Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kto ma dobre doświadczenia z dostawcami kredytów? Kto działa rzetelnie i jest godny polecenia? Na rynku krąży wielu lichwiarzy.

Re: pożyczka od osoby prywatnej

Napisany przez lucy.nms
Szanowni Państwo, jestem wykwalifikowaną pielęgniarką psychiatryczną, mam dodatkową pracę na umowie o dzieło na kwotę 450 euro, zarabiam około 2100 euro netto miesięcznie. W lutym zmuszona byłam z poważnych powodów zerwać 6-letni związek. Niestety podpisaliśmy wtedy 3-letni kontrakt, więc moje jednostronne wypowiedzenie nie było zgodne z prawem, w rezultacie znalazłam się w Biurze Informacji Kredytowej (BIK) i aktualnie moje bank nie udziela mi kredytu. Szczerze mówiąc, chciałabym zacząć wszystko od nowa i nigdy więcej nie widzieć tego mężczyzny. Aktualnie mieszkam u rodziców i chciałabym wynająć nowe mieszkanie, ale z powodu mojego stanu emocjonalnego, pozostawiłam całe swoje meble, bo nie byłam w stanie jasno myśleć. Proszę o porady, jak w najbliższym czasie zdobyć 15000 euro. Dla mnie realne byłoby spłacenie długu w ratach po 500 euro miesięcznie. Z góry dziękuję za wszelkie porady.

Napisany przez Ravemaster84
Prawdopodobnie pozostają tylko auxmoney lub smava?

Napisany przez Alex [CryptoMod]
Dlaczego podpisanie umowy najmu może skutkować negatywnym wpisem w Schufa?

Napisany przez Ravemaster84
Dlaczego umowa najmu? To pewnie było wspólne pożyczka...prawda?

Napisany przez lucy.nms
To było trochę głupie z mojej strony, w lutym omówiłem z moim wynajmującym, niestety tylko ustnie, że napiszę jednostronne wypowiedzenie umowy i automatycznie po trzech miesiącach z niej wypadnę, ponieważ nie otrzymałem potwierdzenia wypowiedzenia, zapytałem o to i nie otrzymałem odpowiedzi . Teraz od razu dostałem zawiadomienie o egzekucji do moich rodziców bez wcześniejszego upomnienia, które zostało wysłane na moje stare adres. Oczywiście poszedłem z tym do prawnika.

Napisany przez 6Bankkaufmann
Przypuszczam, że adwokat również nie może zrobić zbyt wiele.
Chyba że istnieje jakiś błąd formalny w umowie najmu na 3 lata?
Na pewno to sprawdzi.

To teraz nie ma nic wspólnego z Schufą.

@Herrmüller
jeśli ktoś podpisuje umowę najmu na 3 lata, a potem nie może opłacać czynszu, wynajmujący może podjąć kroki wobec najemcy. Jeśli ten nie płaci, wynajmujący może uzyskać tytuł egzekucyjny, co może wpłynąć na jego raport w Biurze Informacji Kredytowej.

Napisany przez lucy.nms
Dokładnie ten tytuł teraz mam z powodu nakazu wykonania, a ponieważ chcę mieć spokój i zapłacić, nie złożyłem sprzeciwu, lecz próbuję znaleźć rozwiązanie pozasądowe z najemcą i naszymi prawnikami; w przeciwnym razie sprzeciw spowodowałby dodatkowe wysokie koszty sądowe.

Napisany przez lucy.nms
Pod względem ludzkim to katastrofa, płaciłem 900 miesięcznie za czynsz, za co kupił meble za łącznie 3500 i wpłacił kaucję w wysokości 1800. Teraz mieszka ze swoją nową dziewczyną w nowych meblach w mieszkaniu i nie płaci. Byłem naiwny, wściekły, uparty i bałem się, że nie będę stać mnie na koszty adwokata, ponieważ moja ochrona prawna również działała na jego korzyść. W zasadzie na to pozwoliłem. Teraz chcę tylko spokoju i nowego początku, a do tego potrzebuję pomocy.

@Herrmüller
wenn man einen Mietvertrag unterschreibt auf 3 Jahressicht und dann die Mieten nicht kommen kann der Vermieter auf den Mieter zugehen. Zahlt dieser nicht kann er sich das Geld doch mit einem Titel holen was sich dann auch auf die Schufa auswirkt.

Może mam tutaj braki informacyjne, ale czy nie musi być uzgodniona klauzula Schufa między stronami umowy?

Jak w innym przypadku negatywny wpis trafi do Schufy?

Oczywiście, jeśli dochodzi do wykonania zobowiązania, to wszystko się kończy, ale uprawomocnienie tytułu wykonawczego nie zostanie zgłoszone do Schufy.

Informacje dotyczące rejestru dłużników.
Jeśli ktoś ma wpis w rejestrze dłużników właściwego sądu rejonowego, będzie to widoczne w raporcie dotyczącym własnych informacji komercyjnych w Schufa.
Skutkiem tego jest negatywny wpływ na ocenę w Schufa.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata