------------------- Mój e-mail do Salamander: Cześć Salamander Mam pewną prośbę. Czy mógłbyś usunąć moje istnienie tutaj na forum? Chciałbym się zrezygnować i wycofać. Ważne jest dla mnie, aby nazwa beta zniknęła i aby usunąć wszelkie informacje o mnie z Twojej bazy danych (profil, posty, e-mail, itp...). Chcę być pewien, że nie pozostawiam tutaj żadnych śladów. Kto wie, co może się zdarzyć w przyszłości z takimi pozostawionymi danymi... Było tu bardzo interesująco i wiele się nauczyłem. Ale priorytety się zmieniają. Życzę Ci dalszych sukcesów w Twoim projekcie. Dziękuję i pozdrawiam, beta.

Napisany przez Globalist
Naja Beta Zaraz się popłaczę. Masz jeszcze kilka innych nazw na stanie. :lol:

Napisany przez richard100
Springer pisze: Przestaję na razie prowadzić aktywną moderację. Chciałbym podziękować użytkownikom, z którymi miałem zawsze konstruktywne i przyjemne dyskusje i mogłem się z nimi nawet pośmiać. Powodzenia Pozdrowienia Springer
beta pisze: Podłączam się do Springera. Szczególne podziękowania dla stażystów tutaj. Nauczyłem się kilku rzeczy, na przykład że gazety nadają się tylko do zawijania sałatki :-) Na serio. Różne strategie były do śledzenia, transparentne i bardzo interesujące. Życzę Wam dalszego sukcesu. --------------------------------------- Dołączam się tutaj. Po odejściu znaczących uczestników tego forum, a inni przejęli stery, których strategii inwestycyjnej nie rozumiem, biorę sobie przerwę od tego forum. Nie lubię robić sobie rozmów. :cry: Życzę wszystkim udanego roku giełdowego. Pozdrowienia Rich

Napisany przez speedskater
To naprawdę niewiarygodne, jak niektórzy użytkownicy toną w samozachwycie. Faktem jest, że niektórzy nie mogą podzielać poglądów innych. Może być tak, że takie różnice istnieją. Salamander bardzo szybko dostosował infrastrukturę tego forum, aby sprostać wszystkim potrzebom (dzięki za to). Szanuję wysoko pewne wpisy niektórych użytkowników, a pewne tematy są przeze mnie całkowicie omijane. Tak powinno być i tak można postępować. Teraz, gdy niektórzy użytkownicy, których wpisy dotąd bardzo ceniłem, chcą całkowicie się wycofać z portalu giełdowego, uważam to za przykre i świadczy to niekoniecznie o wielkości tych osób. Uważam to zachowanie za bardzo dziecinne. Co robicie w prawdziwym życiu, jeśli ktoś wam nie odpowiada? Unikacie tej osoby, a w tym forum również jest to bardzo możliwe. Nie mogę zrozumieć, dlaczego pozwolicie sobie zepchnąć na bok w ciągu zaledwie 2 dni i ubolewam nad tym. Zastanówcie się jeszcze raz, czy wspólne korzystanie z tej platformy nie jest możliwe. Uważam, że Salamander również na to zasługuje ze względu na zawsze szybkie i wysokiej jakości rozwiązania i wsparcie.

Napisany przez fritz
Springer pisze: Warum zitierst du mich? Habe niemanden auf Ignore und auch nie erwähnt einen bestimmten User auf Ignore zu haben, war ein Fehlgriff?
Przepraszam Springer, lepiej byłoby napisać dwa różne posty, jeden z twoim cytatem, drugi dotyczący listy ignorowanych użytkowników i obelg. Masz rację, te dwie rzeczy nie mają ze sobą nic wspólnego. Dziękuję również twardemu jądru za interesujące treści, jednakże uważam, że nowi użytkownicy również mają prawo do własnego zdania i mogą je wyrazić. Pozdrowienia fritz

Napisany przez aktienfreund
speedskater pisze: To niesamowite, jak niektórzy użytkownicy toną w samopoczuciu. Faktem jest, że niektórzy nie mogą zaakceptować punktu widzenia innych. Może tak być, może nie być. Salamander bardzo szybko dostosował infrastrukturę tego forum w celu zaspokojenia wszystkich potrzeb (dziękuję za to). Również szanuję wpisy niektórych użytkowników różnie, a pewne tematy są przeze mnie całkowicie unikane. Tak powinno być, i tak może być. Moim zdaniem postępowanie niektórych użytkowników, których wpisy bardzo ceniałem, a którzy teraz chcą całkowicie wycofać się z portalu giełdowego, jest smutne i świadczy to niekoniecznie o wielkości tych osób. Uważam tę postawę za dziecięcą. Co robicie w prawdziwym życiu, gdy ktoś wam nie odpowiada? Unikacie tej osoby, co jest również bardzo dobrze możliwe w tym forum. Nie rozumiem, dlaczego pozwalacie sobie zepchnąć się na margines w ciągu dwóch dni, jest mi to zupełnie niezrozumiałe i żałuję tego. Proszę jeszcze raz zastanówcie się, czy wspólne korzystanie z tej platformy nie jest możliwe. Myślę, że Salamander zasługuje na to ze względu na swoje zawsze błyskawiczne i wysokiej jakości rozwiązania i wsparcie.
Dzięki, speedskater. Jestem tego samego zdania, co już w czerwcu napisałem w skróconej formie: Żyj i pozwól żyć. Wielokulturowość robi różnicę! Wiele wpisów jest bardzo kreatywnych, inne mniej. Te drugie można śmiało pominąć. W każdym razie poziom tego forum jest całkiem dobry... Pozdrowienia, akcjonariusz

Napisany przez Karat
Najbardziej smutne jest to, że w ogóle nie byliśmy gotowi, żeby po prostu przez tydzień lub coś takiego zobaczyć, co się właściwie dzieje i jak bardzo daytrading w ogóle wpływa na resztę funkcjonowania forum. Mam wrażenie, że dzisiaj wszystko trochę się już ułożyło. Choć nie było dużej aktywności (święto) w czacie daytradingowym, to trochę się działo. Postanowiłem wziąć udział, choć nie mam nic wspólnego z daytradingiem, poza tym, że też czasem coś kupiłem, sprzedałem i znowu kupiłem tego samego dnia. Dlaczego nie, jeśli ma się na to czas. Dzisiaj miałem jednak wrażenie, że wszystko odbyło się bardzo zorganizowanie, a napisane dziś wątki na forum były dobre, a nawet bardzo dobre. Szkoda zwłaszcza tych, którzy odchodzą, których bardzo cenię. Smutno mi, że nie będę już mogł czytać ich rozważnych postów. Mimo że Cybercrash wciąż robił zamieszanie przy nowościach lub nowych członkach, którzy mu od razu nie odpowiadali, jego odejście nie martwi mnie zbytnio. Trochę będę tęsknił za jego ironicznymi postami, ale ta wieczna podżeganie do zamieszania już mnie dawno męczyła w tym forum CC. Jako pierwszy członek tego forum także zobowiązuję się do przestrzegania dotychczasowej porządku. Jestem pewien, że nowi członkowie, którzy częściowo pochodzą z chaotycznych forum, docenią ten porządek, który tu panuje, i będą przyczyniać się do jego utrzymania. Z góry dziękuję wszystkim. Karat

Napisany przez Forexyman
Cześć Ponieważ tutaj chodzi trochę o mnie, chciałbym poczekać, zanim wyrażę swoją opinię na ten temat również żałuję, że Cybercrash nie chce kontynuować swojej pracy tutaj ze względu na mnie. Dlaczego tak się stało? Do dzisiaj nie udało mi się znaleźć odpowiedzi na to pytanie Daytrading jest częścią biznesu giełdowego i w tym dziale na forum powinna istnieć specjalna sekcja, nie dla osób, które nie chcą mieć z tym nic wspólnego, ale dla osób, które codziennie się tym zajmują. Powodem jest po prostu to, że te bardziej doświadczone osoby mogą udzielić trochę pomocy tym mniej doświadczonym, to wszystko Jak mogłem przeczytać z kilku postów użytkowników, niektórzy tutaj bardzo cenią posty Cybercrash. Mam nadzieję, że jeszcze raz przemyśli swoje zdanie dla tych osób. Nadal nie musi mnie lubić, ale dla nich mógłby kontynuować Teraz coś o mnie, jestem z Niemiec i pochodzę z innego forum, na którym przez pewien czas starałem się pomagać początkującym. Jestem osobą, która głównie zajmuje się giełdą i dzięki temu zdobyłem pewne doświadczenia w tej dziedzinie. Jak zauważycie z kilku moich postów, zajmuję się tylko poważnymi akcjami, dlatego nigdy nie przeczytacie ode mnie nic o tzw. pusher akcjach czy akcjach OTC, abyście mieli pewien wgląd Powodzenia

Napisany przez ManfredBali
Temat jest znany: DYNAMIKA GRUPY. Tworzą się nieformalne sieci (hierarchia, komunikacja, zasady gry, itp.) z bardziej lub mniej stabilnym zachowaniem ról oraz związaną z nimi hierarchią. (Pozdrowienia od kurzej zagrody). Występuje tu ciągłe dostosowywanie się (dynamika). Ludzie odnajdują i akceptują się nawzajem. Jest to pozytywne i sprzyja ogólnemu interesowi. Jest również możliwe przeciwieństwo. Jeśli ktoś zagrozi takiej sieci, to dzieje się to, co obecnie ma miejsce na forum. Pozycje się zatwardzają (niezręczna komunikacja) i grupa dzieli się na zwycięzców i przegranych. To niestety znowu koniec. Szkoda! ***** Mimo wszystko spojrzałem na statystyki: - Ogólnie można powiedzieć, że liczba postów (w porównaniu z poprzednim rokiem) w większości miesięcy jest malejąca (o 7-10%). - W czerwcu jednak było wyjątkowo: wzrost o około 70% spowodowany nowymi użytkownikami. Do tego doszło również nowe temat (Daytrading). Spróbuję podejść do tego z humorem: Szczerze mówiąc, też na krótko nie poznałem mojego forum (Daytrading nie jest dla mnie) i bardziej cieszę się pikantnymi wpisami tekstowymi. To miało charakter prywatny (luksus). Ale rozumiem również salamandry (biznes?), które liczą kliknięcia. Daytrading z całą pewnością ma swoje miejsce. Mam jednak nadzieję, że dyskusje na temat akcji nie zostaną pominięte. Ja również nie jestem zwolennikiem rozmów samemu ze sobą.

Napisany przez Karat
Cześć Manfred, Dobra analiza techniczna zmian na portalu giełdowym. Jak mnie znasz, wiesz, że lubię jasne i stabilne warunki, z pewnym porządkiem. To właśnie na portalu giełdowym mi się podoba. Dodatkowo mamy administratora, który spełnia wszystkie nasze życzenia, o ile to możliwe. Świat i nasze otoczenie zmieniają się codziennie i myślę, że nie powinniśmy zamykać się na pewne zmiany i nowości tutaj, w forum. Przyznaję, że odegrałem istotną rolę w przyciągnięciu Forexymana do naszego forum. Muszę powiedzieć, że nie żałuję tego. Gdy widziałem, jak forum traciło dynamikę, zaczęło się zastanawiać, jak to będzie dalej. Stało się już niemal ekskluzywnym klubem. Nie chcemy tego. Portal giełdowy musi mieć pewną dynamikę, a my nie możemy zamknąć się na zmiany (szanse i zagrożenia) w świecie giełdowym. Nikt tu nie narzekał na długie dyskusje na temat: bananów Chiquita, Novartisu, Solarworld itp. Zaakceptowano, że te problemy dotyczą niektórych członków forum. Nie wiem, jakie to były problemy, bo te tematy nigdy mnie nie interesowały. Jednak nigdy nie irytowałem się, gdy ktoś o nich pisał. Była to potrzeba niektórych ludzi i dla mnie było to w porządku. Tutaj trzeba okazać pewną tolerancję. Trzeba być tolerancyjnym, a nie tylko żądać tolerancji. Wydaje się jednak, że teraz to nie działa. Ledwo pojawi się coś nowego, od razu maluje się diabeł na murze i oczernia wszystko, nie próbując nawet zobaczyć, co nowe może przynieść. Nie rozumiem, dlaczego nie dać czemuś nowemu 2-3 tygodni, zamiast od razu krytykować i odsyłać tych, którzy to robią, na boczny tor. Nikt, zwłaszcza ja, nie chce, żeby wszyscy stali się tu daytraderami. W żadnym wypadku. Ci, którzy jednak chcą, mogą to robić z doświadczonym moderatorze (Forexymanem). To było również moim zamiarem. Do tej pory uważam, że Forexyman radzi sobie bardzo dobrze. Znałem go i jego wpisy już z Aktienboard, pomimo że nie jestem ani nie będę daytraderem. Ale jakaś mała szansa na zarobek, dlaczego nie. Uważam, że daytrading nie przeszkadza tutaj w ogóle i zarówno DT, jak i tradycyjna giełda mają tu wystarczająco miejsca. Nie przeszkadzają sobie nawzajem, gdyż są oddzielone przez podfora. Ponadto DT odbywa się na czacie, do którego nikt nie musi zaglądać, jeśli nie chce. Ale na pewno również dla tradycyjnych giełdowców, jak ja na przykład, bardzo cenne są wpisy Forexymana, które nie są użyteczne tylko dla DT ani nie są nimi inspirowane. Chciałbym poprosić wszystkich starszych lisów giełdowych, którzy zdecydowali się trzymać się z dala od forum, o ponowne przemyślenie swojej decyzji i kontynuowanie tak jak dotychczas. Potrzebujemy obu tych elementów. To i tak nasze forum, i wszyscy chcemy razem konstruktywnie i WSPÓLNIE pracować, wspierając naszego tolerancyjnego administratora Salamandra. Wróćcie, to będzie nadal działać! Wszystko będzie dobrze. Pozdrowienia, Karat

Napisany przez Globalist
trzeba to obserwować raz. Być może można też to wykorzystać :lol: :lol: :lol:

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata