Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Tematy podatkowe, takie jak podatek od zysków kapitałowych, podatek dochodowy od kapitału, podatek od nieruchomości i wiele innych.

Re: Czy można zrealizować zysk jeszcze w tym roku?

Napisany przez Suxxess
Chciałbym zadać ekspertom krótkie pytanie. W tym roku otrzymałem około 300 euro dywidendy. Poza tym nie otrzymałem żadnych innych odsetek / dywidend. W związku z tym jako singiel mogę jeszcze w tym roku zrealizować 501 euro, nie płacąc odsetek od zysku kapitałowego. ?

Ponieważ moje akcje trochę wzrosły, mam taki pomysł. 1) Sprzedaję akcje 30.12.13 i kupuję te same akcje od nowa 01.01.2014.

Dzięki temu zyskuję w roku 2013, nie płacę podatek od zysków kapitałowych dzięki kwocie wolnej od podatku, dzięki czemu w 2014 roku w księgach będzie wyższa cena kupna, aby w przyszłości uzyskać lepszą sprzedaż akcji.

Przykład: W 2012 roku kupiłem akcję za 8 euro, teraz sprzedaję ją za 10 euro w 2013 roku. W 2014 roku kupuję tę akcję znowu za 10 euro. W 2020 roku sprzedam akcję za 15 euro i zapłacę podatek od zysku kapitałowego.

Moje rozważenie teraz jest następujące: Przypadek 1) Nic nie robię i trzymam akcje, więc w 2020 roku muszę zapłacić podatek od różnicy (15 euro - 8 euro = 7 euro).

Przypadek 2) Wykorzystuję kwotę wolną i od razu kupuję te same akcje, wtedy różnica wynosi (15 - 10 euro = 5 euro). W tym przypadku w 2020 roku musiałbym zapłacić podatek tylko od 5 euro, a nie od 7 euro.

Czy to ma sens, czy jest to raczej nonsens? Wiem, że ceny akcji mogą rosnąć lub spadać. To był tylko uproszczony przykład. ?

P.S. Miałem również opłaty bankowe za każdą transakcję w wysokości co najmniej 15 euro. Czy bank faktycznie uwzględnia te koszty, gdy raportuje zyski do urzędu skarbowego, czy może lepiej jest podać te dodatkowe koszty w formularzu podatkowym z krótkim rachunkiem zysków i strat? Prawdopodobnie nie...

Napisany przez winfoer
Nonsens, ponieważ każdą zysk z zbycia musisz opodatkować.

W przypadku 2 to 10 - 7 € = 3 € oraz 15 - 10 € = 5 €.

Oczywiście możesz odliczyć wszelkie opłaty (koszty uzyskania przychodu). Nie ma osobnego rachunku zysków i strat dla tego celu, wszystko jest wpisywane bezpośrednio do formularza podatkowego (zal. SO, strona 2, transakcje prywatne zbycia). Powinieneś dołączyć zaświadczenie do deklaracji.

Napisany przez winfoer
Czy zysk przekroczyłby kwotę ryczałtową, a ty chciałbyś podzielić zysk, aby móc wykorzystać dwukrotnie kwotę ryczałtową?

Ale jak sam powiedziałeś, nie wiadomo, jak będą się rozwijać kursy, więc może trzeba to robić co roku na nowo... .

Pamiętaj także o opłatach za zakup i sprzedaż.

Napisany przez Suxxess
Chodzi o wykorzystanie kwoty ryczałtowej z tego roku. W przyszłym lub po przyszłym roku moje dywidendy powinny być na tyle wysokie, że będę mógł wykorzystać samą nimi kwotę 801 euro. (A zatem wysiłek ten przepadnie, w każdym razie.)

Przybliżona kalkulacja wygląda następująco: Sprzedaję tyle akcji, aby osiągnąć kursowy zysk w wysokości 500 euro.
2013: 300 € dywidendy + 500 € zysk kursowy = 800 € - kwota ryczałtowa = 0 podatków
(Oraz 30 € opłat bankowych)
2015: 801 € dywidendy + 500 € zysk kursowy - kwota ryczałtowa = 125 € potrącenie podatkowe
(Trochę więcej z powodu opłaty solidarnościowej.)

Zapłacę teraz więc 30 euro opłat bankowych, ale zaoszczędzę później więcej niż 125 euro podatków. A więc w sumie zarobię około 100 euro plus?

* Edycja *
Ponieważ dotąd nikt nie zdemaskował mojego rachunku jako fałszywej kalkulacji, zrobię to w ten sposób.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata