Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kredyty hipoteczne na budowę domu lub zakup mieszkania (nieruchomość zamieszkana przez właściciela).

Re: Żonaty, 1 dochód, bez dzieci, chciałby sfinansować opiekę dla dorosłych.

Napisany przez KleinerSpecht
Witajcie drodzy Użytkownicy,
moja żona (21 lat) i ja (24 lata) chcielibyśmy kupić mieszkanie na własność.
Dzięki wielu znajomym otrzymujemy od czasu do czasu dobre oferty tanich mieszkań. Przechodząc do danych ogólnych.

Obecnie płacimy 600 € za 2-pokojowe mieszkanie (64 m2). Jestem zatrudniony w dużej firmie i otrzymuję wynagrodzenie w wysokości 1800 € miesięcznie.
Nie mamy oszczędności własnych.

Nie mamy dzieci, nie posiadamy samochodu.

Czy w ogóle mamy szansę otrzymać kredyt?
Wysokość kredytu 70 000 € - 110 000 €. Czy to w ogóle realne, czy też w ogóle nie powinniśmy iść do banku.

Chcielibyśmy korzystać z mieszkania własnego, w związku z czym koszty najmu mogłyby być dostępne jako raty kredytowe, oczywiście coś więcej byłoby możliwe.

Dziękuję bardzo, nie chcę czuć się zażenowany, jeśli bank powie, że jest to niemożliwe albo coś w tym rodzaju.

Napisany przez 6Bankkaufmann
Cześć, z dochodem w wysokości 1.800 EUR otrzymasz pełne finansowanie nieruchomości w wybranej klasie cenowej do 110.000 EUR. W takim przypadku jednak żadne prace remontowe nie mogą być zaległe. Finansowane będą tylko cena zakupu oraz koszty związane z zakupem (podatek od nabycia nieruchomości, pośrednik, notariusz) - nic więcej.

Dziękujemy za odpowiedź, jestem ciekaw, co bank powie na temat udzielenia nam kredytu. Ponieważ nigdy jeszcze nie kupowałem nieruchomości, nie jestem pewien, jaka jest kolejność działań - czy najpierw powinniśmy znaleźć obiekt, a potem rozmawiać z bankiem, czy może najpierw nawiązać kontakt z bankiem, a potem szukać obiektu?

Niezależnie od tego, co zrobisz najpierw.

Napisany przez Alex [CryptoMod]
Proszę pamiętać:

100 tys. EUR kredytu, 3,5% oprocentowanie, 1,5% spłaty to koszt 5 000 EUR rocznie, czyli około 400 EUR miesięcznie.

Do tego ogrzewanie/ prąd itp. około 150 EUR miesięcznie ORAZ koszty utrzymania budynku (opłacane przez wszystkich właścicieli w budynku!!!). Do tego dochodzi sytuacja, gdy zgromadzenie właścicieli postanowi, że dach budynku trzeba będzie wymienić, musicie dołożyć, bez względu na to czy macie środki czy nie...

Kiedyś czytałem, że mieszkanie własnościowe łączy w sobie wady najemcy z wadami właściciela...

Cześć, Panie Herrmueller, dziękuję za wskazówki, to już mi było znane.
Już poszukuję banku, już zapytałem w kilku bankach. Teraz czekam na oddzwonienie.
Dostałem propozycję finansowania od Ing-Diba, którą jednak uważam za mało korzystną.
120 000 €
miesięczna rata 620 (jak nasze czynsz)
Oprocentowanie 4,84%
Z takim oprocentowaniem nie spłacę tego kredytu przez całe życie, co uważam za dużo. Bez kapitału własnego trudno uzyskać dobre oprocentowanie, mam nadzieję, że uda mi się coś wyrwać w rozmowie osobistej z bankiem.
Pozdrowienia

Napisany przez NaTwoim13
Przepraszam, ale czego oczekują Państwo od banku? Poprawy warunków poprzez koncepcję finansowania?

Ponadto każdy porządny pośrednik finansowy zaoszczędziłby Państwu ten wydatek na korzystnym koncie bankowym, jeszcze lepiej - w ciągu 3-5 sekund zidentyfikowałby oferty banków, z którymi Państwo nie byliby w stanie skontaktować się przez 3 miesiące. Dodatkowo, warto zauważyć, że Ing.DiBa nie potrafi/nie chce przedstawić finansowania wraz z kosztami dodatkowymi! Zamiast odrzucenia z powodu wspomnianych przez Państwa fatalnych warunków, otrzymają Pa Państwo ofertę warunków pod warunkiem, że została złożona taka jak tu przedstawiona - nie będą jej mieli w ogóle!

Najpierw opracuj koncepcję, a dopiero potem zapytaj o warunki, zwłaszcza przy wysokich poziomach kredytu hipotecznego lub pełnych finansowaniach.

Zrób sobie to prostsze.

Nigdy nie powiedziałem, że potrzebuję dodatkowych kosztów. Napisałem tylko, że nie mam kapitału własnego, ale mogę pokryć koszty dodatkowe notariusza itp.

Napisany przez NaTwoim13
Ok, ale poniesienie dodatkowych kosztów - biorąc pod uwagę brak posiadania kapitału własnego - nie było dla mnie jasne.

Pomimo wszystko, nawet wtedy ING DiBa znajduje się na 60. lub 70. miejscu zapytania.

Czy Ing. Diba nie jest godna polecenia?

Które banki zalecałby Pan najpierw skontaktować się z nimi?
Już zapytaliśmy nasz bank (Sparkasse) i Deutsche Bank, oba banki obiecały się skontaktować w tym tygodniu. Z Deutsche Bank umówiliśmy się na spotkanie na przyszły tydzień.

Napisany przez NaTwoim13
Przy 100% finansowaniu, ING DiBa nie jest polecana, ponieważ nie są to ich docelowi klienci!

Jeśli zobowiązanie kredytowe jest większe niż kapitał własny, to możesz odpuścić sobie wizytę w Deutsche Bank, ponieważ również nie są twoim docelowym klientem. Jedyną różnicą jest to, że ING DiBa nadal udziela pewnych warunków odmowy, podczas gdy Deutsche Bank odmawia od razu zgodnie z ich kryteriami przyznanymi.

Dziękuję bardzo za odpowiedź. Z tego, co wynika z Państwa postu, najprawdopodobniej zakładają Państwo, że Deutsche Bank nas odrzuci. Jako ekspert na pewno wiecie, do których banków najlepiej się udać po najlepsze oprocentowanie lub największe szanse na przyjęcie. Nie sądzę, że jesteśmy jedynymi, którzy znaleźli się w takiej sytuacji.

Napisany przez NaTwoim13
Naprawdę mam pojęcie, ale nie wystarczająco precyzyjne na podstawie dostępnych informacji. Potrzeba wielu dodatkowych informacji.

Czy mogliby mi Państwo pomóc, jeśli wyślę Państwu te informacje prywatnie, których jeszcze nie znają?

Szanowny Pan Mały Dzięcioł,
Mieszkanie kosztuje 89 000 euro.
Z dodatkowymi kosztami wynosi to łącznie 96 000 euro.
Sam Pan pisze do remontu.
Potrzebuję informacji, jak wysoki jest Pański zapotrzebowanie na modernizację.
Jeśli zakładam koszt modernizacji w wysokości 20 000 euro, otrzymujemy następujące obliczenia:
Łączna kwota kredytu 126 000 euro
Koszt zakupu 89 000 euro
Koszt modernizacji 20 000 euro
Koszty dodatkowe 7 000 euro

Koszty dodatkowe są udzielane jako kredyt uprzywilejowany. Tutaj można udzielić tylko kredytu w wysokości 10 000 euro. Pozostałe 3 000 euro będą również dostępne dla Pana.

W związku z tym kredyty będą następujące:
Koszt zakupu 89 000 euro
Koszt modernizacji 20 000 euro
Kredyt na koszty dodatkowe 10 000 euro

Kredyty można finansować w następujący sposób:
Kredyt bankowy w wysokości 59 000,00 euro
Kredyt na wsparcie KfW w wysokości 50 000 euro
Kredyt uprzywilejowany w wysokości 10 000 euro

Przy 10-letnim okresie kredytowania oprocentowanie prowizji wynosi miesięcznie:
545,22 euro

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]