Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Znasz się na inwestycjach? Wymieniaj się wiedzą z innymi użytkownikami forum.

Re: Jaki fundusz emerytalny

Napisany przez Schlumpf1978
Cześć,

czytałem w prasie, że wielokrotnie nagradzany i największy fundusz obligacji Pimco od pewnego czasu wykazuje słabą rentowność. Który fundusz obligacji polecilibyście mi? Przeczytałem, że Templeton Global Bond Fund mógłby być dobrą alternatywą. Czy to prawda?

Pozdrowienia

SChlumpf1978

Napisany przez EuroPaule
Cześć,

nie jestem pewien, czy fundusz PIMCO ma obecnie więcej problemów niż fundusz Templeton?

Co o tym myślisz?
Pozdrowienia, Paule

Napisany przez Dirk Papke
Cześć Smerfie,
niestety nie znam struktury Twojego portfela. Jednak moje spostrzeżenia są takie:
Dobra koniunktura - zmniejszenie udziału obligacji, zwiększenie akcji; Zła koniunktura - zwiększenie udziału obligacji, zmniejszenie akcji!
Jaki jest Twój cel?
Pozdrawiam,
Dirk

Napisany przez picton
Cześć, dla mnie wygląda na to, że od 2011 do końca 2013 roku zysk wyniósł zaledwie 5 - 8 %. Dla mnie byłoby to za mało, ponieważ można już osiągnąć 2,5% miesięcznego zysku przy minimalnym ryzyku. Jestem ciekawy, jak dostawcy usług w ogóle mogą przeżyć z tak niskim poziomem zysku. Ale to tylko moje zdanie.

Napisany przez EuroPaule

.... bo można już osiągnąć 2,5% miesięcznie przy najmniejszym ryzyku.

O, ktoś tu znowu subtelnie próbuje oszukać: Wysokie zyski przy niskim ryzyku, by wprowadzić w błąd ....

....raczej nie!!! Istnieją ludzie, którzy ze względu na doświadczenie i wiedzę wiedzą, o czym mówią, a nie tylko wygłaszają względnie bezmyślne komentarze, często nawet nie pytając, o co chodzi - więc przekazując informacje oparte ewentualnie na półwiedzy lub wręcz braku wiedzy. Pomijając już to, że to gadulstwo samozwańczych wszechwiedzących tutaj nikomu nie pomaga, a o to przecież chodzi!!!???? Czy jestem całkowicie nie w porządku? Ach, skoro już przy tym jesteśmy, oczywiście tutaj są też ludzie, którzy chcą zarobić pomagając innym. W zasadzie nie ma nic przeciwko temu, o ile jest to rzetelne i w interesie osoby poszukującej pomocy.
Pozdrowienia
Dirk Papke
Pozdrowienia

Napisany przez CFO
@Dirk Papke

Europaule zwraca uwagę, że stwierdzenie „2,5% miesięcznie przy najmniejszym ryzyku” należy uznać za niezwykle niepoważne - i ma on w tym całkowitą rację.

Dlatego ten komentarz ma sens, w przeciwieństwie do bezsensownych wypowiedzi „czy masz zainteresowanie, skontaktuj się ze mną prywatnie”.

Pozdrowienia, CFO
(z Antibes)

Napisany przez EuroPaule

....raczej nie!!! Istnieją ludzie, którzy wiedzą, o czym mówią z doświadczenia i wiedzy, a nie tylko wydają stosunkowo bezsensowne komentarze, często nawet bez pytania, o co chodzi - czyli wydają komentarze oparte ewentualnie na półwiedzy albo wręcz braku wiedzy.

Cześć Dirk Pape,

Więc wiesz z doświadczenia i wiedzy, że można osiągnąć 2,5% z niskim ryzykiem miesięcznie? To w sumie daje 34,5% rocznie.
Jeśli opublikujesz tu szczegóły tej inwestycji i przejdzie ona solidną i profesjonalną weryfikację, to zdobędę dla Ciebie w 2014 roku środki instytucjonalnych inwestorów na poziomie ośmiocyfrowym. I to za jedyne 1% prowizji.
Co Ty na to?
Ale proszę, nic o PW i całkiem tajemniczy i tak dalej.

Cytat od Dirka Papke

Pomijając kwestię, że gadanie tych samozwańczych wszechwiedzących tu nikomu nie pomaga, a o to tu przecież chodzi!!!???? Czy jestem całkowicie w błędzie?

Wtedy jesteś w błędzie, jeśli nie obalasz innych opinii argumentami i informacjami, a zamiast tego próbujesz to robić poprzez osobiste wyzwiska.

Cytat od Dirka Papke

Ach, a skoro już przy tym jesteśmy, oczywiście tutaj są też ludzie, którzy chcą robić interesy za pomocą Twojej pomocy. W zasadzie nie ma nic przeciwko temu, o ile jest to uczciwe i w interesie osoby szukającej pomocy.

Wątpię w uczciwość tego oferowanego przez Ciebie rozwiązania (2,5% miesięcznie przy niskim ryzyku...). A kto korzysta z tego medium, musi też znieść konsekwencje, jeśli stworzona przez siebie publiczność nie przynosi oczekiwanych rezultatów.
Może przekonać argumentami. Jeśli potrafi..... .

Pozdrowienia

Paule

P.S.: Jeszcze jedna wskazówka: Na Twojej stronie internetowej znajduje się następujące zdanie: Unser Immobilienfond erhält Bestnosten bei K-mi Partnerschaftsspiegel 21/2012
Czasami mówi się, że kto wie, że fundusze na końcu pisze się ze s, ten może już nazwać się ekspertem od inwestycji w Niemczech.
Oczywiście to tylko taki żart. Ale może warto to jednak poprawić?

Napisany przez picton
@Paule und CFO

Teraz jakie szczegóły chcielibyście zobaczyć, aby przeprowadzić analizę?

Proszę wyrazić się jasno w swoich wypowiedziach, każdy może narzekać i krytykować tutaj......

Żaden spadek nie przekroczył 9% w ciągu 18 miesięcy, i ponownie, nie było ani jednego miesiąca straty na prawdziwym koncie z tym systemem.

tutaj powinien być link, patrz poniżej

Masz jeszcze jakieś pytania?!

W takim razie zadajcie je PROSZĘ konkretnie, a nie ogólnie

Przepraszam, ale dopiero po napisaniu określonej liczby postów można zamieszczać linki lub obrazy.

Proszę zauważyć, że nie można cytować tekstu zawierającego linki.

Cześć Europaule,
po pierwsze dziękuję za Twoją uwagę, poprawka zostanie dokonana. Czasami po prostu przeoczy się coś! Tobie pewnie też się zdarza, w Twoim przywitanie do mnie brakuje litery k w moim imieniu. Ale myślę, że to raczej jest drugorzędne!
Jeśli Twoja oferta jest poważna, bardzo bym się cieszył, gdybyś po prostu do mnie zadzwonił, ponieważ wtedy będziemy mieli możliwość prowadzenia merytorycznej dyskusji, a przed wydaniem opinii (która obecnie opiera się tylko na podanej wartości procentowej) moglibyśmy przyjrzeć się faktom i dojść do obiektywnej oceny. Należy jednak zauważyć, że nasza ocena wciąż daleka jest od oceny poszczególnego inwestora, ponieważ każdy ma inne pojęcie o zysku i ryzyku. To, co dla jednego jest w porządku, dla innego jest już zbyt ryzykowne. Dlatego należałoby być bardzo ostrożnym w ogólności w ocenach produktów i raczej trzymać się ogółu bądź skupić na ewentualnych zaletach i wadach, o ile je znamy, ponieważ wtedy osoba szukająca pomocy może samodzielnie obiektywnie zdecydować, co dla niej jest najlepsze. I z pewnością zgadzamy się co do jednego, że dziś nie ma nigdzie gwarancji na 100% i na niczego więcej - tylko ryzyka powinny pozostać oszacowane!
Pozdrawiam serdecznie
Dirk Papke

Napisany przez CFO
@picton
że jest to handel na rynku Forex, dawno już ustaliliśmy. Wiadomo powszechnie, że może to prowadzić do całkowitej straty.
Dlatego spekulowanie na walutach to forma inwestycji - jednak z dużym ryzykiem.
Twój szczęśliwy szereg nie ma znaczenia statystycznego, ale cieszę się z twojego szczęścia.

@Dirk Papke
Istnieje definicja ryzyka inwestycyjnego, która nie wynika z subiektywnego poczucia ryzyka jednostki. Sprawdź tutaj:

Kategorie inwestycji

(brak rekomendacji inwestycyjnych, tylko informacyjnie)

Proponowana przez picton inwestycja należy do kategorii ryzyka 4.

Pozdrowienia CFO
(podążający w stronę Place Massena w Nicei)

Napisany przez picton
Dziękuję.
Wreszcie jakaś wypowiedź, z którą można się zgadzać.
Zgadzam się w pełni z Dirk 100%, nigdzie indziej tego nie znajdziesz.
Niestety, muszę cię rozczarować, szczęście już tu nie gra roli, ale jak to mówią, to zależy od punktu widzenia.

Przede wszystkim zawsze jest to gra w ruletkę, bez względu na to, w co inwestuję.

Tak czy inaczej jestem zadowolony i nadal będę cieszyć się moim systemem za 10 lat.

Napisany przez EuroPaule

Proszę, bądźcie jasni w swoich wypowiedziach. Krytykować i czynić zło można w każdym miejscu...

Cześć,

Po prostu rzucać losowe liczby bez wyjaśnienia przynajmniej w przybliżeniu, o co chodzi, to też nie jest zbyt eleganckie, prawda?

Cytat od pictona

W DROW DOWN nie przekroczył 9% przez 18 miesięcy i ponownie, z tym systemem nie było ani jednego miesiąca straty na prawdziwym koncie.

9% straty nie są zbyt bezpieczne. Nie chcę narzekać ani krytykować, ale 18 miesięcy zdecydowanie nie są wystarczające, aby w pełni odzwierciedlić charakter.

Cytat od Dirka Papke

Cześć Europaule,
po pierwsze dziękuję Ci za wskazówkę, poprawka zostanie dokonana. Czasem po prostu coś przeoczymy! Tobie też pewnie zdarza się coś przeoczyć, gdyż w moim imieniu brakuje k. Ale sądzę, że to raczej szczegół!

Przepraszam. Znam Dirka Pape, a moje podświadome musiało właśnie myśleć o nim podczas pisania...

Cytat od Dirka Papke

Jeśli Twoja oferta jest poważna, bardzo bym się cieszył, gdybyś po prostu do mnie zadzwonił, ponieważ wtedy mielibyśmy możliwość prowadzenia merytorycznej dyskusji, a przed wydaniem opinii (które dotychczas opierają się tylko na podanej liczbie procent) moglibyśmy zapoznać się z faktami i dojść do obiektywnej oceny.

To właśnie irytuje mnie tutaj w forum. (Nic personalnego!)
Rzucane są jakieś niesamowicie fantastyczne liczby, a wszystko inne odbywa się poza oczami publiczności. Wygląda to zawsze na wykluczanie krytycznych (być może dobrze poinformowanych) pytających i na odgrywanie skomplikowanego programu sprzedaży. Nie wezmę w tym udziału.
Czym jest przeciwko rozmowie opartej na faktach?
Przykładem byłoby po prostu podanie rodzaju inwestycji. Jeśli chodzi na przykład, o handel walutami, to już informacja, na podstawie której można by badać szczegóły.

Cytat od Dirka Papke

Dlatego należy być bardzo ostrożnym w ogólnych ocenach produktów i raczej ograniczać się do ewentualnych zalet i wad, o ile są znane, ponieważ wtedy szukający pomocy może sam obiektywnie zdecydować, co jest dla niego najlepsze.

Do tej pory interesowała mnie tylko wypowiedź pictona, że można zarobić 2,5% miesięcznie przy najmniejszym ryzyku.
Związek między zwrotem z inwestycji a ryzykiem jest tak ogólnie obowiązujący, jak prawo grawitacji.
Jeśli zatem w dyskusji okazuje się, że chodzi o transakcje Forex, to jest to łatwe do zrozumienia:
Dopóki wszystko idzie dobrze, można dobrze zarabiać przy stosunkowo niewielkich wahaniach.
Cena za to jest ryzyko całkowitej straty, jeśli strategia się osłabi.
Jeśli czytelnik czy potencjalny inwestor to wie, to niech sam zdecyduje, czy chce ignorować to ryzyko, czy nie.

Moja oferta była poważnie skierowana. Ale jeśli chodzi o strategię Forex, jestem raczej sceptyczny. Instytucjonalni inwestorzy zwykle mają część swojego portfela ulokowaną w waluty i zarządzają nimi za pomocą własnych specjalistów lub zewnętrznych menedżerów o odpowiednich kwalifikacjach.
Znam też kilku, którzy świadomie trzymają się z dala od tego rynku, bo uważają go za stały do handlu.

Pozdrowienia Paule

Napisany przez sapine
Der DROW DOWN

Co to jest Drow Down?

Cześć Europo,
myślę, że teraz znaleźliśmy ton, na którym można zbudować relację. Jednak jeśli spojrzysz na początek (pytanie od Schlumpf) tej dyskusji i gdzie obecnie jesteśmy, być może zrozumiesz, co mam na myśli. Co zauważyłem jako negatywne, to fakt, że większość pytających zupełnie się w niej nie angażuje, przez co nie dostajemy żadnego feedbacku, czy udało się pomóc!
Co do tego, że nie prezentuję publicznie moich produktów, proszę o zrozumienie. Po prostu jest tu zbyt wielu ludzi, którzy najpierw wszystko krytykują i niszczą, albo negatywnie oceniają, często nawet nie mając rzeczywistych informacji i tylko szerzą zbędne niepokoje zamiast faktycznie pomagać. Jednak skoro już byłeś na mojej stronie, masz już wszystkie niezbędne informacje. W związku z tym chciałbym zauważyć, że bardzo szkoda, że ci ludzie nie występują pod swoim nazwiskiem.
Chciałbym Ci powiedzieć tyle! Mój produkt to spersonalizowane konto, w 100% zabezpieczone depozytem poprzez ubezpieczenia (polisa ramek). Klient ma możliwość codziennego dysponowania środkami i otrzymuje raz w miesiącu zyski inwestycyjne zaksięgowane na swoim koncie. Zyski są generowane w obszarze handlu surowcami i walutami. Zyski regularnie wynoszą od 1 do 5% miesięcznie, plus skumulowany odsetek składany, który również rośnie miesięcznie. Poza tym, oczywiście masz rację, gwarancji już praktycznie nie ma, i klient musi podjąć decyzję! U mnie również nie! Pytanie brzmi, jakie jest ryzyko i tutaj uważam, że jesteśmy dość przekonujący! Chętnie rozmawiam o ofercie – będę zadowolony! Czy zajmujesz się finansami zawodowo?
Życzę Ci udanego i zdrowego nowego roku!
Pozdrawiam serdecznie
Dirk

Napisany przez EuroPaule

Co to jest Drow Down?

Cześć,

tutaj pojawił się mały błąd ortograficzny. Chodzi o draw down. Można by to przetłumaczyć jako Kurseinbruch (spadek kursów).
Na przykład indeks Dax spadł między 2000 a 2003 rokiem z około 8 000 do około 2 300 punktów, zanim się następnie odbił.
To był draw down w wysokości około 70%.
W strategiach inwestycyjnych szczególnie istotny jest maksymalny draw down, czyli dotychczasowy największy spadek, aby ocenić lub monitorować ryzyko strategii.

@Dirk Papke
Pracuję dla Asset Managera w dziale sprzedaży i obsługuję maklerów, menedżerów majątku, menedżerów funduszy oraz inwestorów instytucjonalnych w zakresie naszych produktów.
Jednak nie chcę brzemienia interesów mojego pracodawcy, dlatego dla mnie bardzo ważne jest pozostanie anonimowym. Wystarczy, jeśli w codziennej pracy obowiązuje zasada: Czyje chleb jem, tego piosenka.... .

Jeśli produkt, o którym wspomniałeś, ma osłonę ubezpieczeniową, to od samego początku nie jest interesujący dla instytucji.
Jeśli strategie stojące za nim wykazują trwałe cechy, o których wspomniałeś, to twórcy powinni rozważyć utworzenie funduszy.
W przeszłości mieliśmy już interesujące produkty ubezpieczeniowe, na przykład z Liechtensteinu, które w pewnym momencie napotkały problemy prawne i podatkowe w Niemczech, ponieważ charakter ubezpieczenia był wątpliwy.
Jesteś pewien, że tutaj to nie nastąpi?

Pozdrawiam, Paule

Napisany przez CFO
Po tym, jak picton najprawdopodobniej nie był w stanie wyjaśnić drawdownu, załączam link do uzupełnienia:

Forex Germany - iProfit HFT EA

Pierwsza tabela pokazuje ten maksymalny drawdown w walutach, który wynosi 70% (słownie 70 procent), biorąc pod uwagę wszystkie waluty. Oznacza to, że możliwa jest utrata nawet do 70%.

Wysoka zmienność dodatkowo potwierdza duże ryzyko spekulacji walutowej. Nie uważam tego rodzaju inwestycji za odpowiednią na emeryturę.

Ale picton należy raczej do graczy. To w porządku, ale musi być to jasno podkreślone.

Pozdrowienia CFO

Cześć Europaule,
nie jest to produkt ubezpieczeniowy i nie posiada odpowiedniego pokrycia!
Pozdrowienia
Dirk

Napisany przez picton
@CFO

Wau, umiesz zamieszczać linki, super dla ciebie!
Dzięki za link, może wziąłbyś lepszy z 98% Draw Down. Byłoby bardziej zrozumiałe. Jak już mówiłem, nawet przy oszczędzaniu na emeryturę nie ma 100% pewności. Czy nie ma różnicy między 70% a 10%?
Ja już napisałem sapine, co to jest DD.
Dla innych tutaj to już chyba jasne.

@europaule

Tak, zgadzam się z tobą, jeśli się utrzymuje pozycję na stałe, to tak, ale jak wiesz, w handlu walutami można zarabiać w obydwu kierunkach, nie tak jak w przypadku akcji czy funduszy. Ale ciekawe, że już wiesz, jak działa mój produkt!?

A ten, kogo naprawdę interesuje mój produkt, wie, jak uzyskać informacje.

ponieważ nadal nie mogę zamieszczać linków

Napisany przez obelix

I ten, kto poważnie interesuje się moim produktem, wie jak uzyskać informacje.

nie, dziękuję.

Tak nierzetelny i iluzoryczny, jak tu na mnie działasz, byłby ostatnią osobą, której w jakikolwiek sposób mogę zaufać.

Po twoim wejściu tutaj na forum, nie można było spodziewać się niczego innego. Niestety.

Nikt, kto oferuje tak wspaniałe produkty inwestycyjne lub strategie, nie gra fair. Nie chcę mieć nic wspólnego z ludźmi twojego pokroju poprzez prywatną wiadomość.

Napisany przez picton
@obelix

Takich jak ty nie chcę przekonywać.

Zdajesz się być praktycznie niemożliwy do zadowolenia, bez względu na to, jaki produkt ci tu zaprezentujemy.

Dziękuję również, że oczerniasz mnie tutaj.

Nie chcę wiedzieć, jakie dowody i ile ktoś musi potwierdzić.

Napisany przez obelix
Przekazałem tylko moje osobiste wrażenie.

Jako dowód wystarczy mi, gdy konkretne dane i fakty zostaną publicznie wymienione, a nie za pomocą tajemniczych wiadomości prywatnych.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata