Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Obsługa klienta / bankowość internetowa / bankomaty.

Re: Bank nie akceptuje rezygnacji z konta.

Napisany przez _Marco_
Wysłałem mojemu bankowi pisemne wypowiedzenie i otworzyłem nowe konto w innym banku. Teraz otrzymałem informację od starego banku, że nie akceptują mojej wypowiedzenia.

1. Moje konto nie jest jeszcze w pełni wyrównane - za dwa dni będzie.
2. Chcą, żebym udzielił pisemnej zgody na obciążenie nowego konta dla nadal trwającego pożyczki, która była dotychczas spłacana z tego konta miesięcznie.

Czy mogą odmówić wypowiedzenia i żądać zgody na obciążenie?

O ile wiem, ważne jest tylko terminowe spłacanie pożyczki. Bez znaczenia jest, czy spłaty są dokonywane poprzez obciążenie, przelew czy gotówkę.

Proszę o radę

Napisany przez 2Escorpio
Hej,

sposób obsługi kredytu (zazwyczaj poprzez obciążenie rachunku) jest regulowany w umowie kredytowej. Zazwyczaj nie można więc pójść do banku z puszkiem skarbonki, aby spłacić ratę.

Jednak z pewnością istnieją banki, w których można spłacić kredyt przelewem lub gotówką... (ewentualnie z dodatkowymi opłatami).

Nie mam pewności, czy zamknięcie konta bieżącego można odmówić tylko dlatego, że zostało ono podane jako konto referencyjne. Byłbym zaskoczony, ponieważ są to dwie różne produkty.

W każdym przypadku bank może jednak odmówić zamknięcia konta, jeśli jest ono w stanie debetowym. Zazwyczaj kwota zostanie jednak zrównoważona poprzez obciążenie nowego konta bieżącego... Z powodu braku takiego konta nie jest to jednak możliwe w twoim przypadku.

Pozdrawiam, esco

Napisany przez WolfOfDax
Zadzwoń jeszcze raz do banku i zapytaj, jaki jest problem. Na pewno da się coś wynegocjować...

Napisany przez agonline91
Musisz zaakceptować wypowiedzenie, co za cholerna nonsens...

Napisany przez 6Bankkaufmann
@agonline, oczywiście bank zaakceptuje wypowiedzenie konta. Jednakże naturalnie tylko po uregulowaniu salda debetowego. Płatność gotówką zazwyczaj nie jest możliwa. Resztę pobiera się za pomocą LEV z innego konta bankowego i to wszystko.

Napisany przez Blue
@agonline, na pewno bank zaakceptuje anulowanie konta. Jednak oczywiście tylko po uregulowaniu salda debetowego. Płatność gotówką zazwyczaj nie wchodzi w grę. Resztę można ściągnąć poprzez LEV z innej konta bankowego i koniec.

Nie znam żadnego innego sposobu postępowania, więc TE stoi tutaj w standardowej sytuacji, a nazwa tematu jest niefortunnie dobrana.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata