Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kredyty hipoteczne na budowę domu lub zakup mieszkania (nieruchomość zamieszkana przez właściciela).

Re: Czy finansowanie zakupu mieszkania/lokalu użytkowego za pomocą KFW jest sensowne? Jakie masz wskazówki?

Napisany przez Christoph
Cześć wszystkim,

właśnie zarejestrowałem się tutaj na forum finansowym i trochę poczytałem. Ponieważ każdy temat jest dosyć specyficzny, pozwalam sobie otworzyć nowy wątek dotyczący mojej sprawy. Chciałbym podkreślić, że jestem jeszcze dosyć młody i dlatego nie mam jeszcze głębokiej znajomości tego tematu. Proszę więc o wyrozumiałość. Chcę jednak jak najlepiej się poinformować, zanim później będę żałował lub zostanę oszukany przez bankiera.

Jak sugeruje tytuł, w niedalekiej przyszłości chcę kupić mieszkanie. W przyszłym tygodniu odbędzie się jego oględziny.

Teraz do mojego właściwego pytania. Jaką metodę finansowania polecilibyście mi dla następujących warunków ramowych? Czy byłoby sensowne skorzystanie dodatkowo z kredytu banku KFW?

Cena zakupu mieszkania wynosi 99 000 euro, dodatkowo występują prowizja maklerska, koszty notarialne, itp. w wysokości prawie 10 000 euro, więc muszę sfinansować 110 000 euro.

Mój kapitał własny w wysokości prawie 30 000 euro dzieli się na 15 000 euro na koncie terminowym oraz 8 500 i 4 500 euro na dwóch oszczędnościach budowlanych 16 000 euro. Na razie nie chcę jeszcze uwzględniać tych pieniędzy w finansowaniu, ponieważ znaczna część z nich będzie musiała być przeznaczona na umeblowanie mieszkania. (W końcu to moje pierwsze mieszkanie.)

Utworzyłem już zestawienie przewidywanych kosztów stałych i wszystkich innych kosztów i doszedłem do wniosku, że mogę obsłużyć kredyt w wysokości 550-600 euro. Oczywiście uwzględniłem również, że nadal będę mógł odłożyć trochę pieniędzy. Gdy wszystko pójdzie już zgodnie z planem, chciałbym oczywiście dokonywać dodatkowych wpłat (jeśli to możliwe).

Według moich obliczeń, z miesięczną ratą około 600 euro, nie ma sensu korzystać z kredytu KFW, ponieważ wtedy nie będziesz w stanie odpowiednio obsłużyć żadnego z kredytów.

Może macie jeszcze jakieś wskazówki dla mnie, które nie koniecznie odnoszą się do mojego właściwego pytania. Będę wdzięczny za każdą pomoc.

Z góry dziękuję!

Re: Czy finansowanie zakupu mieszkania/lokalu użytkowego za pomocą KFW jest sensowne? Jakie masz wskazówki?

Napisany przez 6Bankkaufmann
Cześć na tym forum i gratulacje z podjęciem decyzji o inwestycji w nieruchomość.

Ważne: Jeśli masz kapitał własny na pokrycie kosztów dodatkowych zakupu, wykorzystaj go na te koszty.

Pełne sfinansowanie wszystkich kosztów (ceny zakupu i kosztów dodatkowych) wiąże się z wyższymi odsetkami niż tylko sfinansowanie ceny zakupu.

Ponadto, oprocentowanie kredytu bankowego jest tańsze, jeśli skorzystasz z programu KfW, niż gdybyś zdecydował się tylko na kredyt bankowy.

Najprościej będzie porozmawiać o tym ze swoim bankiem i, jeśli masz ochotę zdobyć doświadczenie, także z 1-2 innymi bankami lub pośrednikami.

Napisany przez Christoph
Cześć Bankierze,

dziękuję za szybką odpowiedź!

Teoretycznie mam już kapitał własny, ale niestety nie wiem jeszcze, ile muszę przeznaczyć na wyposażenie (kuchnia itp.). Dlatego myślę, że z tych 30 000 euro nie zostanie zbyt wiele. A pewna poduszka bezpieczeństwa na nieprzewidziane wydatki powinnam jeszcze mieć.

Pozostaje mi tylko się zaskoczyć.

Ale w kuchni nie ma w ogóle w studio kuchennym.
I przy zakupie używanej nieruchomości nie ma dużych niespodziewanych kosztów.

Napisany przez Christoph
Cześć, bankowiec,

masz rację. Dokładnie takie porady są mi potrzebne.

Nadal masz pytania?

Napisany przez Christoph
Nie, na razie jestem szczęśliwy. Niestety, nieruchomość została mi wykupiona sprzed nosa...

Mimo to, dziękuję Ci! Na pewno pojawią się kolejne pytania.

Więc jesteś we właściwym miejscu na forum.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata