Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Pytania dotyczące wszystkich innych tematów związanych z finansami.

Re: Czy w nowej firmie konieczne jest posiadanie specjalisty od księgowości?

Napisany przez ADMCI4
Moja żona chce założyć małą firmę ze swoją siostrą. Projektują one wzory mebli i przedmiotów gospodarstwa domowego. Pomysł jest dobry, bank wyraził zgodę i w zasadzie można zacząć. Jednak zastanawiamy się nad tym, czy należy zatrudnić kogoś do prowadzenia księgowości, kto dobrze się na tym zna, czy też można sobie poradzić tak po drodze. Kto ma doświadczenie z małymi firmami i związana z nimi księgowością i może dać nam wskazówki?

Napisany przez winfoer
W jaki sposób dokładnie definiujecie księgowość?

Wystawianie i przypominanie faktur, śledzenie wpłat oraz regulowanie faktur powinno być w zasięgu każdego.

Samodzielne prowadzenie księgowości jest możliwe, jeśli ...

a) Posiadasz specjalistyczną wiedzę
b) Używasz odpowiedniego oprogramowania
c) Masz czas

Jeśli jednak tego nie masz, lepiej zostawić to profesjonalistom: biegłemu księgowemu lub doradcy finansowemu.

Napisany przez Nastia
Dzisiaj ist istnieje wiele różnych kursów oferowanych przez szkoły VHS. Przypuszczam, że jeśli firma jest młoda, to budżet nie jest zbyt duży i byłoby rozsądne prowadzić księgowość samemu. Jak już wspomniałam, można zapisać się na kurs z zakresu księgowości albo poprosić kogoś, kto się na tym zna, żeby nauczył. To pozwala zaoszczędzić trochę pieniędzy na początku... ale gdy biznes zacznie się rozwijać, zdecydowanie warto zatrudnić specjalistę od księgowości. Dzięki temu zaoszczędzi się mnóstwo czasu i zbędnego zamieszania...

Napisany przez Tlub
W nowo założonej firmie myślę, że wystarczy referent biurowy

Napisany przez petethefarmer
Moim zdaniem na początku powinieneś to zrobić samodzielnie, jeśli chodzi tylko o prostą działalność gospodarczą opartą na rachunku zysków i strat (EÜR). Ponieważ z reguły (choć są wyjątki!) możesz to łatwo złożyć w Excelu i w pierwszych miesiącach, gdy pojawiają się pierwsze wpływy i wydatki, zyskujesz dobre poczucie potoku finansowego, księgowości oraz sukcesu/porażki finansowej firmy. Dla GmbH i niektórych innych form prawnych zawsze zalecałbym korzystanie z usług profesjonalnego księgowego lub jeszcze lepiej doradcy podatkowego.

Napisany przez Lisalinda
Więc byłbym ostrożny... Pracownik biurowy nauczył się podstaw rachunkowości, ale to jeszcze nie oznacza, że wszystko działa tak, jak powinno...

Po prostu tak na marginesie nie nazwałbym prowadzenia księgowości firmy (nawet jeśli jest mała).

Osobiście ukończyłem szkołę handlową i studiowałem zarządzanie. Ponieważ zawsze interesowało mnie prawo podatkowe, odbyłem odpowiednie kursy w trakcie studiów i dzięki temu mogę obyć się bez księgowego/doradcy podatkowego. Ale bez tej podstawowej (i bardzo obszernej) wiedzy zdecydowanie powstrzymałbym się.

Nawet jeśli doradca podatkowy tylko sporządza sprawozdania roczne i wysyła to wszystko do urzędu skarbowego, musi być dostępna odpowiednia księgowość. Jeśli tak nie jest, będzie musiał wszystko jeszcze raz zrealizować (uchwalić) i to wiąże się z kosztami. Wtedy lepiej od razu zatrudnić kogoś, kto ma pojęcie i jest specjalistą w swojej dziedzinie.

Mogę tylko polecić to każdemu, kto nie jest zbyt dobrze zaznajomiony z prawem podatkowym... Również pod względem księgowym istnieje wiele kwestii, które należy wziąć pod uwagę w przypadku firm... Jeśli kiedyś zostaniecie poddani kontroli podatkowej, może być kłopotliwie (a kontrola przeprowadzana jest średnio co 5-10 lat - z zasady losowo)...

Napisany przez Baldur74
Jednakże doradca podatkowy zazwyczaj nie wystawia faktur. Niemniej jednak jest lepszą alternatywą niż zatrudnienie kogoś do prowadzenia księgowości, między innymi ze względu na znacznie niższe koszty.

Napisany przez winfoer
Och, czyli doradca podatkowy wszystko robi nielegalnie?

Napisany przez Baldur74
Uściślę. Faktury dla klientów musi napisać sam przedsiębiorca.

Napisany przez DerAndy78
Istnieją niezależni księgowi, którzy są lepsi lub gorsi. Zazwyczaj nie są oni drodzy, ponieważ rozliczają się za każdym zaksięgowanym wpisem.

Korzyścią jest to, że nie musisz zatrudniać pracownika, dla którego nie tylko musisz płacić pensję, ale również odprowadzać składki. Możesz również w każdej chwili rozwiązać umowę z niezależnym księgowym.

Napisany przez tivopu
Moim zdaniem w małych firmach o przewidywalnych obrotach zazwyczaj nie jest konieczne zatrudnianie własnego księgowego. Jednak powinno się przynajmniej mieć podstawową wiedzę na temat prowadzenia księgowości. Oprogramowanie księgowe może w dużym stopniu ułatwić pracę. Zazwyczaj także doradca podatkowy może być pomocny.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata