Albo też Raiffeisen, oni powinni też mieć takie
konto!
...albo też banki Sparda. Teraz wymieniliśmy wszystkie banki spółdzielcze. Ale fakt, trzeba sprawdzić to na miejscu, nie otrzymuje się konta w Banku Ludowym w Berlinie będąc Bayerem.
W Spardzie jest dość prosto, jest ona zgrupowana z grubsza według landów. Szybko można się dowiedzieć. W Raiffeisenie na przykład mam trzy różne spółdzielnie, których obszary sąsiadują ze sobą w okolicy mojego miejsca zamieszkania. Trochę jak większe okręgi wyborcze pod względem wielkości. Warunki są nieco inne, czasami znacząco, w sąsiednim miejscowości.
Niektóre już zostały wymienione, ale mimo to podaję moją listę:
DiBa - możliwość pobierania pieniędzy z dowolnego miejsca za pomocą karty VISA (Niemcy i miejsca, gdzie płatności zostają przeprowadzone w
euro)
DKB - możliwość pobierania pieniędzy na całym świecie za pomocą karty VISA. 0,2% odsetek. Zniżki w sklepach online i stacjonarnych (proszę, nie daj się zwabić, to tylko dodatek, którego prawdopodobnie nigdy nie skorzystasz). Wymiana karty jest teraz płatna.
Cortal Consors - również w dużej mierze możliwość darmowego pobierania pieniędzy za pomocą karty VISA.
Być może także comdirect - zaokrąglanie do góry jest dość fajne dla studentów. Z drugiej strony, zazwyczaj lubimy mieć drobne na następne piwo w kieszeni, prawda, dostępność bankomatów jest ograniczona. Przecież nie zawsze jesteśmy w mieście, gdzie znajduje się uniwersytet na deptaku, gdzie jest bank CashPool (Commerzbank, DeutscheBank, Postbank, HVB).
Uważam, że DiBa jest najmniej skomplikowana, jeśli ktoś nie chce się zbytnio dowiadywać, a chce mieć coś dobrego. Ale można spokojnie pobrać listy zestawień cena/jakość
Ale autor wątku dawno się nie odezwał. Powinien już coś znaleźć od listopada...