Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Obsługa klienta / bankowość internetowa / bankomaty.

Re: Darmowe konto dla studentów?

Napisany przez Bernhard78
Cześć wszystkim,

Mój siostrzeniec obecnie szuka darmowego konta bankowego dla studentów. Już był w Sparkasse, ale niestety tam jest płatne. Czy ktoś ma jakieś sugestie lub rekomendacje?

Dziękuję i pozdrowienia,

Bernhard

Napisany przez 2titan1981
Wiele banków oszczędnościowych/Spółdzielczych banków mają konto studenckie, zazwyczaj darmowe dla studentów do określonego wieku. W przeciwnym razie, trzeba poszukać alternatywy, ale wtedy gęstość bankomatów jest znacznie mniejsza. Można również porozmawiać z bankami, jeśli ktoś studiuje, a potem zarabia dobrze, byłoby szkoda, gdyby trzeba było zmienić bank tylko z tego powodu. Nie jest tak, że doradca bankowy nie ma tu swobody działania....

Napisany przez 2Escorpio
Onlinekonto oder Fil.Bank.?

Jak stary jest?

Napisany przez Meisterlampe23
Nie stworzyłbym mu konta w banku internetowym... uważam, że zwykłe banki są bardziej wiarygodne! Zwłaszcza dla młodej osoby, którą łatwiej oszukać niż starszą...

Nie założyłbym mu konta w banku internetowym... uważam tradycyjne banki za bardziej wiarygodne!
Szczególnie dla młodego człowieka, któremu łatwo jest wrobić, niż dla starszego...

Jak można zostać oszukanym przez bank? Że nam wmówią, że coś koniecznie potrzebujemy? Jeśli tak, to również zdarza się w bankach stacjonarnych.

Lepiej mieć konto bankowe, które pasuje do nas. Zazwyczaj młodzi ludzie korzystają głównie z bankowości telefonicznej lub internetowej. Czyli dokładnie tego, czego nie oferują banki stacjonarne

Napisany przez a.werndel
Ja mogę polecić tylko konto online.
W dzisiejszych czasach wszystko odbywa się przez internet.
Wszystko jest bardzo proste i bezpieczne.
Warto sprawdzić ofertę ING Direct lub DKB.

Pozdrawiam
Werndel

Napisany przez 2Escorpio

Nie założyłbym mu konta w banku internetowym... uważam normalne banki za bardziej rzetelne!
Szczególnie dla młodego człowieka, któremu łatwiej jest oszukać niż osobę starszą...

Dziwna logika. Za każdym bankiem internetowym stoi prawie zawsze zwykły / oddział banku.

np.

comdirect = Commerzbank
DKB = Bayerische Landesbank
1822direkt = Frankfurter Sparkasse
norisbank = Deutsche Bank

itd. itd.

Okej ? Czy jako klient norisbank mogę pójść do oddziału DeutscheBank i załatwić wszystkie standardowe sprawy? Czyli typowe porady?

Napisany przez a.werndel
To po prostu kwestia zwykłego konta studenckiego, a nie doradztwa dotyczącego kredytu samochodowego, itp. Wszystko zależy od sytuacji i tego, czego się potrzebuje.

Napisany przez 2Escorpio

Ok? A jeśli jestem klientem norisbank, czy mogę pójść do oddziału DeutscheBank i załatwić tam wszystko, co typowe? Czyli typowa doradztwo?

Jako klient norisbank możesz na przykład w DeutscheBank wypłacić pieniądze, wpłacić pieniądze, korzystać z terminali itp.

Nie udzielają ci tam porad (oprócz produktów DeutscheBank), ale jak już wspomniał a.werndel. O co mieliby ci doradzać? Jak zrobić przelew?

Chodzi tutaj wyłącznie o rachunek oszczędnościowy... Poza tym, każdy jest wolny, aby iść do dowolnego banku. Nie jesteśmy zobowiązani do posiadania wszystkich produktów bankowych w tym samym banku.

Ponadto, raczej to jest przeciwnie... bezpośredni bank nie wciska klientowi nonsensownych planów emerytalnych ani własnych funduszy bankowych... natomiast bank filialny tak.

Napisany przez Bernhard78

konto online czy w banku stacjonarnym?

Ile ma lat?

Myślę, że na początek wystarczyłoby konto online, o ile jest wystarczająca ilość bankomatów do darmowego wypłacania gotówki. Ma teraz 20 lat.

I trzeba byłoby na miejscu sprawdzić, jakie są inne bankomaty oprócz tych należących do Sparkassen i Volksbank. Jeśli lokalnie pasuje, wybrałbym odpowiednią sieć bankomatów. Ale przecież teraz prawie nie ma już potrzeby posiadania gotówki... Za pomocą karty debetowej można płacić praktycznie wszędzie. O ile można zachować dyscyplinę w wydatkach...

Dzięki za wyjaśnienie, Escorpio!

Napisany przez Dahut

Nie założyłbym mu konta w internetowym banku... uważam, że tradycyjne banki są bardziej godne zaufania!
Szczególnie dla młodej osoby, którą można łatwo oszukać, w przeciwieństwie do starszej...

Moim doświadczeniem jest to, że banki stacjonarne znacznie częściej próbują oszukać klienta. Jeśli nie ma się potrzeby regularnie wpłacać gotówki, nie widzę żadnego powodu, aby mieć konto w banku stacjonarnym. Produkcja internetowych banków ma ponadto zazwyczaj lepsze warunki.

Napisany przez Markus77
Commerzbank i Postbank mają konta dla młodych ludzi, które, o ile się nie mylę, są darmowe dla osób poniżej, myślę, 25 roku życia.... Informacje są jednak bez gwarancji.. moje czasy studenckie są już trochę daleko...

Napisany przez luisa
W trakcie moich studiów miałem konto w DKB i było to w pełni wystarczające. Dopiero gdy inne produkty finansowe, takie jak emerytura itp., stały się dla mnie ważne, przeszedłem do banku stacjonarnego. Teraz mam stałego doradcę klienta i mogę w każdej chwili skorzystać z usługi uzyskania porady. W przypadku banku internetowego jest to tylko w ograniczonym stopniu konieczne. Jako student zaleca się korzystanie z konta internetowego z uwagi na koszty. Podczas studiów często podróżowałem za granicę i bardzo przydała mi się karta VISA umożliwiająca bezpłatne wypłaty gotówki. Wtedy na koncie otrzymywałem także dość atrakcyjne oprocentowanie od nadwyżki środków. Słowem, polecam DKB, nie miałem przez trzy lata żadnego problemu.

Napisany przez Money55
Nigdy nie miałem problemów z kontami internetowymi i jeszcze o tym nie słyszałem. Dlatego wydaje się to być dobrą alternatywą dla darmowego konta. Zwyczajowe banki faktycznie oferują bezpłatne konta tylko do określonego wieku.

Napisany przez RobinHo
Również mogę polecić konto w Postbanku. Sam z niego korzystam, jestem także studentem i nigdy jeszcze nie kosztowało mnie to żadnych pieniędzy.

Obecnie nawet otrzymuje się pieniądze w postaci uniwersalnego kuponu podczas otwierania konta!

Więcej informacji można znaleźć na stronie schnäppchenfuchs.com - po prostu wyszukaj Postbank!

Pozdrowienia RobinHo

Napisany przez tmjjob
Cześć RobinHo!
Cześć drodzy użytkownicy forum!

*Rekomendacja usunięta, ponieważ szczegółowe informacje nie są mile widziane
Niech będzie powiązany z partnerstwem. Nie mogę zrozumieć, dlaczego ktoś jest przeciwny marketingowi partnerskiemu w ogólności lub odradza zarabiania pieniędzy na swoich doświadczeniach.

Dopóki odwiedzający nie są agresywnie niczego nakłanianie ani zmuszani, uważam, że jest to w porządku.

*Link usunięty, ponieważ program partnerski... Rozumiem, że chcesz coś zarobić / musisz jako student, ale pomyśl, co by było, gdyby każdy student to robił? Wtedy forum byłoby pełne programów partnerskich... Pozdrowienia escorpio*

Pozdrowienia

tmjjob

Napisany przez Simon.Bormann
Więc wiem, że Deutsche Bank oferuje również darmowe konta dla uczniów i studentów. Ale wydaje mi się, że istnieje tam ograniczenie wiekowe. Po prostu zapytaj.

Napisany przez 2Escorpio

Cześć RobinHo!
Cześć drodzy członkowie forum!

*Rekomendacja usunięta, ponieważ szczegółowe informacje nie są mile widziane
Niezależnie od kwestii programu partnerskiego. Nie mogę zrozumieć, dlaczego ktoś sprzeciwia się ogólnie marketingowi afiliacyjnemu lub dlaczego nie można zarabiać pieniędzy na swoich doświadczeniach.

Dopóki odwiedzającemu nie jest narzucane nic agresywnie ani nie jest zmuszany, uważam, że jest to w porządku.

*Link usunięty, ponieważ jest tam program afiliacyjny... Rozumiem, że jako student chcesz/chcesz zarobić coś dodatkowo, ale wyobraź sobie, że każdy student tak by robił? Wtedy forum byłoby pełne programów afiliacyjnych... Pozdrowienia, escorpio*

Serdeczne pozdrowienia

tmjjob

Wydaje się, że nie zrozumiałeś sensu forum w postaci użytkowników pomagających użytkownikom.

