Cześć Manfred,
Dobra analiza techniczna zmian na portalu giełdowym.
Jak mnie znasz, wiesz, że lubię jasne i stabilne warunki, z pewnym porządkiem. To właśnie na portalu giełdowym mi się podoba. Dodatkowo mamy administratora, który spełnia wszystkie nasze życzenia, o ile to możliwe.
Świat i nasze otoczenie zmieniają się codziennie i myślę, że nie powinniśmy zamykać się na pewne zmiany i nowości tutaj, w forum. Przyznaję, że odegrałem istotną rolę w przyciągnięciu Forexymana do naszego forum. Muszę powiedzieć, że nie żałuję tego. Gdy widziałem, jak forum traciło dynamikę, zaczęło się zastanawiać, jak to będzie dalej. Stało się już niemal ekskluzywnym klubem. Nie chcemy tego. Portal giełdowy musi mieć pewną dynamikę, a my nie możemy zamknąć się na zmiany (szanse i zagrożenia) w świecie giełdowym. Nikt tu nie narzekał na długie dyskusje na temat: bananów Chiquita, Novartisu, Solarworld itp. Zaakceptowano, że te problemy dotyczą niektórych członków forum. Nie wiem, jakie to były problemy, bo te tematy nigdy mnie nie interesowały. Jednak nigdy nie irytowałem się, gdy ktoś o nich pisał. Była to potrzeba niektórych ludzi i dla mnie było to w porządku. Tutaj trzeba okazać pewną tolerancję. Trzeba być tolerancyjnym, a nie tylko żądać tolerancji. Wydaje się jednak, że teraz to nie działa. Ledwo pojawi się coś nowego, od razu maluje się diabeł na murze i oczernia wszystko, nie próbując nawet zobaczyć, co nowe może przynieść. Nie rozumiem, dlaczego nie dać czemuś nowemu 2-3 tygodni, zamiast od razu krytykować i odsyłać tych, którzy to robią, na boczny tor.
Nikt, zwłaszcza ja, nie chce, żeby wszyscy stali się tu daytraderami. W żadnym wypadku. Ci, którzy jednak chcą, mogą to robić z doświadczonym moderatorze (Forexymanem). To było również moim zamiarem. Do tej pory uważam, że Forexyman radzi sobie bardzo dobrze. Znałem go i jego wpisy już z Aktienboard, pomimo że nie jestem ani nie będę daytraderem. Ale jakaś mała szansa na zarobek, dlaczego nie.
Uważam, że daytrading nie przeszkadza tutaj w ogóle i zarówno DT, jak i tradycyjna
giełda mają tu wystarczająco miejsca. Nie przeszkadzają sobie nawzajem, gdyż są oddzielone przez podfora. Ponadto DT odbywa się na czacie, do którego nikt nie musi zaglądać, jeśli nie chce. Ale na pewno również dla tradycyjnych giełdowców, jak ja na przykład, bardzo cenne są wpisy Forexymana, które nie są użyteczne tylko dla DT ani nie są nimi inspirowane.
Chciałbym poprosić wszystkich starszych lisów giełdowych, którzy zdecydowali się trzymać się z dala od forum, o ponowne przemyślenie swojej decyzji i kontynuowanie tak jak dotychczas. Potrzebujemy obu tych elementów. To i tak nasze forum, i wszyscy chcemy razem konstruktywnie i WSPÓLNIE pracować, wspierając naszego tolerancyjnego administratora Salamandra. Wróćcie, to będzie nadal działać! Wszystko będzie dobrze.
Pozdrowienia, Karat