Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kredyty hipoteczne na budowę domu lub zakup mieszkania (nieruchomość zamieszkana przez właściciela).

Re: Czy to w ogóle jest dobre rozwiązanie?

Napisany przez Tueddi
Cześć wszystkim,
mój partner i ja planujemy zbudować przyszłego roku z deweloperem. Jak dotąd, wszystko w porządku. Teraz otrzymaliśmy pierwszą ofertę naszego banku.... i chciałbym się dowiedzieć, co o niej sądzicie.

Całkowity koszt domu zgodnego z normą KfW 70: 302.000
Środki własne: 65.000

Zapotrzebowanie finansowe: 237.000

rozdzielone następująco:
KfW 153: 50.000, okres kredytowania 10 lat, oprocentowanie efektywne 2,22
KfW 124: 50.000, okres kredytowania 10 lat, oprocentowanie efektywne 2,78
Wohnriester ja: 35.000, okres kredytowania 10 lat, oprocentowanie efektywne 3,10
Wohnriester partner: 35.000, okres kredytowania 10 lat, oprocentowanie efektywne 3,10
Kredyt ratalny od banku: 67.000, okres kredytowania 15 lat, oprocentowanie efektywne 3,30, spłata kapitału 2%

Mam nadzieję, że te informacje będą pomocne.
Czy oferta jest w porządku?
Nie jestem zbyt zadowolony z Riesterowania z powodu problemów z opodatkowaniem itp. w późniejszym wieku.

Dziękuję za wskazówki, sugestie lub informacje.

Napisany przez 6Bankkaufmann
Wohnriester i Bank będą współpracować przez 15 lat, a następnie zaciągnąć pożyczkę o stałym oprocentowaniu na 20 lat w wysokości 137 000 EUR.

Napisany przez Nomik
Też Ci to doradzam. Przy takiej różnicy w oprocentowaniu Riester w przedstawionej przez Ciebie sytuacji ma niewielki sens. KFW jest w porządku!

Napisany przez C. Andreas
Innym rozwiązaniem byłoby wybranie 15-letniego warunku kredytowego na kwotę 137 000 euro i spłacenie go. Po 15 latach pozostały dług może zostać spłacony za pomocą dobrej umowy WR (Wohn Riester). Jest to opłacalne, ponieważ pozwala to na wcześniejsze zakończenie finansowania. Wystarczy, że tylko jedna osoba zawrze umowę Wohn Riester. Więcej informacji na temat Wohn Riester znajdziesz tutaj. Ważne jest, aby wpłacić tylko około 26-28% sumy z budżetu budowlanego, aby osiągnąć swój cel. Dzięki Wohn Riester masz okres zablokowania stóp procentowych na około 28 lat (15 lat od banku i 13 lat od pożyczki Wohn Riester).

Napisany przez 6Bankkaufmann
Ile chcesz płacić miesięcznie?

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata