Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Prywatne zabezpieczenie emerytalne jest konieczne, ale jak to zrobić? Renta Rürup czy Riester, a może tradycyjne ubezpieczenie na życie?

Re: Pytania dotyczące pośredników i zawarcia umów...

Napisany przez Sonicx
Cześć,

mam kilka pytań.

Czy ktoś zna jakąś emeryturę podstawową, w której pośrednik rezygnuje z prowizji i otrzymuje honorarium? Jak mogę być pewny, że pośrednik nie pobiera podwójnej opłaty? Czy niezależny pośrednik zawsze otrzymuje taką samą wysokość prowizji, niezależnie od tego, jaką emeryturę uda mu się pośredniczyć? Czy to się różni w zależności od ubezpieczyciela? Czy dla pośrednika ma to znaczenie, czy podpisuje umowę w grudniu, czy może dopiero w styczniu/lutym?

Z góry dziękuję....

Napisany przez Peter Wolnitza

Cześć,

mam kilka pytań.

Czy ktoś zna emeryturę podstawową, w której makler/reprezentant rezygnuje z prowizji i otrzymuje honorarium?

Tak, znam takie.

Skąd mam wiedzieć, że reprezentant nie pobiera podwójnej opłaty?

Przy czystym taryfie (kalkulowanym bez kosztów zamykających) nie ma wynagrodzenia ze strony firmy.

Czy niezależny pośrednik zawsze otrzymuje taką samą wysokość prowizji, niezależnie od tego, jakie emerytury pośredniczy? Czy różni się to w zależności od ubezpieczyciela?

Nie, to zależy od firmy do firmy.

Czy dla pośrednika ma znaczenie, czy zawiera umowę jeszcze w grudniu, czy może dopiero w styczniu/lutym?

Tak, wynagrodzenie za wykonaną pracę jest wypłacane 2-3 miesiące później.
W przeciwnym razie bez znaczenia - poza ewentualnymi bonusami za osiągnięcie określonych celów

Dzięki z góry....

Dzięki, nie ma sprawy.

Napisany przez Matthew Pryor
Czy dla pośrednika ma znaczenie, czy podpisze umowę jeszcze w grudniu, czy może dopiero w styczniu/lutym?

Tak, ma to pewne znaczenie, chociaż marginalne. Wynagrodzenie jest obliczane na podstawie sumy oceny. Im dłuższy okres trwania umowy, tym wyższe są bezwzględne składki wpłacone, od których zależy wynagrodzenie pośrednika. Przykład dla lepszego zrozumienia:

360 miesięcy trwania umowy * 100€ miesięcznej składki = 36000€ suma oceny. Jeśli umowa zostanie podpisana x miesięcy później, ta suma będzie odpowiednio niższa przy tym samym terminie zakończenia umowy.

Pytanie, czy pośrednicy ubezpieczeniowi mogą doradzać osobom prywatnym za oddzielne wynagrodzenie, jest dość delikatne i wciąż nie zostało ostatecznie wyjaśnione. Dlatego nazwa doradca prowizyjny z mojego punktu widzenia powinna być traktowana ostrożnie.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata