Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kredyty hipoteczne na budowę domu lub zakup mieszkania (nieruchomość zamieszkana przez właściciela).

Re: porównanie

Napisany przez linchen
Cześć wszystkim. Chcę kupić bliźniak i trochę mam wątpliwości przy porównywaniu ofert finansowania..
Czy ktoś może mi w tym pomóc?

Cena nieruchomości: 180.000€
Koszty dodatkowe: 11.000€
Kapitał własny: 31.000€

czyli chciałbym sfinansować 160.000€..

Dla mnie najlepszą opcją wydawało się pożyczka budowlana..
Teraz mam 3 oferty i muszę podjąć decyzję:

1. Oferta) Okres wiązania: 13 lat
Stopa oprocentowania: 2,76% / oprocentowanie roczne 2,89%
Rata: 368€
Zamiennik spłaty w ramach umowy o pożyczkę budowlaną: 332,00€ (przypuszczam, że chodzi tu o SofortBaugeld z Schwäbisch Hall. Niestety nie jest to tak szczegółowo opisane w ofercie. z oprocentowaniem efektywnym 3,20%)

Doradczyni napisała mi: Przedterminowa spłata przez 12,5 lat w wysokości 2,76% i następnie kredyt budowlany w wysokości 2,95% jest obecnie najlepszą ofertą na rynku na 25 lat wiązania.
Jeśli w pierwszej części rocznie wpłacisz 1.350 EUR dodatkowej spłaty do umowy o pożyczkę budowlaną, będziesz miał spełnioną Twoją pożądaną ratę przez 25 lat w kwocie ponad 700 EUR.

2. Oferta) Finansowanie poprzez 2 kredyty budowlane:
135.000€ oprocentowanie 3,26% / oprocentowanie roczne: 3,36% na 15 lat.
Rata odsetkowa: 366,75€ / wkład do kasy budowlanej: 202,50€ ubezpieczenie na życie 9,30€ = 578,55€
Następnie: 2,75% oprocentowanie / oprocentowanie roczne 2,94%
Spłata po zapisie do kasy budowlanej: 633€ + ubezpieczenie na życie 9,30€ = 642,30€

+ 25.000€ oprocentowanie 3,04% / oprocentowanie roczne: 3,18% na 15 lat.
Rata odsetkowa: 63,33€ / wkład do kasy budowlanej: 61,67€ ubezpieczenie na życie 7,80€ = 132,80€
Następnie: 2,90% oprocentowanie / oprocentowanie roczne 3,13%
Spłata po zapisie do kasy budowlanej: 125€ + ubezpieczenie na życie 7,80€ = 132,80€

3. Oferta) Finansowanie poprzez kredyt budowlany + Kfw 124
50.000€ Kfw: oprocentowanie 2,6% / oprocentowanie roczne 2,63% ; amortyzacja: 1,83%.
Rata odsetkowa: 108,33€ / amortyzacja: 76,25€ = 184,58€

+ 110.000€ oprocentowanie 3,26% / oprocentowanie roczne 3,36% na 15 lat.
Rata odsetkowa: 298,83€ / wkład do kasy budowlanej: 165€ ubezpieczenie na życie 9,30€ = 473,13€
Następnie: 2,75% oprocentowanie / oprocentowanie roczne 2,94%
Spłata po zapisie do kasy budowlanej: 505€ + ubezpieczenie na życie 9,30€ = 514,30€

Całkiem sporo liczb.. dlatego jest to dla mnie tak mylące.. każda odpowiedź będzie mile widziana.

Dziękuję :-)

Napisany przez winfoer

Dla mnie najlepszym rozwiązaniem wydawała się pożyczka budowlana.

Dlaczego? Co w niej jest lepszego niż na przykład w zwykłej pożyczce ratalnej?

Napisany przez linchen
Dla mnie, gwarancja stałej stopy procentowej po zakończeniu okresu obowiązywania oprocentowania...

Napisany przez 6Bankkaufmann
Najprościej będzie dokonać porównania, jeśli otrzymasz zestawienie całkowitych kosztów. Faktycznie, BSV Hall wygląda interesująco. Czy jednak masz także szczegółowe obliczenia oszczędności związane z budowaniem oszczędności w kredycie Bauspar (opłata za zawarcie umowy, odsetki od kredytu pośredniego...)? Wtedy będziesz mógł/mogła porównać to z 25-letnim kredytem hipotecznym z pełną spłatą kapitału.

Napisany przez linchen
Poprosiłem o pełne zestawienie kosztów. Zauważyłem to wcześniej, ponieważ nie ma bezpośrednich informacji dotyczących kredytu budowlanego. Uzupełnię to, jak tylko je otrzymam...

tak, to jest sedno sprawy. Każdy może przedstawić taryfę w 2 wierszach. Jednak należy przedstawić kwalifikowaną kalkulację, także z uwzględnieniem symulacji do przydzielenia BSV.

Napisany przez linchen
Cześć, otrzymałem teraz dodatkowe dane dotyczące pierwszej oferty: Zdaje się, że odsetki w banku wynoszą 368€ miesięcznie (na 13,5 roku). Wpłacane są również 332€ do umowy oszczędnościowej. Dodatkowo coroczna płatność specjalna wynosi 1350€ do alokacji (po 13,5 roku), co oznacza, że do tej pory dokonano wpłat na łączną kwotę 66.000€. Harmonogram spłaty kredytu hipotecznego przewiduje kolejne wpłaty w wysokości 115.000€ do całkowitej spłaty w 2040 roku. Jeśli policzyłem to dobrze, to oznacza to łączny wydatek w wysokości 240.700€. Czy mam rację? W takim razie ta oferta byłaby znacznie tańsza niż pozostałe, gdzie całkowity koszt wynosi 257.000 lub 263.000€... Czy moje obliczenia są poprawne???

Linchen, sprawa nie polega na tym, czy potrafisz obsługiwać kalkulator czy forum. Chodzi jedynie o ogólne koszty, które ktoś powinien wysłać Ci szczegółowo w formie papierowej. Jeśli to nie jest możliwe, wówczas odradzałbym korzystania z usług doradcy finansowego.

Napisany przez Alex [CryptoMod]
kredyt z całkowitą spłatą kapitału:

3% efektywnie, roczna dodatkowa spłata 1350 EUR przez 20 lat, rata 663 EUR/miesiąc, koszty odsetkowe 66 tys. EUR.

Dokładnie o to chodziło Linchenowi.
Dobry pośrednik w zakresie oszczędności budowlanych powinien sobie z tym poradzić. Nawet z odpowiednimi dowodami. Ponieważ niektórzy z nich często zapominają o opłacie za zawarcie umowy, opłacie za prowadzenie konta, itp.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata