Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Pytania dotyczące ustawowego i prywatnego ubezpieczenia zdrowotnego oraz reformy systemu opieki zdrowotnej.

Re: Potrzebuję pomocy- Dniowe świadczenie chorobowe z ubezpieczenia zdrowotnego prywatnego, niezdolność do pracy itp.

Napisany przez Lizzy
Cześć wszystkim,

Potrzebuję kompetentnej pomocy, z góry dziękuję, bardzo specyficzne i skomplikowane:

Jestem na zwolnieniu lekarskim od 4,5 tygodnia, miałem operację przepukliny naczyniowej, do tej pory nie jest lepiej i teraz zapowiada się terapia odkażająca......... według lekarza będzie trwać jeszcze około 2-3 miesięcy.

Istnieje 2-letnia historia choroby, około 80 dni nieobecności, równolegle otrzymałem wypowiedzenie z dnia 31 grudnia 2013 r. (zaakceptowane i zgodne z prawem w moim przypadku). Pracodawca mnie zwolnił z obowiązku pracy i zaoferował pełne wynagrodzenie do końca roku.

Pytania.......:

Czy powinienem/zmuszony jestem zgłosić się do prywatnego ubezpieczenia zdrowotnego w ciągu 1,5 tygodnia w związku z 43-dniową nieobecnością z powodu choroby? Wydaje mi się, że tak, jeśli się nie zgłoszę, to nie będą chcieli pokryć rehabilitacji itp.

Wypłata do końca roku przez mojego jeszcze pracodawcę pewnie by odpadła, zapewne nie miałby też obowiązku, ale chyba nie da się tego połączyć z jednoczesnym zasiłkiem chorobowym? Proszę źle nie zrozumieć, zamiarem nie jest wyciągnięcie maksimum, ale pójście zgodnie z prawem.

W warunkach ubezpieczenia jest klauzula, że należy zgłosić, gdy pracodawca dłużej wypłaca wynagrodzenie, wtedy zmiana innego warunku w związku z dniami karencji.

Mam ofertę pracy od 01 stycznia, w chwili obecnej niestety mało prawdopodobne, żebym do tego czasu był wystarczająco w formie. To przykre, ale nie do zmiany, wtedy od 1 stycznia będę chory i bez pracy.

Czy muszę powiadomić prywatne ubezpieczenie zdrowotne o bezrobociu, firma chętnie stoi na stanowisku- w takim razie chętnie ubezpieczenie od oczekiwania, nie otrzymacie już zasiłku chorobowego, ponieważ nie otrzymacie już ustalonego wynagrodzenia-koniec cytatu.

Czy w tej sytuacji automatycznie wypadam z prywatnego ubezpieczenia zdrowotnego?? A może lepiej z niego w tym przypadku perspektywicznie zrezygnować?

Nowa oferta pracy jest powyżej granicy określającej podstawę obliczania składek, jak już wspomniałem wątpliwe, czy będę mógł ją przyjąć, mając prawie czterdzieści lat i historię choroby oraz pobyty w klinice zespołu wypalenia zawodowego nie jest dobra dla nowej dobrej pracy.....

Jak się zachować, mogę sobie również wyobrazić, że prywatne ubezpieczenie zdrowotne powie, że jestem niezdolny do pracy zawodowej i będzie próbowało przenieść na ubezpieczenie z tytułu niezdolności do pracy.......

Jeszcze raz serdeczne dzięki, pozdrowienia

Lizzy

Re: Potrzebuję pomocy- Dniowe świadczenie chorobowe z ubezpieczenia zdrowotnego prywatnego, niezdolność do pracy itp.

Napisany przez verschaukelt
Posortujmy to:

Czy obecnie jesteś chory i prawdopodobnie będziesz dłużej niż trwa wypłata wynagrodzenia przez pracodawcę?

W takim razie szybko zgłoś swoje zwolnienie lekarskie do ubezpieczenia zdrowotnego PKV - ale uwaga, zwyczajna krótka informacja nie wystarczy! Lekarz musi potwierdzić, że niezdolność do pracy trwa z powodu tej samej choroby. Być może warto zadzwonić do PKV i zapytać, czy istnieją specjalne formularze, ponieważ jest to zazwyczaj obowiązkowe w większości PKV.

2. Bezrobocie? Od kiedy? Z powodu choroby nie można po prostu zostać zwolnionym!

Jeśli chodzi o bezrobocie, należy natychmiast zgłosić to urzędowi pracy po otrzymaniu wypowiedzenia. W przeciwnym razie może dojść do blokad w wypłacie świadczeń

Jak obecnie jesteś głównie ubezpieczony? PKV czy GKV?

Napisany przez Lizzy
Cześć,

Status:

Głównym ubezpieczonym w prywatnym ubezpieczeniu zdrowotnym, jestem bezrobotny jeśli nie mogę podjąć nowej pracy z powodów zdrowotnych od 01 stycznia 2014.

Wypowiedzenie jest niestety zgodne w tym przypadku i zostało przyjęte.

Normalne wynagrodzenie od pracodawcy / 42 dni kończy się w przyszłym środę.

Zaproponował on zwolnienie do końca roku lub pełne wynagrodzenie, co w związku z otrzymywaniem ubezpieczenia zdrowotnego w prywatnym ubezpieczeniu zdrowotnym zostałoby anulowane, czy istnieje jakieś rozwiązane w tej sprawie??

Zgłoszę się szybko do urzędu pracy, niestety nie byłam w stanie z powodu pobytu w szpitalu. z operacją.

Tutaj pytanie dotyczyło bezrobocia i obecnie potencjalnie gorszej prognozy zdrowotnej, czy lepiej opuścić prywatne ubezpieczenie zdrowotne, być może zatrudnić prawnika lub automatycznie zostanę wyłączony.

Dziękuję i miłego wieczoru

Lizzy

Napisany przez Janina27
Decydującym czynnikiem powinien być czas wystąpienia choroby. Wtedy nie powinno się być w stanie wylecieć z prywatnego ubezpieczenia zdrowotnego. Podczas bezrobocia można dalej dobrowolnie płacić składki do prywatnego ubezpieczenia zdrowotnego albo wybrać system rezerwowy i wtedy zostałbyś ubezpieczony przez agencję pracy w publicznym ubezpieczeniu zdrowotnym. Gdy chodzi o zasiłek chorobowy, musisz sprawdzić warunki ubezpieczenia. W przeciwnym razie zapytaj swojego agenta ubezpieczeniowego. Przecież on również chce, abyś pozostał w prywatnym ubezpieczeniu zdrowotnym...

Napisany przez 2Escorpio
Nie wiem, czy możesz na razie żyć z zasiłku chorobowego, i ile jeszcze będziesz całkowicie niezdolny do pracy z powodu tej choroby + chorób wtórnych? Jeśli miałoby to trwać przez dłuższy czas, może nie byłoby dobre złożyć wniosek o zasiłek dla bezrobotnych, lecz raczej działać na własny rachunek jako freelancer. W takim przypadku prywatne ubezpieczenie zdrowotne wypłaciłoby dalej zasiłek chorobowy, a miesiące skumulowane w ZUS byłyby zachowane (nadal upływają mimo choroby). Jak działa wypłata wynagrodzenia + zasiłku chorobowego, trudno odpowiedzieć bez znajomości twojej umowy. Na przykład ja otrzymuję zasiłek chorobowy niezależnie od wszystkiego... nawet gdyby co miesiąc wpływało 10.000 euro... Liczy się tylko Całkowicie niezdolny do pracy Tak albo nie. Pozdrawiam, esco

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata