Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Prywatne zabezpieczenie emerytalne jest konieczne, ale jak to zrobić? Renta Rürup czy Riester, a może tradycyjne ubezpieczenie na życie?

Re: Wzór obliczeniowy dla „minimalnej emerytury”

Napisany przez HeinzK
Cześć,

niedawno czytałem, że istnieje coś takiego jak minimalna emerytura i istnieje dla niej formuła. Przeczytałem to na stronie gutefrage.net w czasie konsultacji ekspertów z CosmosDirekt.

Trochę zostało wyjaśnione, ale konkretna formuła matematyczna nie została ujawniona.

Czy znacie może taką formułę? Google tutaj nie pomógł.

Dziękuję,
Heinz

Napisany przez verschaukelt
Istnieje zapewnienie egzystencji - zgodnie z aktualnymi danymi dotyczącymi ALG 2, istnieją kalkulatory.

Minimalna emerytura - być może zostanie zatwierdzona wkrótce - jest nadal w opracowaniu.

To, co możesz zrobić, to w przybliżeniu obliczyć swoje roszczenia emerytalne.

Miesięczna wysokość emerytury = Punkty za zarobki x Współczynnik dostępu x Aktualna wartość emerytury x Współczynnik rodzaju emerytury. Współczynnik dostępu na początek można przyjąć jako 1, chyba że wiesz, że chcesz przejść na emeryturę wcześniej lub później niż normalnie.

Rodzaj emerytury to wówczas emerytura wieku ustawowego.

Punkty za zarobki znajdziesz w swoich dokumentach z niemieckiego systemu ubezpieczeń emerytalnych. 1 punkt = 1 rok w wysokości średniej podczas tego roku. Następnie musisz tylko przeliczyć to na podstawie swojego przyszłego dochodu w kolejnych latach.

Na razie nie ma jeszcze minimalnej emerytury, zawsze zależy ona od okresów obowiązkowego ubezpieczenia emerytalnego i dochodu. Istnieje wzorcowy emeryt, który zdobył punkt za zarobki za każdy rok do emerytury i miałby odpowiednio przez 40/45 lat otrzymać 40/45 punktów za zarobki, które następnie byłyby mnożone przez odpowiednią wartość emerytury. To osiąga prawie nikt.

Napisany przez HeinzK
Cześć,

Dziękuję za szczegółową i dobrą odpowiedź.

Pomogło mi osobiście

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata