- śr gru 11, 2013 6:19 pm
Cześć,
jestem w tej chwili trochę zdezorientowany, komu teraz powinienem ufać lub w co powinienem wierzyć.
Skończyłem studia na uczelni w październiku i rozpocząłem pracę 1.12.13. Teraz poszukuję ubezpieczenia na wypadek niezdolności do pracy.
Jak prawie każdy student techniczny, zostałem zaczepiony przez MLP.
Pomyślałem, że nie zaszkodzi skorzystać z porady. Dostałem od MLP ofertę na emeryturę kapitałową z gwarancją wpłaty (FR75) oraz Relax 50 z dodatkowym ubezpieczeniem od niezdolności do pracy. Biorąc pod uwagę moje wątpliwości co do agentów/posredników ubezpieczeniowych poprosiłem również o ofertę od SV-Versicherung i R+V. W moich oczach oferta MLP wydawała się najlepsza, więc wczoraj (10.12.13) podpisałem umowę, a w ciągu kilku następnych dni otrzymam wszystkie dokumenty umowy. Mam także 30-dniowy okres na odstąpienie od umowy.
Dziś porozmawiałem z kolegą na ten temat i ostrzegł mnie przed MLP, więc zaczynam znowu wątpić w moje decyzje.
Niezależnie od tego, czy MLP jest dobre czy złe, chciałbym dowiedzieć się, czy ta oferta jest dla mnie odpowiednia czy nie.
Szczegóły umowy:
Ubezpieczyciel: Alte Leipziger
Rodzaj: emerytura kapitałowa z gwarancją wpłaty (FR75) i Relax50, z dodatkowym ubezpieczeniem od niezdolności do pracy (BZ21)
Świadczenia w momencie rozpoczęcia emerytury:
miesięczna renta emerytalna za każde 10 000,- wartości umowy
gwarantowany współczynnik emerytalny 23,90€
bieżący współczynnik emerytalny 28,70€
miesięczna renta emerytalna w 1. roku pobierania renty
gwarantowana miesięczna renta emerytalna 68,02€
całkowita miesięczna renta emerytalna 250,84€ (zakładając roczny wzrost wartości funduszy o 6%)
gwarantowany roczny wzrost renty 1%
Świadczenia w razie śmierci:
przed rozpoczęciem emerytury:
wypłata całej wartości umowy w postaci renty dla pozostałych beneficjentów
po rozpoczęciu emerytury:
przez czas gwarantowany: wypłata świadczenia śmierci w postaci wartości bieżącej rent do końca okresu gwarancyjnego
po okresie gwarantowanym: brak świadczeń
Świadczenia w przypadku niezdolności do pracy:
W przypadku niezdolności do pracy ubezpieczonego od stopnia niezdolności wynoszącego 50% lub więcej, udzielane są następujące świadczenia.
gwarantowana miesięczna renta z tytułu niezdolności do pracy: 1250,-
gwarantowany roczny wzrost renty: 2%
Składka:
W pierwszym roku obowiązuje obniżona składka w wysokości 38€, ale pominiemy to, ponieważ w większości lat będę płacił normalną składkę.
czyli...
Ubezpieczenie emerytalne: 47,83€ składka do zapłacenia 47,83€
Ubezpieczenie dodatkowe od niezdolności do pracy 79,71€ składka do zapłacenia 59,03€
Razem 127,54€ składka do zapłacenia 106,86€
w skład składki za ubezpieczenie dodatkowe od niezdolności do pracy wliczono również zwolnienie z opłat, dzięki czemu składka za ubezpieczenie emerytalne + składka za zwolnienie z opłat wynosi nieco ponad połowę całkowitej (do zapłacenia) składki.
Według tego od 2005 roku można zaliczać całą składkę od podatku, z odpowiednią stawką graniczną lub nieco poniżej.
Koszty:
Razem za zawarcie i dystrybucję ubezpieczenia wynoszą 2473,54€.
Z tego kwoty na dodatkowe ubezpieczenie w chwili zawarcia umowy przypada jednorazowa opłata w wysokości 1580,14€. Pozostałe koszty - związane z ubezpieczeniem emerytalnym - są rozłożone przez pierwsze 6 lat od rozpoczęcia umowy.
Całkowite koszty zawarcia i dystrybucji nie są rozliczane oddzielnie, ale są uwzględnione w składce.
Pozostałe uwzględnione koszty:
od 01.12.2013 459,12€ 147,72€
od 01.12.2014 1530,48€ 227,04€
Przed rozpoczęciem emerytury dodatkowe roczne koszty wynoszą 5,04€ lub od 26. roku życia 2,52€ za każde 1000€ wartości umowy. Po rozpoczęciu emerytury koszty wynoszą rocznie 1,50€ za każde dodatkowe 100€ rocznej renty. W przypadku zwiększenia w ramach dynamiki pojawiają się nowe koszty za zawarcie i dystrybucję, a pozostałe koszty wzrastają odpowiednio.
Czy to normalne? Wydaje mi się dość dużo.
Dynamika.
Nie uwzględniono dotychczasowych liczb dynamiki!!
Ustaliłem dynamikę na poziomie 10% rocznie.
Mogę ją jednak wycofać każdego roku dowolną liczbę razy, bez utraty prawa do niej i bez ponownej oceny stanu zdrowia.
Inaczej niż w przypadku innych ubezpieczeń, gdzie odrzucenie dwukrotnie oznacza obowiązek przyjęcia za trzecim razem.
Czas trwania umowy.
42 lata (do 67 roku życia)
O mnie.
Grupa zawodowa 1++ (wykształcenie akademickie, ponad 90% pracy biurowej)
Urodzony: styczeń 1988 (25 lat)
mężczyzna
bez dzieci
stan wolny
ZR
Inżynier (Elektrotechnika)
Początkujący w zawodzie, początkowe wynagrodzenie nieco ponad 50 000€
Przy tej wypłacie myślałem, że korzyść podatkowa się opłaca.
Mam również szumy uszne, które prawdopodobnie są wykluczone z ubezpieczenia.
Mam nadzieję, że niczego nie pominąłem.
Z góry dziękuję!!
Johannes
jestem w tej chwili trochę zdezorientowany, komu teraz powinienem ufać lub w co powinienem wierzyć.
Skończyłem studia na uczelni w październiku i rozpocząłem pracę 1.12.13. Teraz poszukuję ubezpieczenia na wypadek niezdolności do pracy.
Jak prawie każdy student techniczny, zostałem zaczepiony przez MLP.
Pomyślałem, że nie zaszkodzi skorzystać z porady. Dostałem od MLP ofertę na emeryturę kapitałową z gwarancją wpłaty (FR75) oraz Relax 50 z dodatkowym ubezpieczeniem od niezdolności do pracy. Biorąc pod uwagę moje wątpliwości co do agentów/posredników ubezpieczeniowych poprosiłem również o ofertę od SV-Versicherung i R+V. W moich oczach oferta MLP wydawała się najlepsza, więc wczoraj (10.12.13) podpisałem umowę, a w ciągu kilku następnych dni otrzymam wszystkie dokumenty umowy. Mam także 30-dniowy okres na odstąpienie od umowy.
Dziś porozmawiałem z kolegą na ten temat i ostrzegł mnie przed MLP, więc zaczynam znowu wątpić w moje decyzje.
Niezależnie od tego, czy MLP jest dobre czy złe, chciałbym dowiedzieć się, czy ta oferta jest dla mnie odpowiednia czy nie.
Szczegóły umowy:
Ubezpieczyciel: Alte Leipziger
Rodzaj: emerytura kapitałowa z gwarancją wpłaty (FR75) i Relax50, z dodatkowym ubezpieczeniem od niezdolności do pracy (BZ21)
Świadczenia w momencie rozpoczęcia emerytury:
miesięczna renta emerytalna za każde 10 000,- wartości umowy
gwarantowany współczynnik emerytalny 23,90€
bieżący współczynnik emerytalny 28,70€
miesięczna renta emerytalna w 1. roku pobierania renty
gwarantowana miesięczna renta emerytalna 68,02€
całkowita miesięczna renta emerytalna 250,84€ (zakładając roczny wzrost wartości funduszy o 6%)
gwarantowany roczny wzrost renty 1%
Świadczenia w razie śmierci:
przed rozpoczęciem emerytury:
wypłata całej wartości umowy w postaci renty dla pozostałych beneficjentów
po rozpoczęciu emerytury:
przez czas gwarantowany: wypłata świadczenia śmierci w postaci wartości bieżącej rent do końca okresu gwarancyjnego
po okresie gwarantowanym: brak świadczeń
Świadczenia w przypadku niezdolności do pracy:
W przypadku niezdolności do pracy ubezpieczonego od stopnia niezdolności wynoszącego 50% lub więcej, udzielane są następujące świadczenia.
gwarantowana miesięczna renta z tytułu niezdolności do pracy: 1250,-
gwarantowany roczny wzrost renty: 2%
Składka:
W pierwszym roku obowiązuje obniżona składka w wysokości 38€, ale pominiemy to, ponieważ w większości lat będę płacił normalną składkę.
czyli...
Ubezpieczenie emerytalne: 47,83€ składka do zapłacenia 47,83€
Ubezpieczenie dodatkowe od niezdolności do pracy 79,71€ składka do zapłacenia 59,03€
Razem 127,54€ składka do zapłacenia 106,86€
w skład składki za ubezpieczenie dodatkowe od niezdolności do pracy wliczono również zwolnienie z opłat, dzięki czemu składka za ubezpieczenie emerytalne + składka za zwolnienie z opłat wynosi nieco ponad połowę całkowitej (do zapłacenia) składki.
Według tego od 2005 roku można zaliczać całą składkę od podatku, z odpowiednią stawką graniczną lub nieco poniżej.
Koszty:
Razem za zawarcie i dystrybucję ubezpieczenia wynoszą 2473,54€.
Z tego kwoty na dodatkowe ubezpieczenie w chwili zawarcia umowy przypada jednorazowa opłata w wysokości 1580,14€. Pozostałe koszty - związane z ubezpieczeniem emerytalnym - są rozłożone przez pierwsze 6 lat od rozpoczęcia umowy.
Całkowite koszty zawarcia i dystrybucji nie są rozliczane oddzielnie, ale są uwzględnione w składce.
Pozostałe uwzględnione koszty:
od 01.12.2013 459,12€ 147,72€
od 01.12.2014 1530,48€ 227,04€
Przed rozpoczęciem emerytury dodatkowe roczne koszty wynoszą 5,04€ lub od 26. roku życia 2,52€ za każde 1000€ wartości umowy. Po rozpoczęciu emerytury koszty wynoszą rocznie 1,50€ za każde dodatkowe 100€ rocznej renty. W przypadku zwiększenia w ramach dynamiki pojawiają się nowe koszty za zawarcie i dystrybucję, a pozostałe koszty wzrastają odpowiednio.
Czy to normalne? Wydaje mi się dość dużo.
Dynamika.
Nie uwzględniono dotychczasowych liczb dynamiki!!
Ustaliłem dynamikę na poziomie 10% rocznie.
Mogę ją jednak wycofać każdego roku dowolną liczbę razy, bez utraty prawa do niej i bez ponownej oceny stanu zdrowia.
Inaczej niż w przypadku innych ubezpieczeń, gdzie odrzucenie dwukrotnie oznacza obowiązek przyjęcia za trzecim razem.
Czas trwania umowy.
42 lata (do 67 roku życia)
O mnie.
Grupa zawodowa 1++ (wykształcenie akademickie, ponad 90% pracy biurowej)
Urodzony: styczeń 1988 (25 lat)
mężczyzna
bez dzieci
stan wolny
ZR
Inżynier (Elektrotechnika)
Początkujący w zawodzie, początkowe wynagrodzenie nieco ponad 50 000€
Przy tej wypłacie myślałem, że korzyść podatkowa się opłaca.
Mam również szumy uszne, które prawdopodobnie są wykluczone z ubezpieczenia.
Mam nadzieję, że niczego nie pominąłem.
Z góry dziękuję!!
Johannes