Szkoda... życzę powodzenia gdzie indziej... Tutaj pomoc i informacje pozostaną bezpłatne.

Pozdrowienia, escorpio

Napisany przez tmjjob
Cześć

Zrozumiałem znaczenie pomocy użytkownikom. Również mam świadomość, że powinna być darmowa. Jednak nie rozumiem, dlaczego nie można zarabiać na swojej pomocy, szczególnie gdy użytkownik nie musi za nią płacić.

Dla mnie nie ma znaczenia, czy użytkownik najpierw zapozna się z dodatkowymi przydatnymi informacjami czy od razu przejdzie do banku, poza tym uzyskałby dodatkową pomoc w podejmowaniu decyzji.

Przepraszam, chciałem to jeszcze powiedzieć.

Pozdrowienia, tmjjob

Napisany przez 2Escorpio

Cześć

Rozumiem bardzo dobrze sens pomagania użytkownikom przez użytkowników. Wiem też, że powinno to być bezpłatne. Nie rozumiem jednak, dlaczego nie wolno zarabiać na swojej pomocy, zwłaszcza jeśli użytkownik nie musi za to płacić.

Dla mnie nie ma różnicy, czy użytkownik najpierw zapozna się z dodatkowymi pomocnymi informacjami czy od razu przejdzie do banku, chociaż w ten sposób mógłby uzyskać dodatkową pomoc w podejmowaniu decyzji.

Przepraszam, ale chciałem to jeszcze powiedzieć.

Pozdrowienia, tmjjob

Ale zapominasz o jednej rzeczy, którą należy jasno wspomnieć.

Może być tak, że użytkownik otrzymuje na twojej stronie dodatkowe informacje... ale brakuje tam porównania do innych ofert.

Dla mnie to po prostu reklama, dla twojej korzyści, bez konkretnego skupienia się na użytkowniku.

Napisany przez tmjjob
To może być prawda, nawet jeśli wspomniano, że chodzi o doświadczenia z bankiem. Ale nie ma znaczenia, że opinie są różne, i tak powinno pozostać.

Napisany przez financefish
i chodzi o porównanie..

Mam darmowe konto internetowe w Sparkasse, nigdy nie miałem problemów, a bankomaty są znane z tego, że są bardzo powszechne!

Napisany przez dschimi
Od zawsze mam konto w DKB. Moim zdaniem jest to najlepsze konto internetowe.

Miałem zawsze trochę problemów, gdy zgubiłem kartę debetową albo zamówiłem nową - zawsze było zamieszanie, bo czasami otrzymałem tylko PIN, czasami tylko kartę bez PIN, itp., i za każdym razem trzeba było zamówić nową kartę.

Jest to bezpłatne, ale trwa zawsze 8-10 dni, nim wszystko znowu będzie w porządku.

Jednak istnieją inne usługi oferujące bardzo podobne warunki, a pod względem obsługi są na pewno równie dobre. Z ciekawości ponownie sprawdziłem, co nowego jest na rynku, i na przykład Norisbank, którą zobaczyłem po DKB w porównaniu kont internetowych: Porównaj darmowe konta osobiste teraz! - nigdy wcześniej nie była dla mnie opcją. Od przyjaciela wiem, że ING Diba też ma być bardzo fajne z nowym interfejsem - bardzo nowoczesne.

Napisany przez Hanni77
W Volksbanku konta studenckie są całkowicie darmowe. Korzystam także z bankowości internetowej. Naprawdę bardzo polecam. Jestem bardzo zadowolony z tego rozwiązania, a jeśli ktoś ma wątpliwości co do bankowości internetowej, może odblokować tylko wybrane funkcje lub ograniczyć dostępną online kwotę.

Napisany przez Kattie
W Sparkasse jest płatne? To dla mnie nowość! Sam mam darmowe konto osobiste w Sparkasse, jestem też studentem.

Napisany przez 2Escorpio

W Sparkassie jest to płatne? To dla mnie nowość! Sam mam darmowe konto osobiste w Sparkassie, jestem również studentem.

Każdy region ma własną Sparkassę... każda robi swoje własne rzeczy i są ze sobą powiązane tylko powierzchownie.

Napisany przez picard95
Od lat mam wszystko w Ing-DiBa. Powody:

- brak wymagań dotyczących darmowego konta osobistego (wiek, minimalne wpływy itp.)
- karta VISA (bez własnego limitu kredytowego, płatna jest kilka dni po obciążeniu konta osobistego) nic nie kosztuje.
- miła platforma transakcyjna (korzystam z niej do zakupu akcji i funduszy ETF)
- (na razie) 1% oprocentowanie konta oszczędnościowego
- dwa bankomaty Ing-Diba znajdują się po mojej drodze do pracy; i to w miejscu, gdzie zawsze są darmowe miejsca parkingowe (centrum handlowe). Z kartą VISA można także wypłacać pieniądze bez opłat w dowolnym miejscu.

Wady:
- jeśli kiedykolwiek będziesz mieć coś staromodnego, jak czek (jak w tym roku bonus od ubezpieczyciela zdrowotnego), to kosztuje znaczek pocztowy, żeby go zrealizować (trzeba na nim dopisać numer konta i wysłać). Kwota została zaksięgowana po dwóch dniach.

Wcześniej byłem w kilku tradycyjnych bankach (Sparkasse, Berliner Volksbank, Berliner Bank, Santander) i doświadczyłem wielu problemów. Między innymi straciłem ponad 10 000 marek niemieckich na funduszach własnych banków, regularnie byłem nękany, aby zechciał kupić inne produkty własne banku, konta osobiste zaczęły nagle kosztować opłaty, a internetowe bankowości były często bardzo niewygodne itp.
I bankomaty w zatłoczonym centrum miasta na nic mi się nie przydają.

Napisany przez Katakuna
Jestem studentem w Comdirect i mogę tylko pozytywnie o niej mówić. konto osobiste, konto oszczędnościowe i portfel są bezpłatne. Nie wiem jakie są obecnie stopy procentowe, obecnie ogólnie nie są godne uwagi. Nigdy nie miałem nieuczciwych ofert ani propozycji oszustwa. Jest dostępny czat na żywo, jeśli masz pytania. Przeczytałem, że Sparkasse oferuje podobne usługi.

Napisany przez claudi72
Jestem studentem i również nie płacę za swoje konto osobiste, dziwne, nie wiedziałem, że to różni się w zależności od regionu. Ale waluta we wnętrzu Niemiec jest jednakowa - prawda!? :eek:

Napisany przez klaus458
Albo Raiffeisen, oni też powinni mieć taką!

Napisany przez 2Escorpio

Jestem studentem i również nie płacę nic za swoje konto osobiste, dziwne, nie wiedziałem, że jest to różne w zależności od regionu. Ale waluta wewnątrz Niemiec jest jednakowa - czyż nie? :eek:

Co w tym dziwnego? Supermarkety z tej samej sieci też nie mają jednakowej oferty czy cen w całych Niemczech.

Napisany przez Hopper

Albo też Raiffeisen, oni powinni też mieć takie konto!

...albo też banki Sparda. Teraz wymieniliśmy wszystkie banki spółdzielcze. Ale fakt, trzeba sprawdzić to na miejscu, nie otrzymuje się konta w Banku Ludowym w Berlinie będąc Bayerem.

W Spardzie jest dość prosto, jest ona zgrupowana z grubsza według landów. Szybko można się dowiedzieć. W Raiffeisenie na przykład mam trzy różne spółdzielnie, których obszary sąsiadują ze sobą w okolicy mojego miejsca zamieszkania. Trochę jak większe okręgi wyborcze pod względem wielkości. Warunki są nieco inne, czasami znacząco, w sąsiednim miejscowości.

Niektóre już zostały wymienione, ale mimo to podaję moją listę:

DiBa - możliwość pobierania pieniędzy z dowolnego miejsca za pomocą karty VISA (Niemcy i miejsca, gdzie płatności zostają przeprowadzone w euro)
DKB - możliwość pobierania pieniędzy na całym świecie za pomocą karty VISA. 0,2% odsetek. Zniżki w sklepach online i stacjonarnych (proszę, nie daj się zwabić, to tylko dodatek, którego prawdopodobnie nigdy nie skorzystasz). Wymiana karty jest teraz płatna.
Cortal Consors - również w dużej mierze możliwość darmowego pobierania pieniędzy za pomocą karty VISA.
Być może także comdirect - zaokrąglanie do góry jest dość fajne dla studentów. Z drugiej strony, zazwyczaj lubimy mieć drobne na następne piwo w kieszeni, prawda, dostępność bankomatów jest ograniczona. Przecież nie zawsze jesteśmy w mieście, gdzie znajduje się uniwersytet na deptaku, gdzie jest bank CashPool (Commerzbank, DeutscheBank, Postbank, HVB).

Uważam, że DiBa jest najmniej skomplikowana, jeśli ktoś nie chce się zbytnio dowiadywać, a chce mieć coś dobrego. Ale można spokojnie pobrać listy zestawień cena/jakość

Ale autor wątku dawno się nie odezwał. Powinien już coś znaleźć od listopada...

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata