Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Prywatne zabezpieczenie emerytalne jest konieczne, ale jak to zrobić? Renta Rürup czy Riester, a może tradycyjne ubezpieczenie na życie?

Re: Emerytura w wieku 28 lat.

Napisany przez pwi1
Cześć Forum,

moje pytanie z pewnością zostało już wcześniej omówione, ale ponieważ każdy jest inny, dzisiaj zadaję je Wam tutaj:

Mam 28 lat i jestem zatrudniony. Aktualnie mam ubezpieczenie od nieszczęśliwych wypadków, odpowiedzialności cywilnej oraz oszczędzanie na cele mieszkaniowe.
Chciałbym również zabezpieczyć się na starość. Mój ubezpieczyciel polecił mi Allianz Index Select, który nie obiecuje strat, ale także oferuje niskie odsetki. Moje miejsce pracy zaleciło mi zawodowe zabezpieczenie emerytalne, w ramach którego będzie odejmowany mi jakiś procent od brutto wynagrodzenia...

Moim życzeniem jest... stabilne oszczędzanie miesięczne, do którego będę mógł uzyskać dostęp w dowolnym momencie, a mimo to po okresie inwestycji przyniesie wysoki dochód i pomoże mi w starości...

Być może ktoś ma jakieś sugestie.

Napisany przez Nick
Dobry wieczór,

jeśli szukasz zabezpieczenia, przy którym masz możliwość dokonywania wypłat w dowolnym momencie, to system emerytalny w firmie nie jest właściwym rozwiązaniem. Tutaj świadczenia są wypłacane planowo dopiero w wieku emerytalnym. W przypadku produktu takiego jak Index Select istnieje jednak taka możliwość. Istnieje również wiele innych produktów oferujących tę opcję. Zawsze warto porównać oferty.
Jeśli potrzebujesz profesjonalnej porady, chętnie Ci pomożemy. Oferujemy także doradztwo online. Bezpośrednio przez telefon i komputer.

Napisany przez Matthew Pryor
W przypadku produktu takiego jak Index Select istnieje taka możliwość. Jako specjalista (dla czego właściwie? Czy to ma związek z zyskownym ubezpieczeniem na życie lub ubezpieczeniem od następstw nieszczęśliwych wypadków? Czy to kryje się za tym szczególnym typem maklera specjalnego? I czy nie zajmujesz się tym irytującym drobiazgiem jak OC i pozostawiasz klienta samemu sobie? Tak czy inaczej...) powinieneś wiedzieć, że Produktu Index Select nie ma. Index Select jest oferowany dla wszystkich 3 warstw. W warstwach 1 i 2 może być trudniej z elastycznymi wypłatami.

Napisany przez Ravemaster84
W moich oczach taka osoba nie powinna nazywać się pośrednikiem. Osoba zajmująca się pośrednictwem ubezpieczeń powinna oferować pełen zakres zabezpieczeń. Według zasady: My wybieramy wisienki, pozostali pośrednicy mogą zajmować się całym nieopłacalnym stuffem, nie opłaca się.

@TO
Czy znasz Index Select? Zrozumiałeś wszystkie haczyki i zakręty?

Jak sugerował Matthew, zrozum różnicę między 3 warstwami w ubezpieczeniach emerytalnych. W ogólnym zarysie można to samodzielnie sprawdzić, ale szczegółowo może to wyjaśnić fachowiec. Ten fachowiec powinien także być w stanie przygotować analizę warstw, która pomoże w wyborze. Dopiero wtedy dokonywany jest wybór produktu.

Napisany przez Lisa2013
Emerytura jest dobra i ważna, ale pamiętaj także o tym, że możesz stać się osobą wymagającą opieki... sprawdź swoje polisy, czy są zabezpieczone w przypadku konieczności opieki (moje własne doświadczenie)

Napisany przez AV-Planer
Cześć,

jeśli chcesz mieć dostęp do swoich pieniędzy w dowolnym momencie, w zasadzie jedyną opcją jest stworzenie planu oszczędnościowego na Fundusze inwestycyjne. Aby zabezpieczyć się przed ryzykiem długowieczności, możesz wtedy wpłacić zgromadzoną sumę na początku emerytury na rentę natychmiast rozpoczynającą wypłaty. Wady: Podatek od zysków kapitałowych wynika z przetasowań w portfelu funduszy podczas fazy oszczędzania, a także z realizacji zysków na koniec fazy oszczędzania. Ponadto nie znasz jeszcze dzisiaj bazowego wskaźnika emerytalnego, ponieważ umowę rentową zawierasz dopiero w momencie rozpoczęcia pobierania emerytury.

Dla elastycznej możliwości wypłaty odpadają renta podstawowa, renta Riester i renta pracownicza bAV. W przypadku renty Riester jest to teoretycznie możliwe, ale zazwyczaj związane z poważnymi wadami.

Pozostaje jeszcze możliwość renty w klasyfikacji 3, czyli bez podatkowego wsparcia składek. Ponieważ nie ma tu wsparcia składek, możliwy jest natychmiastowy dostęp do środków. Problemem tutaj często jest asymetryczne obciążenie kosztami konwencjonalnych umów ubezpieczenia emerytalnego. Ze względu na prowizyjną formę wynagradzania tych umów, zazwyczaj minie bardzo długo (około 10 lat), zanim taka umowa wygeneruje zyski, ponieważ na początku obciążenie kosztami jest bardzo wysokie. Dopiero gdy obciążenie prowizją maleje, wzrasta stopień alokacji kapitału, czyli udział twoich oszczędności, który faktycznie jest dla ciebie inwestowany. Bazą obliczeń prowizji jest suma składek, czyli suma wszystkich składek wpłaconych w okresie trwania umowy. W przypadku wypłaty środków podczas trwania umowy lub zwolnienia z opłaty składki, pojawiają się wymienione powyżej wady. Jedną zaletą jest to, że przy przesunięciach w trakcie okresu oszczędzania i podczas zmiany na okres emerytalny nie ma podatku od zysków kapitałowych oraz że znasz wskaźnik emerytalny w chwili zawarcia umowy.

A teraz kwestia (największej możliwej) stopy zwrotu. Tu ważną rolę odgrywa forma inwestycji. W przypadku ubezpieczenia emerytalnego istnieją dwie główne warianty.

Forma klasyczna opiera się na bezpiecznych zyskach poprzez gwarantowaną stopę zwrotu oraz na nie-gwarantowanym mniejszym udziale. Dla nowo zawieranych umów moim zdaniem oczekiwanie zysków jest tak niskie, że wady związane z prowizyjnym finansowaniem ubezpieczenia emerytalnego nie mogą być zrekompensowane.

Warianty związane z funduszami oferują znacznie wyższe szanse na zyski, ale wiążą się też z większymi ryzykami (zmiennymi) i z gwarancją mniejszą lub żadną. Biorąc pod uwagę twój wiek i okres inwestycyjny, ten wariant jest dla ciebie z pewnością bardziej sensowny. Ze względu na ryzyko zmienności dostępność jest niestety również ograniczona; technicznie dostępna w każdej chwili, jednak możliwe są straty przy realizacji.

Czy opłaca się ubezpieczenie czy nie, można określić tylko bardzo indywidualnie.

Napisany przez speaker2013
Zdecydowanie zgadzam się z opinią Ravemaster84...Pośrednicy muszą mieć szeroką gamę produktów w swoim portfolio

Napisany przez Prepaider
Więc zastanów się dobrze nad inwestycją, do której zawsze masz dostęp. Pieniądze powinny być ostatecznie przeznaczone na emeryturę. Jeśli w przyszłości będziesz pilnie potrzebować nowego samochodu i wydasz te pieniądze, znów znajdziesz się bez środków na emeryturę, co chcesz przecież uniknąć. Lepiej podziel te pieniądze i załóż krótkoterminowy plan oszczędzania oraz długoterminowy, stały plan emerytalny.

Napisany przez Pablo Pups
W zasadzie w tak młodym wieku jak 28 lat, otwiera się wiele możliwości. Nie trzeba się martwić i być też raczej kreatywnym. Budowanie zabezpieczenia emerytalnego dla 50-latka wymaga już większej kreatywności.

Napisany przez Lisa2013
Cześć wszystkim,

ponownie sprawdziłem różne poradniki. Według testów fundacji Warentest istnieją znaczące różnice w świadczeniach i warunkach (związane z emeryturą pracowniczą).

Dotacje są takie same u każdego ubezpieczyciela. Jednak obiecana emerytura jest bardzo zmienna w przypadku każdego dostawcy. Dlatego ważne jest odpowiednie poinformowanie się przed zawarciem umowy.

Tylko w ten sposób konsument może określić najlepszy stosunek jakości do ceny.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata