Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Masz wiedzę na temat rynków? Jak wpływają one na giełdę? Jakie są przyszłe trendy gospodarcze? Na tym forum możesz wymieniać się poglądami z innymi użytkownikami.

Re: Handel algorytmiczny

Napisany przez Bundeslade
Handel algorytmiczny Obecny przebieg kursu nie może być oceniany od kilku dni w kontekście tradycyjnych sposobów postrzegania rynku. Analizując wzorce kursów i rozwój obrotów na giełdach amerykańskich w ciągu jednego dnia, nie można zrobić nic innego, jak tylko zaakceptować granice własnego myślenia. Ludzka ocena/współczynnik/emocje nie są w stanie wygenerować takiego przebiegu kursu (patrz Intraday-Chart z ostatnich 3 dni) Dlatego zakładam, że wraz z rosnącą zmiennością ostatnich dni, udział transakcji wspomaganych programami stał się niezwykle znaczący. To nie jest kapitulacja w sensie kwestionowania efektywności rynku. Ale uważam, że nadszedł czas, aby uznać udział takich zautomatyzowanych programów transakcyjnych w wolumenie handlu na rynkach finansowych i wyciągnąć z tego odpowiednie wnioski dla własnych działań. Oczywiste jest, że programy transakcyjne wspomagane komputerowo nie generują średnioterminowych trendów. W związku z tym ludzka zdolność do antycypacji w podejmowaniu decyzji dotyczących średnio- i długoterminowych trendów zawsze ma możliwość przewyższenia komputera. W końcu komputer nie jest w stanie zauważyć, że zautomatyzowany handel jest ryzykiem samym w sobie. Jak radzić sobie z tą sytuacją? W pierwszym kroku nie należy się przerażać wzrostem zmienności i nieprzewidywalnościach oscylacji kursów. W kolejnym kroku nie należy zapominać, że programy transakcyjne działają tylko w bardzo krótkich okresach czasu. Wyolbrzymienia mogą być utrzymywane przez takie systemy tylko przez kilka godzin lub maksymalnie kilka dni. Amerykańskie giełdy wprowadziły systemy przeciwdziałające automatycznemu uruchamianiu transakcji następczych w przypadku skrajnych ruchów kursowych. Z tego wynika, że krach spowodowany tymi programami transakcyjnymi nie może wystąpić. Wręcz przeciwnie... ze względu na brak ludzkiego strachu, paniczne sprzedaże doprowadzane przez kurs są mało prawdopodobne. Sieci neuronowe lub podejścia ilościowe z racji swojej zależności od różnych parametrów pozbawionych emocji, bardziej skłonne są do działań antycyklicznych, gdy przez przesadę w krótkoterminowym kontekście istnieje zbyt duża różnica w porównaniu do sprawiedliwych obliczonych wartości rynkowych. To nie wyklucza jednak przypadków, gdy z coraz większą gęstością zdarzeń i udziałem decyzyjnym takich maszyn algorytmicznego handlu, w krótkoterminowych wzorcach pojawiają się ogromne amplitudy, które stają się praktycznie nieprzewidywalne. Wnioski z tego wszystkiego? Fundamentalne parametry dotyczące rozwoju gospodarczego pogarszają się wraz z narastającym impetem. Pod względem przedsiębiorstw wzrost zysków nadal rośnie, jednak z malejącym impetem. Otoczenie rynkowe nadal boryka się z trwale słabymi rynkami kredytowymi. Algorytmy transakcyjne opierające się na tych parametrach nie spowodują samoczynnie średnioterminowej przesady, którą ludzki udział handlu będzie kontynuował przez dłużej niż tydzień. Raczej można oczekiwać, że obecna orgia woltażowa wspomagana komputerowo wkrótce spowoduje ruch w kierunku południowym. Staram się utrzymać krótką pozycję, nie tylko dlatego, że wobec mojej psychiki nie wspomaganej komputerowo trudno mi jest przyznać, że mogę się mylić w moich założeniach.

Re: Handel algorytmiczny

Napisany przez Karat
Cześć Bundeslade Dzięki. Bardzo dobry post. Mówisz albo piszesz to, co mam na myśli. Trafnie oddajesz to, o czym myślę od dawna. Chyba napisałem coś na ten temat. Z fundamentalnymi danymi i ocenami nie ma już daleko do krótkoterminowych prognoz. Wszystka wiedza o giełdzie jest bezużyteczna. Jedynie średnio- i długoterminowe podejście do myślenia oraz fundamentalne dane ponownie się ujawniają. Krótkoterminowym działaniom rządzą maszyny, programy, hedżyng, rozpowszechnianie informacji itp.! To zmieniłoby się gwałtownie, gdyby zabronić produktom pochodnym, a akcje trzeba byłoby trzymać przynajmniej miesiąc przed ich sprzedażą. Gdyby można było kupić tylko te akcje, które faktycznie można by było zapłacić (bez produktów pochodnych i kredytów, itp.), to giełda bardzo szybko dostosowałaby się do rzeczywistości. Ale siły decydujące na rynku (branża finansowa i wszystkie tam się kręcące) nie mają na celu ukazywania rzeczywistych warunków giełdy, lecz jedynie zarabianie pieniędzy. Dla branży chodzi o setki miliardów, a takiego interesu nie oddaje się tak po prostu. Lepiej zabronić alkoholu dla nastolatków, co oczywiście jest słuszne, ale nie rozwiązuje problemu! John Nashbit pisze o polityce: Patrz, na co politycy wydają pieniądze, a dowiesz się, co naprawdę jest dla nich ważne. Nie słuchaj ich jednak! Dlatego pozwala się giełdzie pchać się z katastrofy na katastrofę (roku 2000)! Kryzys hipoteczny w Ameryce też nie minął. Problemy z miliardami dolarów, franków Szwajcarskich, funtów, jenów itp. w końcu musimy przełknąć. Żaden polityk nie podejmuje żadnych działań przeciwdziałających temu. Chce w końcu zostać wybrany, a na to potrzebne są pieniądze. Tak to się kręci historia. Karat

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata